BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Indyk
Autor Wiadomość
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 204
Wysłany: 2018-02-24, 19:27   

piszesz Kaziu na paski , tak , ale gdy paska nie skrócę , to właśnie chyba się okręca . Ostrzyłam latem ( 16kg zwierza )
Przypomniałyście mi opłacalności ostrzenia i żeby dobrze dokręcić .

Jeszcze a propos żołądków kaczych . Bezkarnie nie można ich chyba dawać nie uwzględniając w rachubach bo mają niewspółmiernie najwięcej witaminy A 2561 I.E
Poszukiwanie parametrów gęsich przerwałam nie znalazłszy ich .
 
 
Kazia 
BARFny Hodowca

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 796
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-24, 20:52   

Oczywiście...nie może to być jedyne jedzenie. Ja daję jako jeden posiłek z trzech, 1 żołądek (tzn jeden taki pucek, więc to chyba pół żołądka jest) na łeb.
Nie wiedziałam, ze żołądki mają tak dużo wit A.
Zawsze myślałam, że najwięcej wit A ma wątroba.
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2018-02-24, 21:23   

Kacze żołądki tak mają, raz kupiłam do barfa i mi coś dziwnego wychodziło w kalku, dopiero zobaczyłąm, ze to przez żołądki :-) . Mają 2561 IE jeśli chodzi o wit. A.
 
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 204
Wysłany: 2018-02-25, 17:46   

faktycznie żołądki wyglądają jak pucki :-D
wątroba ma najwięcej tej witaminy , bo dziesiątki tysięcy jednostek
 
 
Kazia 
BARFny Hodowca

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 796
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-26, 07:55   

Aaaa...czyli jednak wątroba ma z 10 razy więcej...w takim razie, myślę, że wit A w żołądkach nie trzeba się przejmować.
Przecież wątroby w diecie może być 10-15%.
Ale i tak, żadne podroby nie powinny być jedynym składnikiem BARF-a.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2018-02-26, 16:50   

Kazia :kwiatek:
W/g kalkulatora wątroby w mieszance dajemy do około 7% wagi mięsa, tylko.
Czyli mniej więcej 70g na 1kg mięsa.
 
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 204
Wysłany: 2018-02-27, 15:54   

Kazia
najwięcej ma indycza 72 261 j.m
najmniej gęsia 23 331
jagnięca 64 751
wołowa 48 155
świnkowa 43 283
kacza 39 960
cielęca 37 843
kurczak 34 616

(indyczej daję gramowo najmniej)
:->
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2018-02-27, 16:31   

No bo indycza ma najwięcej wit. A a kalk wylicza ilość wątroby na podstawie braku tejże w mieszance, stąd wychodzi, ze indyczej najmniej się daje :-) . Wątroba jest traktowana jako suplement witaminy A.

Oczywiście żołądka kaczego nie można porównywać z wątrobą pod względem zawartości wit. A, wiadomo, ze wątroba ma jej dużo więcej. Niemniej jeśli żołądek z kurczaka zawiera 217 IE, indyczy 0 a kaczy 2561 IE no to jednak różnica spora jest.
 
 
aina 

Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 204
Wysłany: 2018-03-04, 13:05   

właśnie ponieważ są spore różnice , to szukałam ile wit.A ma żołądek gęsi , na razie zawiesiłam wertowanie stron
 
 
Zeuskk 

Barfuje od: 02.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-06-13, 18:22   

Kupiłem dzisiaj szyjki indycze i chciałbym je użyć w mieszance jako mięso z kością, jednak nie ma tej pozycji w kalkulatorze. Jak mogę to wprowadzić, czy mogę użyć szyjek z kurczaka?
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 670
Wysłany: 2020-06-14, 11:40   

Zeuskk, w kalkulatorze szyja jest chyba w całości, czyli ze skórą. Skóra stanowi znaczną część szyi kurczaka (kiedyś ważyłam elementy z dwóch kurczaków i mnie to zaskoczyło), z indykiem może być podobnie. Jeśli masz szyje w całości, to bym wpisała jako kurze. Bez skóry nie wiem, odejdzie praktycznie cały tłuszcz.
 
 
Zeuskk 

Barfuje od: 02.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 17
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-06-14, 13:14   

Akurat mam bez skóry, ale znalazłem wczoraj takie informacje:
Turkey, whole, neck, meat only, raw (po tytule widzę że samo mięso, bez kości)
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171086/nutrients
Turkey, neck (to jest zapewne całość, z kością)
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/782273/nutrients

Jak myślicie, mógłbym dodać do kalkulatora takie informacje?
I jak jest z twardością kości z szyjki, zmieli ją spokojnie maszynka czy lepiej to jakoś skruszyć?
 
 
Sierra 

Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Gru 2018
Posty: 438
Wysłany: 2020-06-14, 21:26   

Zeuskk a masz zapasowe sprzęgła do maszynki (czy jako się toto plastikowe coś za ślimaczkiem nazywa :roll: )?

Po pierwszym starciu z indykiem sprzęgło padło mi prawie od razu... Byłam lekko załamana, miałam jeszcze 5 kg mięsa do przerobienia :-x . Tego samego dnia zamówiłam 10 sprzęgieł na wymianę i radośnie wrzucam do maszynki wszystko co się zmieści :twisted: .

Na wypadek wszelki wypadek przypominam - absolutnie niedozwolone jest samodzielne "dorabianie" sprzęgła! Mój Jaśnie Idiota chciał wyciąć odpowiednie sprzęgiełko z metalu :shock: . Ta część maszynki jest najsłabsza nie bez powodu! To mały, tani, łatwy do wymiany kawałek plastiku biorący na siebie wszystkie przeciążenia! Lepiej, żeby strzelił taki drobiazg niż jakaś poważna część maszynki!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne