Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 2660 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-03, 12:07
U mnie pod blokiem jakiś czas temu ruszyła budowa. Okazuje się, że powstaje tam Hala Kupców - cokolwiek ma to znaczyć, mam malutką nadzieję, że będzie tam jakieś fajne stoisko mięsne na pewno zdam relację jak tylko otworzą Halę.
Byłam dzisiaj w moim osiedlowym sklepie mięsnym na rogu wyszyńskiego i orzeszkowej i zaopatrzyłam się w:
-korpusy kacze 3,90zł (mają dużo mięsa),
-wątróbkę z królika za 7,40zł (nie mam pojęcia jak ją wprowadzić do kalkulatora),
-mięso z chrząstką z indyka za 6,90zł.
[ Dodano: 2014-08-01, 15:56 ]
Przeksztalcenie Reala w Koronie w Auchan staje sie faktem - produkty RQ powoli zastepowane sa marka wlasna A, a stanowisko miesne jest obecnie bardzo ubogie i ze swieca szukac podrobow - mam nadzieje, ze wkrotce sie to zmieni.
Jutro otwarcie Blaszaka na Litewskiej :) przy petli. Bedzie stanowisko miesne - wisi karteczka, ze poszukiwany jest dlan sprzedawca.
Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 2660 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-08-02, 11:24
W nowym Blaszaku są aż trzy stanowiska mięsne dziś było zbyt tłumnie i zbyt gwarno by o coś pytać. Na oko dostępne były głównie wieprzowina, kurczak i indyk - w tym największe stanowisko, z Indykpolu. Indycze serca, szyjki, chrząstka - po ok 8-9zł za kg. Żołądki trochę droższe. Jest też stoisko z jajami, niestety tylko kurze, ale można kupić z wolnego wybiegu w różnych rozmiarach, od 50gr do 80gr od sztuki. Tuż przy wejściu jest moje ulubione stanowisko rybne przeniesione ze Stokrotki.
Nie wiem, czy już ktoś tu pisał o Hali Arena, ale jest tam stoisko, gdzie dostawy są codziennie - pani ma wołowinę, indyka, drób. Z podrobów widziałam tylko drobiowe. Wybór może niewielki, ale mięso świeże :)
agnieska
Barfuje od: 5 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 09 Lis 2013 Posty: 54 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-12, 10:33
Na niedzielnym Bazarze Smakoszy na Hubskiej jest sprzedawany ekologiczny drób, można składać wcześniej zamówienia. Tutaj spis elementów z cenami https://www.facebook.com/...698904120216755
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-12, 10:46
kosmiczne te ceny
agnieska
Barfuje od: 5 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 09 Lis 2013 Posty: 54 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-12, 11:25
Znasz tańsze źródło ekologicznego drobiu? :) Mnie na to nie stać, ale jeśli ktoś ma fundusze, to dobrze wiedzieć gdzie można je spożytkować ;)
Z ekologicznych mięs w cenach porównywalnych z cenami z Makro to była Wołowina Sudecka, ale chyba zwinęli biznes zanim zdążyłam się zaopatrzyć
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2014-10-12, 15:01
agnieska napisał/a:
Znasz tańsze źródło ekologicznego drobiu?
Zdefiniuj "ekologiczne"?
agnieska
Barfuje od: 5 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 09 Lis 2013 Posty: 54 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-12, 15:33
Zaczyna się dla mnie od sposobu karmienia zwierząt (próba odwzorowania naturalnego sposobu żywienia danego zwierzęcia, karmienie dobrej jakości pokarmem, bez chociażby soi), bez przyspieszania ich wzrostu hormonami, bez niepotrzebnego stosowania antybiotyków, z dostępem do wybiegu. Certyfikat nie jest mi potrzebny do szczęścia, bo wiem, że wiele z certyfikatów służy tylko do nabijania kabzy firmom wydającym. Choć ten najpopularniejszy Certyfikat Bio łapie moje oko i skłania do zakupu (poprzedzonego analizą składu ;) ). Problem w tym, że przy braku certyfikatu potrzebne jest zaufanie do hodowcy. Niby najłatwiej jest zdobywać mięso od rodziny ze wsi, ale niekoniecznie ich ekologiczne podejście nakłada się na moje.
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2014-10-12, 17:57
agnieska, Ja biorę kury ze wsi. Codziennie spotykam je na spacerze, znam Gospodarza i Gospodynię, więc mam 100% pewności, że te kury są prawdziwie eko, a nie tylko z certyfikatem. Ostatnio koleżanka oglądała jakiś program, w którym była wzmianka o hodowli karpia, oczywiście hodowli eko. I co? I karpie karmione kukurydzą. Jeżeli eko oznacza tylko i wyłącznie bez chemii to ja nie chcę eko. Ja chcę wiejskie, bez certyfikatów, ale prawdziwe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum