BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Sposób na podział porcji rosołowej
Autor Wiadomość
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2011-09-29, 21:19   Sposób na podział porcji rosołowej

Temat odrębny, nie chcę by zginął w natłoku informacji kurczakowych, a pewnie niektórym może się przydać ;)

Porcja rosołowa, nazywana często korpusem to bardzo "wdzięczny" materiał dla Barfisty 8-)
Zaliczany korpusy to tzw. "kości mięsnych", ważne jest by wyszukać porcję z dużą ilością mięsa, nie zaprzątajmy sobie głowy suchymi kośćmi, ja mam to szczęście, że w zaprzyjaźnionym sklepie mogę zamówić sobie porcje, które tną dla mnie specjalnie, wyglądają tak:


Swego czasu, kiedy jeszcze nie używała porcji w kawałkach, z takiej jednej mogłam spokojnie wykroić mięsa dla zapchania trzech frecich żołądków a resztą nacieszył się pies :)

Zaczynamy.

Jak już wspomniałam w temacie o kurze/kurczaku, porcje dzieli się na tylną i przednią, najczęściej w sklepach dostaniemy porcje przednie, ja opis zacznę od rozdzielenia porcji na dwie części, drugą część zostawiam dla psa, ma dość grube kości, które nie są tak chętnie zjadane przez fretki, pies za to nie ma żadnych problemów.

W przypadku porcji pełnej, nacinamy ją z obu stron w miejscu gdzie kończą się żebra.



Łapiąc lewą ręką za mostek a prawą za część miedniczą, łamiemy kręgosłup.


Gdy mamy już rozdzielone obie części, dla ułatwienia dalszej obróbki, odcinamy szyję, do tego celu najlepszy jest ostry, szeroki nóż albo tasak.


Po odcięciu szyi stawiamy porcję pionowo.


Ostrym nożem prowadzimy cięcie żeber zaraz przy kręgosłupie, prowadzimy takie cięcie z obu stron.


Mamy już wycięty kręgosłup (ja nie mam dla niego zastosowania poza psim żołądkiem)


Pozostałą część nacinamy w chrząstkach przy mostku, oddzielając kości kruche od reszty i rozkładamy na "motyla"


Wycinamy mostek z którego możemy odciąć chrząstkę, ja nie używam mostku ze względu na bardzo małą ilość mięsa.


Pozostałe części przy pomocy tasaka lub szerokiego noża dzielimy na mniejsze kawałki (dla fretek wystarcza ok 5x5cm)




Szyję dzielę na mniejsze kawałki, łatwe do wzięcia w pysio i zgryzienia, mieszam ją z resztą podzielonej porcji, dzieciaki wybierają sobie co lepsze kawałki.
Taka porcja jest dodatkiem do mięsa, czasami podaje ją jako "podgryzkę" gdy moim futrzakom nudzi się zawartość miski.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4805
Wysłany: 2011-09-29, 21:35   

Harpio, twoje tematy mięsne robią się coraz ciekawsze :mrgreen: .
Jestem pod wrażeniem fotoreportażu - musiałaś się nieźle nagimnastykować z aparatem, nożem i kurą jednocześnie w ręce ;-) .

Dodam tylko od siebie, dla nieposiadających psa, że "odpadki" mięsno-kostne, którymi wzgardzają koty, a które u harpii lądują w psiej gardzieli, u mnie znajdują zastosowanie w rosole dla ludzi :lol: . Nic się nie marnuje.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2011-09-29, 21:38   

Dziękuję :)
Nie jest źle, wprawiłam się w zdjęciach, póki mi aparat nie wysiądzie to będę szaleć w kuchni :mrgreen:

Resztki można również składować w zamrażarce z przeznaczeniem do zmielenia.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Alani 


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 78
Skąd: Złotkowo
Wysłany: 2011-09-30, 18:31   

Jak w przyszłym tyg będę miała porcję rosołową z kaczki i kuraka też obfoce te moje chaotyczne krojenie :D

A sposób dobry, chylę czoła ;-)
_________________
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-10-03, 02:09   

Porcje się dość dobrze mielą - chyba lepiej niż skrzydła. Tylko mam mały problemik w zakwalifikowaniu ich do kalkulatora ;-)
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-08, 22:47   

Całe szczęście, że psy same sobie dzielą porcje rosołową. ;)

Za to chętnie bym przeczytała jak podzielić całego kurczaka (bo takiego już w całości psu nie podam - to jednak jakieś 2 kg), bo z tym mam zawsze problem i nigdy nie wygląda to tak ładnie, schludnie i przemyślanie jak na zdjęciach. ;)

Edit: Ło jeżu, znalazłam wątek o podziale tuszki kurczaka! :) :)
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-09-08, 23:51   

Bonsai, czy naprawdę myślisz ze naszym psom zalezy na ładnie i schludnie podzielonych porcjach? :mrgreen:
Ja mam to szczeście że dla Brutusa cały taki kadłub kurczakowy jest na raz...bez dzielenia
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-09, 00:44   

Nie, dla nich liczy się tylko to, by dostać ich porcje jak najszybciej. :food:
A myślę, że mimo wszystko harpii dzielenie tuszek idzie pewniej i szybciej niż mi - pod warunkiem, że nie robi akurat dokumentacji fotograficznej. :lol: :mrgreen:
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-05-01, 11:13   

Nie do konca na temat, bo tyczy sie "odkoszczania" nozek drobiowych. Nie wiem czy to ja jestem jakas zacofana, ale proceder ten zawsze zajmowal mi bardzo duzo czasu, glownie dlatego, ze mieso mi sie po prostu slizgalo w rekach. Robilam najprosciej jak mi sie wydawalo ze mozna, czyli odcinajac po kawalku miesa az dojde do kosci. Az w telewizji (francuska wersja top chefa) zobaczylam laske, ktora obdarla nozke kurczaka z miesa w 2 minuty (fakt, ze malo czasu miala). Poszukalam i znalazlam - jak obrabiac udko kurczaka - prosze sie nie zrazac innym jezykiem, wystarczy patrzec na obrazki, wlasnie tak obrobilam udko indycze i zajelo mi to 10 min (dla mnie to duuzy postep), o wiele mniej marnuje sie tez miesa. Moze tylko mi sie wydaje, ze odkrylam Ameryke a wszyscy juz tak robia? :-P
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2791
Wysłany: 2014-05-01, 11:32   

Oj, dobrze że wpadł mi w ręce ten link. Właśnie mam w planach pozbawić kości osiem kaczych nóżek :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
motyleqq 


Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014
Posty: 425
Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-05-01, 11:34   

szok jakie to proste :lol: muszę pokazać mamie :lol:
_________________
"ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
 
 
Bigiel 


Barfuje od: 2007
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Mar 2013
Posty: 219
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-02, 14:53   

Bardzo fajne :-)

ja do tej pory nacinałam nogę w połowie i ją łamałam, po czym kość wychodzi i tylko się wycina.
 
 
Maciejka 

Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012
Posty: 301
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-04, 00:51   

Okazała się, że można być artystą w różnych dziedzinach :mrgreen: .
Kiedyś nie zwracałam na to uwagi, a teraz w budkach mięsnych podpatruję, jak się niektórzy wprawnie posługują nożem... A już podziwem bezbrzeżnym mnie napełniła pani która mi błyskawicznie rozłożyła kurczaka na części. Sama próbowałam tej sztuki - efekt nie był zachwycający a ja zawsze wychodziłam pokancerowana.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne