Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2019-11-16, 18:07
Według mnie to nie ma sensu dopisywać tych kapsułek . Porównujesz dwie wartości: norma i ile wychodzi z mieszanki, różnicę dzielisz przez 400 IE i wychodzi Ci ile kapsułek musisz dać do barfa
Według mnie to nie ma sensu dopisywać tych kapsułek . Porównujesz dwie wartości: norma i ile wychodzi z mieszanki, różnicę dzielisz przez 400 IE i wychodzi Ci ile kapsułek musisz dać do barfa
Ano widzisz, można i tak
A ja, żeby mi nie świeciło na czerwono, wpisywałam w kalka tran z dorsza, który mi fałszywie podnosił wit. A...
Co nie zmienia faktu, że nie wiem dlaczego nie udaje mi się tych kapsułek wprowadzić
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2019-11-18, 21:59
Jak Ci zaświeci wit. D na czerwono to przynajmniej będziesz miała sygnał żeby policzyć
To są kapsułki a suplement wit. D jest wyliczany w gramach, byś musiała przeliczać kapsułkę na gramy (najpierw ilość jednostek w 100 g). Łatwo się pomylić i według mnie szkoda zachodu . I o ile pamiętam nie wyjdzie Ci wprowadzenie tak tego suplementu, żeby kalk pokazywał Ci ile kapsułek trzeba podać.
Jestem co prawda bardzo krótko na forum, ale już miałam okazję zmierzyć się z perliczką. Czytałam kiedyś o niej dobre rzeczy i pod wpływem okazji zakupiłam ja w Biedronce.A potem było kombinowanie Czy można ją dodać do kalkulatora to takie w mirę dobre i dość często spotykane mięsko.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1112 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-11-21, 07:44
anikaka, żeby coś dodać, to potrzebne są wiarygodne źródła ile tam czego jest, a z tym niestety czasami bywa problem. Jeżeli masz czas i ochotę, to poszukaj proszę i podeślij mi na PW :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2019-11-23, 18:09
Dane do perliczki ze skórą są tutaj - ja te dane dodałam do swojego kalkulatora i z nich korzystam przy robieniu mieszanek (moje koty uwielbiają mięso z perliczki) i podawałam ten link już w maju 2016 roku.
Jeżeli masz Hebe jakieś zastrzeżenia co do wiarygodności tych danych to prosiłabym o informację. Jakkolwiek zawsze lepsze takie niż żadne Niestety szersze dane (tzn. nie tylko ilość kalorii ale również ilość witamin i minerałów) do wartości odżywczych perliczki na polskich stronach dość ciężko znaleźć. Szukałam również na stronach angielskich ale tam te dane to są jakieś kosmiczne w porównaniu z tymi, do których podałam linka, być może inne warunki hodowli mają
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Mam problem. Kupiłam dziś serca i żołądki gęsie. Zadowolona wróciłam do domu i jakie było moje zdziwienie, ze żołądków gęsich nie ma w kalkulatorze. Czy zna ktoś wartości odżywcze żołądków żebym mogła dodać do kalkulatora?
Potrzebuję pomysłu jak wpisać mięso lamy do kalka.Chya, że jakaś dobra dusza znalazła wartości dla tego mięsa? Bo ja szukam i konkretów znależć nie mogę :(
To już z kangurem mi lepiej poszło.
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 682
Wysłany: 2020-02-26, 19:49 Mięso lamy
wadera, na temat mięsa lamy znalazłam tylko jakieś ogólniki. Może ktoś jeszcze coś doda. Jeśli lamy hoduje się w warunkach naturalnych, to z pewnością jest to wartościowe mięso bogate w omega-3.
Do pomiarów parametrów użyto 20 samców lam wypasanych w naturalnym środowisku Ameryki Południowej, w Peru. Zwierzęta w chwili uboju miały 25 miesięcy. Temu badaniu podlegał mięsień najdłuższy klatki piersiowej.
Mięso lamy jest ubogie w tłuszcz, zaś poziomem białka przypomina inne czerwone mięsa. Wkleję tutaj moje tłumaczenie:
Wysłany: 2020-02-26, 20:20 Mięso alpaki
Znalazłam nieco więcej na temat mięsa alpaki - może komuś się przyda. Wrzucam, skoro mam pod ręką
Do badania parametrów użyto dwudziestu alpak, wypasanych w sposób tradycyjny w Peru. W momencie uboju badane zwierzęta były w wieku od 18 do 24 miesięcy. Badano mięsień najdłuższy klatki piersiowej oraz lędźwi. Wrzucam swój przekład tabelki (minerały ułożyłam w kolejności kalkulatorowej):
Wysłany: 2020-02-27, 20:26 Lama i alpaka
Troszkę mi ten rozgrzebany temat nie dawał spokoju. Trafiłam na jeszcze jedno źródło - książka „Handbook of Mineral Elements in Food”, autorzy: Miguel de la Guardia, Salvador Garrigues. Pierwsze wydanie w 2015, więc nie takie stare dane. Poza peruwiańską lamą i alpaką znaleźć tam można między innymi przepiórkę czy osła oraz niemięsne produkty.
Poniższe informacje znajdują się na stronie 601. Zawartość minerałów wymieniłam w kolejności kalkulatorowej. Przeliczyłam też do jednostek z kalka, czyli mg/100 gramów mięsa, w oryginale było mg/kg świeżego mięsa. Zarówno mięso lamy, jak i alpaki bogate jest w potas i fosfor.
antoś 120
Barfuje od: 1,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2020-04-06, 18:03
Hej, mam nadzieję, że nie powielam wątku, ale nigdzie nie znalazłam. Wiecie gdzie znaleźć źródła z parametrami wapnia i fosforu dla mięs z kośćmi innych niż zamieszczone w kalkulatorze części kurczaka?(np. udziec indyczy z kością?) Z góry dziękuję za informacje.
Wysłany: 2021-11-12, 22:28 oleje rybne jak dodać do kalkulaotra
Hej :) jestem tutaj nowa, próbuję już chyba od pół roku zacząć przygodę z barfem ale ciągle jakieś przeszkody więc wybaczcie jeżeli napisałam w złym miejscu. Mam taki problem.. kupiłam najpierw suplementy dopiero póżniej ściągnęłam kalkulator i oczywiście okazało się, że mam suplementy z kosmosu . Próbuję dopisać do kalkulatora dwa oleje jeden to tran z wątroby dorsza firmy TRIXIE i olej z łososia firmy NUTRIVET (?) oba z zooplusa. Na etykiecie i w internecie nie znalazłam informacji ile jedno i drugie posiada wit A i D i czegokolwiek innego Podana jest tylko informacja, że jest to tłuscz z takiej i takiej ryby procentowo . Pomoże ktoś w potrzebie ? Dzięki, Ewelina
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1112 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-11-13, 13:25
Ewelina_krry, znalazłam je na szybko w google i faktycznie nie ma o nich za dużo. Można spróbować napisać do producenta i liczyć, że jednak odpisze. Na obu w ogóle nie ma podanych składników analitycznych. Na przyszłość chyba bym nie kupowała więcej takich produktów, a tymczasem może dla oleju z łososia popatrzeć na inne i dla tego przyjąć jakąś średnią. A dla tego tranu może by też policzyć na podstawie innych suplementów wg składu - czyli wziąć 75% wartości z jakiegoś innego tranu z wątroby dorsza i do tego dodać 25% wartości dla oleju z krokosza barwierskiego. Ale pamiętać, że to dość tymczasowe i jednorazowe rozwiązanie.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum