BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Podstawowy kurs oswajacza zdjęć
Autor Wiadomość
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2013-02-12, 11:50   

Z tynypic dokonano włamu na mój post i podmieniono fotkę na pornola :evil: Była na naszym pięknym BARFnym :-(
Powymieniałam wszystkie foty i korzystam z Fotosika oczywiści zaznaczając dostęp do albumów jako prywatny.
  Zaproszone osoby: 2
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-29, 22:28   

Poproszę o jakąś baardzo prostą metodę umieszczania zdjęć (żeby było po polsku i aktualnie dostępne) :roll: :oops: :kwiatek:
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-30, 08:04   

Proszę bardzo.

Umieszczanie zdjęć na forum.
Kod:
[IMG]adres obrazka[/IMG]


przykład:
Kod:
[IMG]http://www.barfnyswiat.org/templates/forumix/images/forumix_header.gif[/IMG]

będzie widoczny jako


Zdjęcia jako linki (odnośniki).
Kod:
[URL=adres_strony][IMG]adres obrazka[/IMG][/URL]


przykład:
Kod:
[URL=http://www.barfnyswiat.org][IMG]http://www.barfnyswiat.org/templates/forumix/images/forumix_header.gif[/IMG][/URL]

wyświetli się jako
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-05-27, 12:02   

Sojuz - a skąd mam wziąć ten adres obrazka ? Zdjęcie mam u siebie w komputerze. :-(
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-05-27, 13:32   

Najpierw trzeba wgrać zdjęcia na jakiś serwer, np. fotosik.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-05-27, 18:04   

Próbowałam :-x , ale jak wybiorę zdjęcie, to nie wiem co dalej, pobiera go i gdzie ono się ma pojawić ? Szukam i nie ma ( ta ich instrukcja to dla bardziej zaawansowanych) :evil:
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-05-28, 08:17   

Dodawanie zdjęć bez rejestracji na fotosik.pl

I. Po wejściu na stronę fotosika, szukamy żółto-pomarańczowego guzika z napisem "Dodaj zdjęcia", na prawo od paska wyszukiwania.

II. Następnie klikamy szary guzik "Wybierz zdjęcie", a po jego wybraniu, klikamy przycisk obok "Rozpocznij przesyłanie".

III. Po wysłaniu wczyta nam się strona (ryc. 1), szukamy linku w czerwonej ramce, kopiujemy go i wklejamy do paska przeglądarki.

IV. Gdy załaduje nam się strona z obrazkiem, pod nim znajduje się odnośnik "Pobierz kody" (ryc. 2, czerwona ramka). Klikamy w niego.

V. Po ukazaniu nam się okienka (ryc. 3), wybieramy link pod napisem "Miniaturka na forum", w czerwonej ramce. Kopiujemy go i wstawiamy w treść posta.

 
 
azar 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 20.09.2013r
Udział BARFa: 50-75%
Wiek: 67
Dołączyła: 26 Paź 2013
Posty: 108
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-10-27, 19:12   

Udało się zgodnie z pierwszą instrukcją, fotosika nie lubię :kciuk:
_________________
Anita
 
 
 
Komanka 


Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2012
Posty: 663
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-11-02, 19:56   

Sojuz, dzięki za algorytm wstawiania zdjęć bez rejestracji. Co ja się namęczyłam, pod Operą nie szło, ale ona często czegoś nie przepuszcza, za to pod Firefoxem gra! Ale udało się! :kwiatek: Moje pierwsze zdjęcie dodane, jednak szkoda, że w wątku weterynaryjnym...
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 47
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-25, 19:50   

Dzięki Sojuz!!!

super instrukcja!!! :kwiatek:
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-01, 23:54   

Niektóre osoby zwracają się z prośbą o niby błahą sprawę, czyli zrzut ekranu np. tabelki z kalkulatora. Skoro już wypociłem dla nich instrukcję może zamieszczę ją tutaj, żeby reszta "opornych" na technologię mogła się nauczyć tej prostej czynności :-)

Trudne słówka
Schowek systemowy - wirtualna pamięć podręczna systemu operacyjnego. Korzystają z niej wszystkie programy do edycji grafiki/tekstu aby móc przenosić dane między sobą. Schowek może przechowywać tylko jeden obiekt, będący grafiką lub tekstem, niezależnie od jego rozmiaru. Aktualna zawartość jest w nim przechowywana do momentu skopiowania innego obiektu. Stara zawartość jest bezpowrotnie tracona. Zazwyczaj schowek nie ma interfejsu - nie można do niego zajrzeć.
Płótno (grafika komputerowa) - to obszar roboczy programu do obróbki graficznej na którym umieszcza się jedną lub wiele warstw obrazu. Zazwyczaj jest przeźroczyste (szachownica) lub ma barwę białą.
Klawisz [Alt] (lewy Alt) - przycisk służący do wykonania kombinacji klawiaturowej, zapewniający wykonanie określonej czynności w programie lub systemie operacyjnym bez ruszania myszki. Uwaga: nie mylić z klawiszem [Alt gr] (prawy Alt).

Wykonywanie zrzutu ekranu i zapisanie go do pliku (dla systemów Windows)
1. Otwórz wybrane okno lub uwidocznij żądaną treść na ekranie.
2. Upewnij się, że okno z treścią ma ustawiony "focus" (skupienie), jest aktywne/podświetlone/zaznaczone, jakkolwiek to rozumieć.
3. Użyj kombinacji [Alt]+[Prt Scr] (funkcja: zrzut ekranu) dokładnie w kolejności od lewej do prawej. Najpierw naciśnij, przytrzymaj [Alt] i nie puszczając go naciśnij i puść przycisk [Prt Scr]. Możesz zwolnić klawisz [Alt].
4. Właśnie wykonano zrzut aktywnego okna aby nie musieć usuwać zbędnych rzeczy z obrazu. Uruchom program Paint.
-- Sposób I: Kliknij Start->Wszystkie programy->Akcesoria->Paint.
-- Sposób II: Wciśnij kombinację [Windows]+[R] (funkcja: Uruchom...), a w okienku wpisz mspaint i wciśnij klawisz [Enter].
5. Użyj kombinacji [Ctrl]+[V] (funkcja: wklej). Powinna pojawić się skopiowana treść ze schowka.
6. Jeżeli obraz nie wymaga korekty, tzn. płótno jest niewidoczne (przylega do obrazu), nie widać niepożądanych treści oraz widać wszystko to co chciało się umieścić można go zapisać do pliku. Użyj kombinacji [Ctrl]+[S] (funkcja: zapisz plik), zmień typ pliku (w dolnej części okienka) na JPG (czy JPEG) i wybierz lokację docelową dla pliku (najlepiej na Pulpicie).
7. Możesz zamknąć program Paint. Zrzut ekranu został zapisany w pliku. Traktuj jak zwykłe zdjęcie, obraz.

Informacje:
- Postanowiłem zastosować metodę skrótów klawiaturowych aby uniknąć szukania poleceń w menu rozwijanym. Korzystanie z klawiatury jest wygodniejsze i szybsze.
- Zmiana rozszerzenia pliku z BMP na JPG znacząco redukuje jego rozmiar, ale też pogarsza jakość. Kompromis w tej sytuacji można uzyskać wybierając format PNG z listy w okienku zapisu do pliku.

Powstała także wersja multimedialna tej instrukcji.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
Ostatnio zmieniony przez Sojuz 2014-02-05, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-02-02, 00:32   

Kolejna dobra praca. Bardzo jasno i czytelnie. Dziękuję
Stajesz się niezastąpiony na BŚ, dla nas wszystkich.

Sojuz, a jesli nie dokonamy rejestracji i tak sobie to zdjęcie przesyłamy to czyje ono jest na tym Fotosiku przykładowo ?
Moze Ci sie ktoś podszyc ? Tak jak mnie uczyniono na Tynopicu z pornolem :oops:
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2014-02-03, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
  Zaproszone osoby: 2
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-03, 22:57   

TinyPic nie jest już hostem zdjęć godnym zaufania. Stare zdjęcia są zastępowane nowymi, ale linki pozostają te same. Może akurat Ci się trafiło, że ktoś wstawił, co wstawił. Ten problem jest poruszany na wielu forach internetowych, nie tylko Ty masz problem z podmieniającymi się zdjęciami. Najwyraźniej administracja ma to w nosie, albo robią to celowo żeby banować konta za treści naruszające regulamin, a może coś jeszcze innego (oszczędzanie miejsca?) :roll:
Natomiast zdjęcia wysłane bez rejestracji zwykle są przypisywane do konta gościa (użytkownik niezalogowany). Mój avatar na fotosiku nadal widnieje i ma się dobrze.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
apple 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 24 Lip 2013
Posty: 421
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 19:03   

mam pytanie: czy wstawiając zdjęcie powinnam widzieć je w podglądzie postu? nie wiem, co robię nie tak, bo zamiast zdjęcia wyświetla się ta mała kwadratowa ikonka ze znakiem zapytania. (klikam na Img, pojawia się okienko do którego wklejam adres do zdjęcia).
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-27, 19:55   

Tak, w podglądzie zdjęcia powinny być widoczne. A może przypadkiem wklejasz adres strony na którym jest to zdjęcie? To musi być bezpośredni odnośnik do samego zdjęcia, z końcówką: .png, jpg, jpeg, gif, bmp, .tif czy .tiff (wypisałem popularne formaty). Na pewno nie jest to link z końcówką: .asp, .aspx, .php, .htm czy .html.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne