BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Szpik kostny
Autor Wiadomość
Aisha 


Barfuje od: 01-2011
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 184
Skąd: Belgia
Wysłany: 2012-08-12, 00:46   Szpik kostny

Jak trzeba go wliczyc do mieszanki?
 
 
Lusia 


Barfuje od: 08.2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 23 Wrz 2011
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-18, 17:18   

Odświeżę mocno zapomniny temat.
Ile żelaza znajduje się w szpiku wołowym bądź cielęcym.
Kości szpikowe można bez problemu dostać u rzeźnika. Ja proszę o takie, z których łatwo wyjąć szpik i go przepycham przez otwór - bardzo łatwo wychodzi. Kości mam na rosołek a szpik do mięska z patelni lub pieca, albo daję kotom.
Niestety muszę im dawać do mieszanek bo samego szpiku nie jedzą. :-(
Nie wiem jak ten szpik uwzględnić w kalkulatorze. Pewnie ze względu na zawartość żelaza trzeba dawać mniej hemoglobiny?
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-18, 20:33   

Czerwony szpik 13-23mg żelaza na 100g
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Lusia 


Barfuje od: 08.2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 23 Wrz 2011
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-18, 20:57   

Przeliczyłam w kalkulatorze (przyjmując, że szpik ma 23mg/100g), że można nim z powodzeniem w części zastąpić hemoglobinę. Myślę, że może to być przydatne przy przyzwyczajaniu opornych do hemo.
Moje kociska nadal niechętnie wciągają mieszanki gdy krwawego prochu dam tyle ile wskaże kalkulator. Teraz będę dodawać szpik. :->
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4837
Wysłany: 2014-01-18, 22:34   

ciocia_mlotek, możesz dać linkę do źródła tych danych?

Lusia, pamiętaj tylko, że to co podała ciocia to szpik czerwony, a te popularne kości szpikowe, o których piszesz, zawierają głównie szpik żółty, tłuszczowy, w którym żelaza nie ma zbyt wiele. Szpik czerwony znajduje się głównie w kościach płaskich.
Poza tym należy pamiętać, że szpik to nie tylko żelazo, ale przede wszystkim tłuszcz, którego jest w szpiku białym nawet do 94%.

Ja już od dawna stosuję szpik kostny jako dodatkowy tłuszcz oraz częściowo dostarczyciel żelaza, bo mój książę też nie pała miłością do zbyt dużej zawartości suszonej hemoglobiny w mieszance, a szpik lubi. Wyliczam trochę na oko bazując na dostępnych danych.

Tu informacje z wikipedii o szpiku:
po angielsku
po niemiecku

Wartości odżywcze surowego szpiku karibu (chyba uśrednione, bo żelaza nie ma zbyt wiele):
http://nutritiondata.self...ic-foods/8088/2

Wartości odżywcze szpiku wołowego, niestety bez żelaza:
http://fddb.info/db/de/le...ochenmark_rind/
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-18, 22:42   

dagnes, koleżanka podawała mi z jakiejś książki.
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-01-19, 09:49   

Ooo super pomysł, bo u mnie hemoglobina też różnie, pytanie tylko jakie i skąd te kości wezmę, żeby nie było mi trudno wyciągnąć ten szpik. :lol:
_________________
 
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-01-19, 10:10   

Goleń wołową sprzedają pociętą na plastry. Bardzo łatwo wyjmuje się szpik. :-P
 
 
Meri 

Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012
Posty: 863
Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-01-19, 10:30   

To zacznę w takim razie szukać. Dziękuję za podpowiedź! :mrgreen:
_________________
 
 
 
Lusia 


Barfuje od: 08.2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 23 Wrz 2011
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-19, 12:41   

dagnes, dzięki za informacje :kwiatek: , szkoda tylko, że tego żelaza mało, ale dobre i to.
Szpikowe kości kupuję często - wyjmuję z nich szpik i zamrażam i szpik i kości. Jak robię mieszankę dla kotów to dodaję szpik, a jak już mi się uzbiera kilka kości opiekam je w piecu z cebulą w skórce w temp. 200st. C, potem dodaję warzywa jak na rosół, zalewam wodą i gotuję 2godz. Wychodzi pyszny bulion do wypicia sam lub jako baza do zup. Bulion jest dla nas, mieszanka dla futer. Tym sposobem nic się nie zmarnuje a my i koty mamy pyszne jedzonko. :food:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne