BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Surowe mięso - kwestie bezpieczeństwa
Autor Wiadomość
leniwiec 


Barfuje od: VIII 2011
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 24 Lis 2011
Posty: 126
Skąd: Łódź/Lublin
Wysłany: 2011-12-20, 20:17   Surowe mięso - kwestie bezpieczeństwa

Nie wiedziałam, do którego tematu się dopisać, więc założyłam nowy. Z czasem być może się rozrośnie, bo to wyjątkowo ważne zagadnienie. Koty i psy nieźle radzą sobie nawet z nadpsutym mięsem, owszem, ale co roku zdarzają się poważne zatrucia (np. pałeczką Salmonelli), które nieraz kończą się śmiercią zwierzaka - dbałość o bezpieczeństwo karmy powinno więc być podstawą.

Chcę się z Wami fajnym newsem podzielić. :-P Nie jest to może żaden dowód naukowy, ale wciąż ciekawa i dość wartościowa informacja. Korzystając ze sposobności zapytałam dzisiaj jednego z doktorów pracujących na naszej Katedrze Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, jak ocenia bezpieczeństwo karmienia zwierząt domowych surowym mięsem. Otóż ocenia dobrze. :-D Stopień higieny i bezpieczeństwa żywności (szczególnie po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej) stale rośnie i nie ma podstaw uważać, że surowe mięso (przebadane, dopuszczone do spożycia przez ludzi i świeże) stwarza dla zdrowia naszych zwierzaków jakiekolwiek zagrożenie. Co więcej - pan doktor sam swoje psy i kota (nie żadne rasy pierwotne, tylko yorki i drobną brytyjkę) karmi surowizną i bardzo to popiera.

Mnie ta rozmowa bardzo podniosła na duchu. Co innego wyczytane w książkach i internecie ciekawostki, a co innego opinia osoby na co dzień zajmującej się bezpieczeństwem żywności i głęboko zaangażowanej w tzw. ochronę zdrowia publicznego. Jak on mówi, że surowe jest OK - to dla mnie faktycznie jest OK.
_________________
 
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-12-20, 20:57   Re: Bezpieczeństwo podawania surowego mięsa

leniwiec napisał/a:
Stopień higieny i bezpieczeństwa żywności (szczególnie po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej) stale rośnie (...)


Niestety, ale tu muszę Cię zaskoczyć. Normy i przepisy UE w zakresie surowego mięsa, jego przetwórstwa i transportu są mniej restrykcyjne od dawnych polskich przepisów. Dla zainteresowanych polecam grzebnąć tutaj: http://www.portalmiesny.com
 
 
leniwiec 


Barfuje od: VIII 2011
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 24 Lis 2011
Posty: 126
Skąd: Łódź/Lublin
Wysłany: 2011-12-20, 21:02   

Ale kontrola i przestrzeganie tych przepisów większe. :-)

A możesz podpowiedzieć, gdzie na tym portalu szczegółowych informacji szukać? Bo nie bardzo wiem od czego zacząć... Nas uczą o przepisach (tych co były i tych co są), ale dokształcić się nie zaszkodzi. ;-)
_________________
 
 
 
iceangel 

Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 40
Dołączyła: 02 Paź 2011
Posty: 49
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-01-01, 20:59   

myślę, że nie ma co martwić się, tym na co nie mamy większego wpływu, czyli transport i przechowywanie mięsa w sklepie a jedynie dołożyć starań tam, gdzie możemy coś zdziałać, czyli w domu. Karmię koty od wielu miesięcy surowym mięsem, żadnych zatruć, czy problemów tfu tfu :)
_________________
Zapraszamy na bloga!
 
 
catsitterka 


Barfuje od: 08/2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 17 Kwi 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-11, 19:25   Bakterie z surowego mięsa - co je zabija?

Tak się zastanawiałam, jak to jest z bakteriami z surowego mięsa, które zostają na desce do krojenia i wszystkich naczyniach, w których ono było? Czy wystarczy, żeby je umyć i wytrzeć do sucha, aby bakterie zniknęły?

Kiedyś chyba oglądałam na ten temat bardzo obrazowy film edukacyjny i zostało mi w głowie, że bakterie mnożą się w wodzie, ale jak szukam teraz informacji w internecie, to nic nie mogę znaleźć. Poza tym zastanawiam się, czy to się różni w zależności od typu mięsa. Coś mi się obiło o uszy, że najgorszy jest kurczak.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-08-11, 19:43   

Ja deski do krojenia, na których kroję mięso (nieważne czy dla siebie czy dla psa - mieso to mięso) po umyciu przelewam też wrzątkiem
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-08-11, 20:02   

Ja niczym nie przelewam, tylko myję i... żyję. Od ponad 12 lat karmię surowym i jakoś nigdy ani ja ani moja rodzina nic nie 'złapaliśmy' od tego mięcha.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-08-11, 20:15   

A od ilu lat sama jadasz mięso i kroisz je na deskach? :mrgreen: Każdy nie-wegetarianin, barfujący czy nie na codzień ma styczność z surowym mięsem. I zapewne mało kto stosuje jakieś specjalne zabiegi dezynfekujące. U moich rodziców też się zawsze po prostu myło. Ja sama lubię przelać wrzątkiem. Deski mam drewniane i jakoś po prostu lepiej się z tym czuję. Ale robię to bez względu na to czy kroiłam dla psa czy dla rodziny. Surowe mięso to surowe mięso :lol:
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
catsitterka 


Barfuje od: 08/2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 17 Kwi 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-11, 20:23   

Prawdę mówiąc z takimi ilościami surowego mięsa jeszcze nie miałam do czynienia :D Pomysł z wrzątkiem mi się podoba. Dzięki :)
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-08-13, 12:49   

ciocia_mlotek napisał/a:
Ja deski do krojenia, na których kroję mięso (nieważne czy dla siebie czy dla psa - mieso to mięso) po umyciu przelewam też wrzątkiem


Mnie się zdarza czasami przemyć deskę wodą z octem lub przetrzeć plasterkiem cytryny, zwłaszcza w przypadku dużych drewnianych desek, które dłużej schną. Zawsze bardziej boję się grzybków niż bakterii.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-08-13, 15:26   

A widzisz jak dobrze przelane gorącą wodą to ona szybko paruje :)
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 2989
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-13, 15:35   

ja myję czasem w zmywarce
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 45
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-14, 21:12   

a co myślicie o przetarciu sodą kuchenną? Dla ludzi to trujące nie jest, ale dla zwierząt?

a potem wrzątkiem.

mój dziadziu wcierał w drewniane deski sól kuchenną albo taką grubą, ja tego nie robię gdy kroję dla kotów, bo się obawiam, że ta sól zostanie gdzieś w desce i potem będzie spożyta, ale swoje deski czyszczę solą.
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 45
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-19, 14:55   

doczytałam w między czasie na forum, że jeden z kotów forumowych przeszedł przez zatrucie sodą, więc może jednak lepiej nie czyścić deski sodą kuchenną
 
 
catsitterka 


Barfuje od: 08/2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 17 Kwi 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-19, 15:14   

Powoli zaczynam się przyzwyczajać do obcowania z surowizną. Pierwszy szok minął, nikomu nic się nie dzieje, koty są zadowolone, więc może faktycznie nadmierna ostrożność nie jest konieczna. Ale w dalszym ciągu podoba mi się pomysł z wrzątkiem :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne