BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Noże & Co
Autor Wiadomość
bouvier 

Dołączyła: 30 Lis 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-12-13, 19:17   

my dziś droga kupna nabyliśmy nóż fiskars do miesa mam nadzieje ze sie sprawdzi ale fajnie było bo stałam i zachwycałam sie super sikierkami i tasaczkami jak to beda fajnie miesko ciać personel sklepu dziwnie na mnie patrzył
 
 
Nitka 

Barfuje od: 08-2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Lut 2012
Posty: 105
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 2014-04-27, 12:26   

Ja do żylastej wołowiny używam dużego noża ceramicznego. Wchodzi dosłownie jak w masło. ;-)
Trzeba tylko bardzo uważać na palce...
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-27, 12:30   

Ja nóż kilkakrotnie ostrzę w trakcie krojenia. Niestety nie umiem uważać na palce :lol:
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
Klaudia 

Barfuje od: 12.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Lut 2013
Posty: 49
Skąd: Słubice
Wysłany: 2014-04-27, 13:23   

Też ostrzę kilkakrotnie, bo szybko się tępi :twisted:
O ceramicznych też słyszałam, że są dobre. A możesz dać link do tego co ty masz? :-)
 
 
 
Nitka 

Barfuje od: 08-2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Lut 2012
Posty: 105
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 2014-04-27, 14:05   

Mniej więcej tak wygląda Mój nóż kupowałam kiedyś w biedronce. Były rożne wersje. Ja wzięłam największy, ostrze ma jakieś 15 cm długości. Tak bardzo go polubiłam, że używam go bardzo często i innego sobie po prostu nie wyobrażam do roboty przy krojeniu. A że jest ostry jak brzytwa nie raz przekonałam się na moich paznokciach.
Sądzę, że można go dostać w wielu sklepach z art. AGD. Kiedyś widziałam takie noże w avansie.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2014-04-27, 16:09   

Hmmm, a noże ceramiczne to się w ogóle ostrzy ? :roll:
Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie. A w Biedronce noże ceramiczne chyba niedawno też były.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-04-27, 22:13   

Tak ostrzy się ale raz na kilka lat i to na tarczy diamentowej :)
Twardość ostrza to około 8,5 w skali Mohsa.
Dla porównania twardość stali to 7 do 7,5, a twardość diamentu to 10.
Jest i wada tego cuda, są kruche – mogą się rozbić jak szkło po upadku na twarde podłoże. Z tego powodu nie nadają się do trybowania kości i krojenia czegokolwiek zamrożonego lub mięsa z kością.
Ostrzem ceramicznym nie można również niczego podważać.

Ale warto go mieć :-D
  Zaproszone osoby: 2
 
Maciejka 

Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012
Posty: 301
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-27, 23:28   

Od dawna brakowało mi porządnego noża nie do krojenia, ale do oddzielania mięsa od kości czy wydłubywania ścięgien z golonek indyczych. Ostatnio nabyłam odpowiedni - jest to mały nożyk, o ostrzu krótkim, lekko zakrzywionym i bardzo ostrym. Fabrycznie przeznaczony był do warzyw. Jest świetny do wszystkich precyzyjnych operacji. Ilość skaleczeń spadła do zera; wcześniej ciągle się zalewałam krwią :hair: . Krojenie mięsa na kawałki po staremu - wielkim nożem kuchennym. Do wydłubywania szpiku z kości indyczych używam szydełka.
Mam, jak widać, dość nietypowy zestaw narzędzi :mrgreen: .
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-27, 23:34   

Ja do oddzielania mięsa od kości również używam małego, dobrze naostrzonego noża.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
martufa 

Barfuje od: 27.09.13
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 29 Wrz 2013
Posty: 60
Skąd: wrocław
Wysłany: 2014-05-24, 14:46   

Zawsze używałam zwykłych noży, co jakiś czas je ostrzyłam i wydawało mi się, że jest ok. Dostałam ostatnio od męża nóż ceramiczny - jest teraz promocja na BP. Jestem zachwycona! Migiem sobie poradziłam z krojeniem bardzo przerośniętej wołowiny. Nóż wchodził jak w masło. Rewelacja. Naprawdę polecam.
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-05-24, 15:59   

Tych noży ceramicznych jest multum, niektóre tanie, są i bardzo drogie :evil: Jaki kupić ? Czym się kierować żeby nabyć dobry :niewiem:
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-24, 16:33   

Mi się wydaje, że można brać dowolny wykonany z ditlenku cyrkonu (ZrO2). To ceramika najwyższej jakości, prawie tak twarda jak diament.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2014-05-25, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2014-05-25, 16:04   

Przeglądałam dziś katalog z Juli i zobaczyłam tam ją: http://www.jula.pl/pia-do-miesa-121137 :shock: Ja to chcę.
 
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2014-05-25, 19:02   

Słuchajcie - a jak jest z ostrzeniem noża ceramicznego? I z jego odpornością na nagły kontakt z podłogą?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-25, 19:21   

W przypadku noży ceramicznych bardzo łatwo jest ukruszyć czubek noża, a głownia może pęknąć podczas przypadkowego upuszczenia. Nie nadaje się on do krojenia mrożonego mięsa i ryb, kości i innych, wyjątkowo twardych elementów, przy których krojeniu należy użyć zbyt dużej siły. Jednak do krojenia warzyw, owoców i świeżego mięsa nadaje się jak najbardziej.
Nóż ceramiczny dzięki znikomej porowatości utrudnia przenoszenie posmaku i zapachu krojonych składników - nóż wystarczy opłukać, a posmak i zapach nie zostaną przeniesione. Nóż można umyć nawet za pomocą samej wody, nie zaleca się wkładać go do zmywarki ze względu na kruchość.

Podsumowując nóż ceramiczny:
+ tępi się bardzo wolno, ponieważ głownia jest bardzo twarda (twardszy jest tylko diament)
+ jest chemicznie obojętny
+ bardzo lekki i bardzo ostry
- wyjątkowo delikatny i mało odporny na uderzenia i upadki z niewielkiej już wysokości
- nie nadaje się do krojenia twardych rzeczy, np. zamrożonego mięsa, kości
- nie można samemu naostrzyć noża - potrzebne są bardzo precyzyjne i drogie narzędzia
- dosyć wysoka cena

Dlatego "szef kuchni" nie ma jednego noża ale ich zestaw, aby wykorzystać zalety poszczególnych typów noży i zminimalizować ich wady.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne