BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Produkty, których brakuje w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
Sphynx 

Dołączył: 13 Sty 2014
Posty: 42
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-02, 17:29   

Ten tluszcz powstal w wyniku wygotowania kurczaka w przeciagu ok. 8 h tak jak jest w przepisie na forum. Dagnes,teraz pojawia sie pytanie czy to jest tluszcz wytopiony....
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-02, 17:44   

Jest to tłuszcz, który odłączył się od mięsa pod wpływem temperatury - myślę, że bez wahania możesz policzyć go jako smalec.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Nina_Brzeg 


Barfuje od: 10.2013r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 33
Dołączyła: 26 Wrz 2013
Posty: 862
Skąd: Brzeg
Wysłany: 2014-03-17, 14:53   

Jak najlepiej liczyć pręgę wołową? Może być jako goleń? Miejsce prawie się zgadza i wartości podobne z tego co widziałam.
_________________
Ze mną Brzeskie Koty Mięsożerne: Mefisto, Mia, Manga, Bambo, Nyks, Hades i Gizmo. [*] Maura [*][*Mocca[*]
Tymczaski: Krówka, Odra i Bruno.
Fundacja Brzeskie Koty
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-17, 15:01   

W wątku o wołowinie sugerowali używać "wołowina chuda" za pręgę.
 
 
 
Nina_Brzeg 


Barfuje od: 10.2013r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 33
Dołączyła: 26 Wrz 2013
Posty: 862
Skąd: Brzeg
Wysłany: 2014-03-17, 19:07   

Silvena, w sklepie mi powiedzieli, że to jeden z bardziej tłustych kawałków :roll:
Jeszcze nie kupowałam więc nie wiem, dopiero jutro mam odebrać.
_________________
Ze mną Brzeskie Koty Mięsożerne: Mefisto, Mia, Manga, Bambo, Nyks, Hades i Gizmo. [*] Maura [*][*Mocca[*]
Tymczaski: Krówka, Odra i Bruno.
Fundacja Brzeskie Koty
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-17, 19:35   

Jak widuję pręgę u siebie to wcale nie jest tłusta. Szponder jest tłusty. Gulaszowa dwójka wołowa ma widoczne kawałki tłuszczu. Łata wołowa też jest tłusta. Na prędze widać tylko jakieś żyły.
Piszę tylko co sugerowali: Tutaj, dane pręgi
 
 
 
Nina_Brzeg 


Barfuje od: 10.2013r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 33
Dołączyła: 26 Wrz 2013
Posty: 862
Skąd: Brzeg
Wysłany: 2014-03-17, 20:10   

Popatrzyłam na antrykot wołowy i kalkulator też twierdzi, że jest chudy (7g tłuszczu w 100g) a ten, który ja kupowałam był bardzo tłusty (niewiele mniej od szponderu). Cóż, może się dobre trafi.
_________________
Ze mną Brzeskie Koty Mięsożerne: Mefisto, Mia, Manga, Bambo, Nyks, Hades i Gizmo. [*] Maura [*][*Mocca[*]
Tymczaski: Krówka, Odra i Bruno.
Fundacja Brzeskie Koty
 
 
Sphynx 

Dołączył: 13 Sty 2014
Posty: 42
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-18, 02:14   

Robie nowa mieszanke ktora chce zrobic na kroliku i tu mam pytanie. Czy w kalku jest krolik jako mieso z koscmi czy bez?
Jest fajny,gotowy przepis na krolika z koscmi na catnutrition i skorzystam z niego w ostatecznosci ale chcialem najpierw,,przepuscic'' krolika prze kalkulator forumowy....
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-18, 10:34   

W kalku są tylko części z kurczaka z kością.
 
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2014-03-18, 10:40   

Ależ nie - w Kalku królik jest podany wyłącznie bez kości.
Wszystkie części z kością są tam oznaczone jako "kości" a części bez kości jako "mięso".
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Sphynx 

Dołączył: 13 Sty 2014
Posty: 42
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-18, 11:30   

Tak myslalem tylko chcialem sie upewnic ale tam kosci z krolika nie widzialem....tylko mieso , chude lub tluste i albo z domowego albo z dzikiego....ciekawe z drugiej strony jak to rozpoznac jak kupiony w sklepie i nie ma zadnej informacji....
 
 
Maciejka 

Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012
Posty: 301
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-22, 23:13   

Wracam do tematu "wątrobowego".
Ponieważ w kalku nie ma wątróbki króliczej próbowałam ja czym zastąpić.
Czy królikowi bliżej do cielaka czy do indyka :mrgreen: ? Tu dwa ssaki, tam podobny rozmiar... A jak próbowałam je wrzucić na zmianę, to indyczej mi wychodziło ok. 46 g a cielęcej 202 g. Ilość witaminy A diametralnie różna. Czy jest tu jakaś prawidłowość? Tzn. od czego zależy ilość wit. A w wątrobie? Wszystkiego się do kalka nie wrzuci; jak ocenić do czego dany produkt jest podobny i co wpisać w zastępstwie?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-23, 09:43   

Mięso królika smakuje jak kurczak (info z sieci), ich wątroby są podobnej wielkości, same zwierzęta również... Ale za nic nie udaje mi się znaleźć wartości odżywczych wątroby króliczej, nie tylko ja szukam.
Na razie trafiłem jedynie na słabe źródło, które daje tylko zawartość makroskładników. Inne, polskie potwierdza je. Zalecałbym podawanie wątroby króliczej według "standardów" BARF, czyli od 3-5% wagi mięsa (ja bym dawał ok. 4%), a w kalkulatorze porównywał do wątroby z kurczaka, jeżeli ktoś już musi.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-23, 10:16   

Choć porównanie smaku królika do kurczaka jest wieeelkim niedopowiedzeniem ;-) to ja wątrobę królika zwykle też liczę jak wątrobę z kurczaka.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-04-23, 10:30   

Ja rowniez daje watrobe krolicza i porownujac na oko z kurczeca jest ona o wiele bardziej czerwona (co oczywiscie o niczym nie musi swiadczyc). Wpisalam sobie do kalka wartosc znaleziona na francuskiej stronie, (nie wiem na ile wiarygodnej, ale zawsze lepsze to niz nic. jest to strona producenta) gdzie pisza o 21 000 JM/100g. Teraz znalazlam inne informacje, np tu gdzie mowa jest o 4293 mikrogramach czyli 14295 JM (podobne wartosci z wiarygodnych zrodel mam dla watroby kurczecej), tylko nie wiadomo czy chodzi o produkt surowy czy nie. Na wielu innych stronach znalazlam informacje, ze jedynie 10g watroby kroliczej wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witamine A, tylko ze dla ludzi to zapotrzebowanie sie rozni w zaleznosci od wieku, plci itd. Dla mezczyzny jest to 800 mikrogramow, dla kobiety 600, z czego by wynikalo ze 100 g zawiera miedzy 19980 a 26640 JM witaminy A (wedlug zalecen dla populacji francuskiej).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne