Na tym forum przyjmujemy, że:
- tran to olej z wątroby ryb (zwykle dorsza, czasami rekina), stosowany jako suplement wit. D
- olej z łososia to olej z mięśni tej ryby, stosowany jako suplement kwasów omega-3. Wyjątkiem jest olej z dzikiego łososia firmy Lunderland, który ma niewiele mniej wit. D od tranu, więc nim suplementuje się wit. D, a kwasy omega-3 dopełnia innym.
Zatem tranu dajemy tyle, ile kalk nam wyliczy w trakcie układania przepisu. A przy ustalaniu ilości omeg najlepiej kierować się zawartością kwasów EPA+DHA w konkretnym oleju.
Przykład wyliczania jest tu https://www.barfnyswiat.o...p?p=99000#99000
_________________ Jeśli coś nie wyszło za pierwszym razem, to znaczy, że czas na drzemkę.
Rina
Barfuje od: 2021
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2021-06-12, 08:00
Już rozumiem, gdzie popełniałam błąd myślowy (olej z łososia z Lunderlandu mnie zmylił). Czyli dobrze czułam, że coś robię nie tak. Dziękuję :)
Rina, no, można się pogubić w tych wszystkich produktach dostępnych na rynku i tym, jakie witaminy zawierają i ile Ja się przerzuciłam na kapsułki z omegami, żeby o tym nie myśleć
_________________ Jeśli coś nie wyszło za pierwszym razem, to znaczy, że czas na drzemkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum