BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przysmaki, gryzaki i drobne przekąski dla psa
Autor Wiadomość
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-29, 10:16   

U mnie furorę robią ciasteczka wątróbkowe domowej .
 
 
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-29, 10:20   

Jara, u mnie też rządziła swego czasu parówka i ser żółty :mrgreen:

Teraz na ogół suszone płuca pociachane na małe kostki, jakoś nie mogę zabrać się za pieczenie dla siebie, co dopiero dla psa.
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 453
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-29, 10:39   

Ja używam żołądków z indyka, które kroję ma małe kawałeczki - w ogóle nie brudzą rąk ani saszetki, nie zlepiają się - są dość twarde. I smaczne :-)
 
 
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-29, 10:53   

Ooo właśnie ostatnio zastanawiałam się nad żołądkami, dobrze wiedzieć :)
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-29, 11:18   

Ja też suszone żwacze zalewałam wrzątkiem i później kroiłam w kawałki. Smród taki, że szarpało na wymioty, ale był szał. Na pewno tego nie powtórzę, bo zapach był nie do zniesienia. :mrgreen:
 
 
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-29, 13:38   

Jakie poświęcenie z tymi żwaczami hehe nigdy bym się na to nie zdecydowała :mrgreen:
 
 
RareCandy 

Barfuje od: 2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 19 Lip 2013
Posty: 14
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-07-29, 22:01   

Ja robię ciasteczka z kurczaka albo wątróbki:

0,5 kg wątróbki albo piersi z kurczaka
2 szklanki mąki
3 jajka
1/3 szklanki oleju
1 ząbek czosnku
wszystko wrzucam do miski, miksuje aż nie będzie grudek, wlewam na blachę na papier do pieczenia, rozmazuję na płasko i w temp 220 stopni piekę około 15-30 minut.
Czekam aż ostygnie, kroję na jak najmniejsze kawałeczki, wrzucam na gołą blachę i suszę w niskiej temp. aż będą suchutkie.

Troszkę się kruszą, nie brudzą, są poręczne, trwałe i smaczne :)
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-29, 23:07   

RareCandy napisał/a:

2 szklanki mąki
3 jajka
1/3 szklanki oleju
1 ząbek czosnku

nie pasuje mi mąka, olej (pewnie roślinny) i czosnek.
Czy to odpowiednie składniki w psiej przekąsce?
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
RareCandy 

Barfuje od: 2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 19 Lip 2013
Posty: 14
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-07-29, 23:47   

To są smaki szkoleniowe. Za małe i zbyt mało, żeby stwierdzić, że się nimi żywi. :)
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-07-31, 23:59   

Olej możnaby pewnie zastąpić tłuszczem zwierzęcym. Czosnek jest super raz, że do wydobycia smaku, dwa na przeziębienia itp. Ja podaję raz na jakiś czas do żarcia, jak psy pokasłują.
_________________
teriery irlandzkie - hodowla Zofijówka http://www.zofijowka.cba.pl
Hand Made'owe saszetki na smakołyki http://www.facebook.com/pages/KLIK-Smakołyk/330114460426507?sk=photos_albums
 
 
Viktoria 

Barfuje od: 07.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 24 Maj 2013
Posty: 68
Skąd: Bytom
Wysłany: 2013-08-01, 11:14   

może oliwa z oliwek była by lepsza od oleju rzepakowego/słonecznikowego?
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-08-01, 22:12   

Rzecz raczej w tym, że i olej, i oliwa to tłuszcze roślinne, z których staramy się rezygnować, jako z tłuszczów nienaturalnych w diecie drapieżnika.
_________________
teriery irlandzkie - hodowla Zofijówka http://www.zofijowka.cba.pl
Hand Made'owe saszetki na smakołyki http://www.facebook.com/pages/KLIK-Smakołyk/330114460426507?sk=photos_albums
 
 
RareCandy 

Barfuje od: 2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 19 Lip 2013
Posty: 14
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-08-02, 14:42   

A mąkę dałoby się czymś zastąpić?
 
 
Dieselka 


Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 29 Gru 2012
Posty: 1350
Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-10-28, 19:22   ciastka dla psów

Takie pytanie kosmiczne :)
Jako, że działam w fundacji adopcyjnej i święta coraz bliżej, to wpadłam na pomysł zrobienia jakichś psich ciasteczek, zapakowania ich w ładne woreczki i handel na rzecz podopiecznych.

Mam w domu sporo suplementów, więc myślę że mogłabym bajeranckie cuda zdziałać. Ale wszelkie przepisy mówią o pieczeniu. W 200C trafi je przecież.

Gdybym miała suszarkę, to pewnie bym wysuszyła kulki mieszanki. Chociaż może...... w piekarniku.... jakbym cienkie zrobiła, to może bym nie zbankrutowała (swoją drogą, to jak wrzucę całe jajko to nie będzie problemu z awidyną? przy jakiej temp to się deaktywuje?)
. Myślicie że się nie rozpadnie?

A może macie jakieś sprawdzone sposoby na takie smakołyki?
_________________
Paulinka i Dieselek
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-10-28, 21:19   

Myślę, że kuleczki mieszanki suszone w niskiej temperaturze(ale serio niskiej) to dobry pomysł. Można też takie małe kuleczki,placuszki suszyć w lodówce (jak nie przykryjesz to się pięknie zasycha) -
Z całym jajkiem nigdy nie ma problemu. Z tą awidyną to jest mit (przeczytaj wątek, który napisała o jajku pięknie isabelle, tam jest to ładnie wyjaśnione, bez sensu powtarzać)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne