BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 2)
Autor Wiadomość
Jarzynowa 

Barfuje od: 31.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Wrz 2017
Posty: 18
Wysłany: 2017-09-08, 22:51   

Kochani, czekam na dostęp do kalku. Tymczasem kot musi jeść :-D i proszę Was o pomoc.
Z supli mam taurynę, olej z łososia i easy b.b. Mieszanki robię zawsze z mięsnymi kośćmi, nie chciałabym musieć dodatkowo dosypywać skorupek ... ogólny przepis na mieszankę z e.b.b. i kośćmi znam ale jest mało precyzyjny. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę. Bo mam padlinę i nie wiem ile czego najlepiej. Dodam, że Kocio codziennie zjada przynajmniej jedną myszkę 18-22g.
Mięcho mam takie , oczywiście nie upieram się by zużyć wszystko na raz:
500g Żołądki z indyka
360g indyk pierś filet
500g serca kaczki
550g tłusty szponder wołowy
500g wątroby z królika
500g pierś z kaczki ze skórą
500g łata wołowa średnio tłusta
1100g udo kurczaka bez skóry i kości średnio tłuste
1200g mięsne kości - skrzydełko z kurczaka

Plizzz help. :oops:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-08, 23:55   

Jarzynowa :kwiatek:
Pierwsze to kociakowi nie wylicza się jedzenia je tyle ile chce. Jak chcesz znać szacunkową ilość mieszanki na dzień, wylicz ją z kaloryczności mieszanki.
Przepis:
1 100,0g Kurczak udo bez kości bez skóry
550,0 g Wołowina szponder
500,0 g Wołowina średniotłuste mięso
500,0 g Kaczka mięso ze skórą
360,0 g Indyk pierś bez skóry
300,0 g Kaczka serce
300,0 g Indyk żołądek
1 000,0g Kurczak skrzydełka całe
30,0 g easy B.a.r.F basic
1,9 g Mączka z alg morskich Lunderland
230,0 g Wątroba kurczaka
30,0 g Fortain
2,0 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
19,2 g Mączka ze skorupek Lunderland
40,0 g Olej z łososia (hodowlanego!! suplement Omega 3)
7,0 g Sól himalajska
11,0 g Tauryna
1 300,0g Woda

Przepis w pełni zbilansowany, żadnych zmian nie robić bo się wszystko rozjedzie.
Białka jest 5g, tłuszczu 3g, kaloryczność 8849kcal.
Wszystkie parametry w normie.
 
 
Jarzynowa 

Barfuje od: 31.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Wrz 2017
Posty: 18
Wysłany: 2017-09-09, 00:49   

Shana55 wielkie dzięki 😘
Połowy supli nie mam :-? Myślałam, że ebb starczy na początek przynajmniej. Mogę zrobić to bez alg i bez fortain? Jutro nie zdobędę tych rzeczy. Mieszkam w lesie na zadupiu :banghead:
Skorupki jaj sama mogę zmielić,, takiej domowej też dać 19,2 g? Tokovit może dostanę. Ale reszty nie :/
Jeszcze raz dzięki za pomoc 💙
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-09, 01:06   

Jarzynowa :kwiatek:
To zawsze tak jest przy mieszaniu gotowych preparatów z suplementami naturalnymi :-(
Dlatego zawsze powtarzam albo się robi przepis w kalkulatorze albo się trzyma przepisu producenta danego preparatu. Ja nie znam przepisu producenta niestety.
Ale Ty możesz z niego skorzystać bo pewnie jest na opakowaniu.
Ja zrobiłam Ci klasyczny przepis z gotowym preparatem i suplami naturalnymi a to jest
"kombinatoryka stosowana" :mrgreen:
W wątku "Przepisy gotowe" jest taki przepis z easybb:

Przepis z preparatem easy B.a.r.F basic oraz kośćmi
500 g mięsa bez kości
250 g tzw. mięsnych kości (skrzydełka, szyjki, udka, korpusy)
150 g serc
30 g wątroby
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc)
10 g easy B.a.r.F
1 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody
Może taki zastosuj na ten czas co czekasz na dostęp do kalkulatora i suplementy naturalne.
 
 
Jarzynowa 

Barfuje od: 31.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Wrz 2017
Posty: 18
Wysłany: 2017-09-09, 10:41   

Zamówiłam suple i zapisałam przepis od Ciebie i na bank go wykorzystam :kwiatek:
Znam ten przepis o którym wspominasz, to ten sam z zaleceń producenta ebb. Jeszcze raz dzięki :kiss:
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 322
Wysłany: 2017-09-11, 15:06   

Shana55 dziękuję Ci za szybką odpowiedź.
Ja sie boję tłuszczu, bo mojemu nerkowemu psu małą ilośc białka chcicałam zrekompensować dodając dużo tłuszczu.
Ale przekombinowałam i wysiadła wątroba i trzustka. Wet mówi, że te narządu musiały już chorować i te moje tłuste mieszanki to był gwóźdź do trumny. No nie mogę sobie darować, ze tak przekombionowałam z tym tłuszczem.

A kot - na razie zdrowy, radosny i brykający za myszami, dzikusek jeden :). Nie chciałbym mu zrobić krzywdy, tak jak zrobiłam psu, dlatego będę Cie "nękać" dopóki nie powiesz mi, ze przepis jest w porządku, :kwiatek:

Do rzeczy. Mój nowy przepis wygląda tak:

 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-11, 22:42   

..Asia.. :kwiatek:
No właśnie... pies to pies a kot to kot. To sa dwa odrębne gatunki i nie powinno się ich karmić tak samo. Kot z tłuszczu energie pozyskuje i zjadając mniej białka oszczędza nerki ale to musi być wszystko robione z głową a kot dorosły, zdrowy, aktywny.
A przepis jest dobry ma wszystkie parametry w normach. Przyczepiłabym się tylko do ilości podrobów ich nie powinno być więcej jak 20% wszystkich części mięsnych w mieszance. Czyli u Ciebie 313g. Zabierz trochę żołądków. No i dolej wody!! 75% wody w mieszance to mus. :twisted:
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 322
Wysłany: 2017-09-12, 09:00   

Shana dziękuję Ci bardzo!
O wodę nie ma problemu, bo dolewam ją bezpośrednio przed podaniem jedzenia. Mój kot bardzo lubi tą zupkę pić. Za każdym posiłkiem ma zalane tak, że prawie mięso nie wystaje. A posiłki ma 3, wiec tej wody ma sporo.
Ujęłam żołądki i tej wygląda w miarę ok.

Ten kot zjada myszy - przynosi na podwórko. Nie mogę mu zabrać, bo nie mogę do niego podejść, bo ucieka. Tylko jak wraca do domu pozwala się głaskać i dotykać.
Czy te myszy nie rozwalają proporcji mieszanek i ilości białka?
 
 
..Asia.. 


Dołączyła: 17 Paź 2016
Posty: 322
Wysłany: 2017-09-12, 17:47   

shana55, czy podjęłabyś się pomóc mi ułożyć mieszankę dla psa nerkowo-trzustkowego. Musi to być pseudo barf - gotowany ze względu na ostry stan zapalny trzustki. Wiem dużo o gotowanym Barfie, wiem jak go robić, jednak nie potrafię poradzić sobie z ilością białka (3-3,5g kg\mc) i małą ilością tłuszczu.

Przepraszam za off, ale pieskowe wątki są mało aktywne i mało czytane i tam moje posty są często bez odpowiedzi.
Ewentualnie proszę moderatora o usunięcie mojego postu na tym wątku.
 
 
Monika Cz. 

Barfuje od: 2016
Wiek: 52
Dołączyła: 17 Sie 2016
Posty: 68
Skąd: Małpolska
Wysłany: 2017-09-13, 21:58   

shana55 pomóż.
mam 1000 g kaczki tuszki i proszę zrób mieszankę z wołowiną lub kurczakiem, albo jednym i drugim. Bo ja już kombinowałam i co bym nie dołożyła do tej tuszki to wychodzi źle. Moje koty lubią kaczkę i tylko z nią chcą jeść barfa. Indyka nie tolerują. Podroby też muszą być kurze. Suplementy mam wszystkie naturalne.
_________________
Mona
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-14, 01:02   

Monika Cz. :kwiatek:
Proszę Przepis:

Mieszanka na 10 dni dla 15 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 585 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
1 000,0g Kaczka tuszka
1 000,0g Kurczak udo bez kości bez skóry
1 000,0g Wołowina średniotłuste mięso
400,0 g Kurczak serce
200,0 g Kurczak żołądek
4,0 szt Żółtko jajka
190,0 g Wątroba kurczaka
2,0 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
4,0 g Mączka z alg morskich Lunderland
60,0 g Spirulina
11,0 g Drożdże browarnicze Lunderland
40,0 g Fortain
2,0 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
20,6 g Mączka ze skorupek Lunderland
12,5 g Sól himalajska
9,0 g Tauryna
1 600,0g Woda

Białko 4,95g tłuszcz trochę wyższy. Reszta parametrów w normach.
Smacznego dla koteczków. :food:
 
 
Monika Cz. 

Barfuje od: 2016
Wiek: 52
Dołączyła: 17 Sie 2016
Posty: 68
Skąd: Małpolska
Wysłany: 2017-09-14, 23:13   

Dzięki Shana55. Ja do tej tuszki z kaczki i wołowiny dodawałam pierś z kurczaka i za nic nie chciało mi wyjść. Wiem że ma dużo białka ale tak chciałam zmniejszyć ilość tłuszczu. I tak kręciłam się w kółko.
Moje chłopaki będą chętnie zajadać i też Ci bardzo dziękują. A możesz jeszcze skomponować jakiś przepis z piersiami z kaczki ze skórą? Bo tu też wychodzi mi zawsze białko trochę za wysokie.
_________________
Mona
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-14, 23:46   

Monika Cz. :kwiatek:
Najlepiej napisz mi jakie mięsa masz wraz z gramaturą. Trochę ciężko tak w ciemno robić przepis. A jak nie będzie w sklepie mięsa i co wtedy?? Cała moja praca pójdzie na nic ... :hmm:
 
 
AgnieszkaKlu 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Lip 2016
Posty: 19
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-15, 10:32   

Kochane! Czy ja mogę poprosić przepis na kaczko-królika? zakupiłam dziś 1,5 kg królika i 2,5 kg kaczki, w całości piękne wielkie tuszki, królik z podrobami również. do tego gotowany burak. Niestety nie jestem taka biegła w kalkulatorze żeby całe tuszki przeliczać :( pomocy :(
dwa koty - łączna waga ok. 10 kg
_________________
"bez kociwłosa mikstura nieważna"
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-09-15, 22:00   

AgnieszkaKlu :kwiatek:
Do kalkulatora musiałabyś wpisać poszczególne gatunki mięs, mięs z kością i same kości czyli rozebrać tuszki na czynniki pierwsze :twisted:

Proponuje skorzystać z przepisu na Whole Prey z działu Przepisy Gotowe.
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=16
Przepis nr. 4 i 5 albo BARF naturalny, Przykładowy przepis z całym kurczakiem (Post Dagnes)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne