BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Co w składzie piszczy - w poszukiwaniu naturalnej żywności
Autor Wiadomość
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2015-04-09, 16:30   

może dużo mlecza jedzą ?
te zółte kwiatki ;-)
_________________
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-04-09, 16:41   

He he, to by miało sens :lol: Przy najbliższej okazji postaram się przeprowadzić łączkowe śledztwo :twisted:
_________________
BARFny tercet egzotyczny: Honor-Wandysław-Kokoska :mrgreen:
 
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-09, 17:07   

Zapytałam u źródła, czyli u dziadków, o co z tym kolorem chodzi :mrgreen: Bardzo zaangażowali się w tłumaczenie mi wszystkich etapów robienia masła i w zasadzie mogłabym ich nagrać i puścić jako film instruktażowy :mrgreen:
W każdym razie dowiedziałam się, że owszem, masło w okresie zimy jest bladsze, ale wszystko również zależy od podgrzania śmietany. Im bardziej podgrzana, tym jaśniejsze masło. Jeżeli słabo podgrzane, masło jest żółciejsze.
Babcia mówiła, że też różnice zależą od krowy. Nieraz krowa tak samo karmiona dawała mniej lub bardziej żółciejszą śmietanę.
Ale dziadek opowiadał mi też, że moja prababcia sprzedawała za Niemców masło na rynku i żeby było ładnego, mocnego koloru tarła marchew i wyciskała przez szmatę z tego sok i dodawała do masła. Podobno jak nie dawała soku to wzięcia masło nie miało... :mrgreen:
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-04-09, 18:37   

No i stąd beatakaroten w maśle sklepowym bo to od razu apetyczniej wygląda. Chociaż ja się już przyzwyczaiłam do takiego jasnożółtego masełka i takie mi się podświadomie z najzdrowszym kojarzy jak jest za blade prawie białe albo za żółte to mi podejrzanie wygląda i już tak jakoś nie smakuje.

No i koniec końców chyba nadal nie wiemy jak rozpoznać dobre masło :roll: Bo z tą twardością opinie też są podzielone czy ma być w końcu twarde czy nie. Ech, nic tylko brać się za ubijanie własnego :-P
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-09, 19:03   

Nie no, twardość to ewidentnie musi być twarde w lodówce, a poza miękkie, ale elastyczne i nadal trzymające swój kształt. Nie powinno pływać i podbierać olejem ani się rozciapać. To na pewno. ;-)
 
 
hysteria 


Barfuje od: 12.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 36
Dołączyła: 11 Gru 2014
Posty: 203
Wysłany: 2015-04-09, 20:08   

ja tam widzę siebie robiącą masło, przy serialiku tak sobie potrzepać to aż przyjemnie :P tylko z tego co widzę to taka prawidziwa maselnica koło 150 zł kosztuje, chyba nie chce mi się tyle kasy wydawac :P

ale znalazłam coś takiego:
http://allegro.pl/maselni...5107562335.html

ktoś wie czy to się faktycznie nadaje? :-D
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-09, 20:18   

hysteria napisał/a:
tak sobie potrzepać to aż przyjemnie

Umarłam! :mrgreen:

Moja babcia tam trzepie w zwykłym słoiku. Żadnego specjalnego sprzętu nie ma.
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-04-09, 20:33   

Ja mam taką na słoik. Działa. W samym słoiku potrząsanym ręcznie też zrobiłam, gdy jeszcze nie miałam tego specjalistycznego sprzętu :).

Cytat:
Babcia mówiła, że też różnice zależą od krowy. Nieraz krowa tak samo karmiona dawała mniej lub bardziej żółciejszą śmietanę.


Tak samo jest z jajami. Wszystkie moje kury mają podobne warunki i dietę, a niektóre jajka są wyraźnie bledsze.
(Mam teorię, że kura pokątnie sprzedaje droższe jajko z wolnego wybiegu i podkłada fermowe, żebym się nie zorientowała).
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-04-09, 21:07   

Zainspirowałyście mnie dziewczyny, a jako że mąż u(nie)szczęśliwił mnie kupując oszukańczą śmietanę, którą miałam i tak wyrzucić, to spróbowałam zrobić masło w słoiku (jakby nie wyszło, to żadna strata). I tak sobie siedzieliśmy z mężem i trzepaliśmy na zmianę przez 20 minut. Obecnie masło dochodzi w wodzie, w lodówce. A zatem słoikowo da się, nawet z oszukańczej śmietany :-D
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-04-09, 21:20   

a czym wy w tym słoiku ta śmietanę trzepiecie ?
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-04-09, 21:22   

No jak to czem? Ręcyma... :lol: wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i potrząsasz :mrgreen:
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-04-09, 21:42   

Tu są podstawy techniki pokazane https://www.youtube.com/watch?v=IpgKvyx4Q38 (od 0:15)
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2015-04-11, 08:34   

Ines napisał/a:
No jak to czem? Ręcyma... :lol: wlewasz śmietanę, zakręcasz słoik i potrząsasz :mrgreen:


kurcze,juz sie podnieciłam
jaką śmietane kupić na takie masło??
jeszcze dzis zrobię
mój małż i tak leży na kanapie bezczynnie to takie rękoczyny z słoikiem dla niego atrakcja 8-)
_________________
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-04-11, 09:02   

Ja mialam jakas beznadziejna smietane z zagestnikiem i z takiej wyszlo maslo, wiec mysle, ze z takiej prawdziwej bez syfu w skladzie wyjdzie tym bardziej i na pewno duzo szybciej. My machalismy ok 20 min. Po jakims czasie smietana nagle bardzo gestnieje, ma sie wrazenie, ze w sloiku nic sie juz nie rusza. Po kilku minutach dalszego wstrzachania nagle momentalnie oddzielaja sie grudki i potem to juz z gorki :)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2015-04-11, 09:16   

dagnes napisał/a:
Konsystencja masła, a co za tym idzie - zawartość w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, zależy również od diety krowy. Im więcej w jej diecie pasz zawierających rośliny oleiste i/lub oleje roślinne, tym masło bardziej miękkie.

Zapomniałam doprecyzować o jakie kwasy tłuszczowe chodzi. Gdy krowa je paszę z olejami roślinnymi, to w jej mleku, a więc i w maśle, będzie sporo omega-6. Natomiast gdy krowa je trawę, to wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych dominować będą omega-3. Oczywiście nie spodziewajmy się, że w tym drugim przypadku tych kwasów będzie tak dużo, że masło będzie nam się rozlewać. Przeżuwacze, gdy są żywione naturalnie, w zdecydowanej większości produkują kwasy tłuszczowe nasycone. O wiele więcej nienasyconych będzie u krów na paszach, ale będą to te "gorsze".
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne