BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Spirulina
Autor Wiadomość
przytoolanka
[Usunięty]

Wysłany: 2015-06-07, 15:16   Spirulina

Dokupiliśmy spirulinę. Pierwszy raz użyłam jej w przepisie. Pytanie: ile spiruliny mieści się w jednej miarce dołączonej do Felini Taurin lub easy B.a.r.f? Za nic w świecie nie mogę tego znaleźć na forum.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-06-07, 15:50   

Mojej spiruliny z Lilly's Bar ubitej na plasko w tej miarce 1ml wychodzi 0,60g.
 
 
przytoolanka
[Usunięty]

Wysłany: 2015-06-07, 16:18   Spirulina

Dzięki, my mamy spirulinę z Lunderland, ale nie podejrzewam, żeby były jakieś straszne rozbieżności. Niestety nie mam jeszcze wagi , aby móc to sprawdzić - dopiero na dorobku jestem ;-) Obawiałam się, żeby nie przedawkować, dałam mniej niż w przepisie, szacując, że jedna miarka to ok. 0,5 g będzie. No i uprzedzona wypowiedziami z forum obawiałam się, że kot nie będzie chciał jeść. Ale kolor tej mieszance daje konkretny... W połączeniu z fortain wyszło bagno... Daliśmy delikwentowi do spróbowania i barwa posiłku nie miała chyba znaczenia - szamał. Zobaczymy co będzie dalej jak się nam bagno przemrozi ;-)
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-06-07, 16:23   

Bo mimo koloru spirulina jest smaczna ;-) Oczywiscie w malych ilosciach. Mi ona smakuje jak panierowane kalmary.
 
 
przytoolanka
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-10, 11:49   

Witajcie ponownie. Mam pytanko: jak zamiennie za spirulinę suplementujecie witaminę K? Sprawdzałam, że troszkę jest jej tez w jajku, ale musiałabym dodać tych jajek sporo - do 7jaj na kilogram mięsa. Dzięki spirulinie wszystkie mieszanki mam teraz zielone - chciałabym raz spiruliny nie dodać. Próbowałam przeszukiwać forum, ale nie mogę sobie poradzić - czy witamina K ma jakieś szczególne znaczenie dla organizmu kota? Wydaje mi się, że nie powinno się jej przedawkować, a jak z niedoborem?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-07-10, 12:03   

Może tu coś?
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=347

Ja w ogóle spiruliny nie suplementuję...
 
 
przytoolanka
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-10, 12:17   

Dziękuję, najwyraźniej nie umiem jeszcze przeszukiwać forum - muszę się nauczyć. Tym razem nie dodam spiruliny - jeden raz pewnie nie spowoduje strasznych niedoborów, a kicia będzie miała inny smak mięska.
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2015-07-10, 12:32   

Koty podobno same sobie syntetyzują witaminę K w jelitach. Tak czytałam, nie wiem na ile to prawda. Ja nie suplementuję tej witaminy.
 
 
 
przytoolanka
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-10, 12:36   

Silvena, dzięki - już doczytałam z linka zamieszczonego przez Lenę06. Mam nadzieję, że nie mamy problemów z krzepliwością krwi.
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 380
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-10, 23:29   

Chciałabym się podzielić z wami efektami moich dociekań w kwestii spiruliny jako źródła wit K
:-D
Silvena , Shana dzięki za pomoc :kwiatek:

Też dotąd martwiłam się o witamine K i o to,że w kalkulatorze wychodzi mi jej za mało.
Spiruliną można wyrównać jej poziom ( w kalku) ale należy pamiętać o tym że w ten sposób zapewni się jej poziom dzięki wit K1 która występuje w spirulinie.

Mając na uwadze ostani post Dagnes z wątku przytoczonego przez Lene to ważniejsza jest dla kotów wit K2.
Wiemy że koty ( my też zresztą też) same syntezują witaminę K2, tzn że wytwarzana jest ona przez flore bakteryjną w jelitach.

Czytając dalej wpis Dagnes dowiadujemy się jednak że z powodu nienaturalnego chowu zwierząt rzeźnych dobrze byłoby szukać jej innych,dodatkowych źródeł.
Nie bardzo rozumiem jednak jaki jest związek tego faktu z produkcją wit K 2 w jelitach. Bo mięso chyba nie jest jej bezpośrednim źródłem a jedynie "sprawcą" tworzenia w jelicie :hmm:

Znalazłam następujące informacje nt pokarmowych źródeł wit K2 (www.bio-med.pl) - w ogóle warte przeczytania w całości.

"Witamina K2 - jest związkiem głównie tworzonym przez bakterie w produktach fermentowanych (sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona). Przy sprawnie działającym układzie trawiennym i równowadze flory bakteryjnej w jelitach również powstaje witamina K2. Duża zawartość witaminy K2 jest w japońskiej potrawie natto. Natto jest potrawą otrzymaną z przefermentowanych ziaren soi. Zawiera bardzo duże ilości K2 i to w postaci tzw. MK-7. Ta postać była wykorzystywana we wszystkich badaniach nad witaminą K2 i co ciekawe, pozyskiwana była wy- łącznie z Natto. (100 g Natto zawiera 10 g najlepszej naturalnej witaminy K2)."

Reasumując:
Osobiście nie będę podawać nic z wyżej wymienionych produktów kotom, zdaję się na sprawność ich jelit w tym zakresie :lol:
Ostatnio zmieniony przez Ewik72 2015-07-10, 23:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-07-10, 23:52   

Na temat witaminy K2 dagnes sporo pisala w temacie o wapniu w ludzkiej diecie. U ludzi witamina K2 powstaje z witaminy K1 w dolnym odcinku jelita, zas wchlaniana jest w gornym, wiec jedzenie witaminy K1 w celu uzupelnienia brakow K2 mija sie z celem.
Mieso ze zwierzat grass-fed jest bezposrednim zrodlem witaminy K2, podobnie jest z kiszonkami.
Tyle zapamietalam z tematu o ludziach, nie wiem jednak czy to sie przeklada na koty czy psy. Ja nie suplementuje witaminy K a juz na pewno nie spirulina, ktorej wychodza wtedy jakies kosmiczne ilosci.
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 380
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-11, 00:02   

O właśnie... K2 ma sporo wspólnego z transportem wapnia do kości więc może mieć znaczenie u kotów nerkowych gdzie wapń z pewnych względów nie wędruje do kości tylko do krwi powodując hiperkalcemie.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4795
Wysłany: 2015-09-02, 09:52   

Ewik72 napisał/a:
Mając na uwadze ostani post Dagnes z wątku przytoczonego przez Lene to ważniejsza jest dla kotów wit K2.
Wiemy że koty ( my też zresztą też) same syntezują witaminę K2, tzn że wytwarzana jest ona przez flore bakteryjną w jelitach.

Czytając dalej wpis Dagnes dowiadujemy się jednak że z powodu nienaturalnego chowu zwierząt rzeźnych dobrze byłoby szukać jej innych,dodatkowych źródeł.
Nie bardzo rozumiem jednak jaki jest związek tego faktu z produkcją wit K 2 w jelitach. Bo mięso chyba nie jest jej bezpośrednim źródłem a jedynie "sprawcą" tworzenia w jelicie

Nie, mięso bezpośrednio dostarcza jego zjadaczom witaminę K2, która jest wchłaniana w górnej części jelita cienkiego. Bakterie jelitowe także produkują tę witaminę ale nie jest ona wchłaniana, bo fermentacja bakteryjna odbywa się za nisko (w dolnej części jelita). Witamina K1, znajdująca się w roślinach (i spirulinie) nie może zastąpić witaminy K2, bo jest wykorzystywana do innych procesów metabolicznych i tylko częściowo może być przekształcona wewnątrz organizmu (nie w jelitach) na witaminę K2 (u ludzi; niestety nie wiadomo jak działa ten proces u psów czy kotów).

Cytat:
Duża zawartość witaminy K2 jest w japońskiej potrawie natto. Natto jest potrawą otrzymaną z przefermentowanych ziaren soi. Zawiera bardzo duże ilości K2 i to w postaci tzw. MK-7. Ta postać była wykorzystywana we wszystkich badaniach nad witaminą K2 i co ciekawe, pozyskiwana była wy- łącznie z Natto.

Nieprawda. Japońskie badania opierały się na MK-4 i właśnie ta forma jest stosowana w bardzo wysokich dawkach przez japońskich naukowców leczących osteoporozę.

Ewik72 napisał/a:
K2 ma sporo wspólnego z transportem wapnia do kości więc może mieć znaczenie u kotów nerkowych gdzie wapń z pewnych względów nie wędruje do kości tylko do krwi powodując hiperkalcemie.

Hiperkalcemia u chorych na PNN ma zupełnie inne podłoże (wtórną nadczynność przytarczyc) i sama witamina K2 tu nie pomoże. Oczywiście wspomagająco warto ją stosować także u tych zwierząt nerkowych, które mogą mieć jej niedobór (przy żywieniu mięsem z przemysłowego chowu lub komercyjnymi karmami).
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 380
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-03, 19:04   

dagnes napisał/a:
Nieprawda. Japońskie badania opierały się na MK-4 i właśnie ta forma jest stosowana w bardzo wysokich dawkach przez japońskich naukowców leczących osteoporozę.


Źródłem podanych przeze mnie informacji jest opracowanie nt. wit K2 na stronie solgar.pl oraz bio-med.pl.
Będę się upierać przy tym że natto jest bogatym źródłem K2 w postaci MK7.

No ale sfermentowane ziarna soi mogę zjeść sobie sama, nadal nie wiem jednak jak najlepiej suplementować tę witaminę kotom nerkowym karmionym mięsem dobrej jakości, ale nie z ekologicznego chowu od rolnika.
W każdym moim przepisie w tym parametrze jest przepaść, np norma 1389 a suma jest 235..... :-/
Może po prostu suplementować tę witaminę w formule proponowanej np przez Solgar?
 
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2015-11-03, 20:48   

Dagnes - tez czytalam o MK7 w soji. M. in tutaj: http://articles.mercola.c...h-benefits.aspx
_________________
http://www.garnek.pl/aniar/a
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne