BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: dagnes
2015-05-26, 18:14
Pomoc w przepisie, HELP
Autor Wiadomość
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-08-21, 20:53   



A jak ogólnie czuje się kicia, oprócz tego, że kupy OK ?
Wet, u którego miałaś być wczoraj z wizytą powiedział coś rozsądnego ?
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-08-21, 22:59   

dzieki ale 75g to strasznie mało, zobaczymy...

nie bylam u weta wczoraj, ostatnio bylam 1 tydzien temu po antybiotyk

ona czuje sie dobrze, nie ucieka jak biore do jedzenia, czyli dobrze jej to jedzenie robi ale chyba potrzebuje tluszczu, wiec od jutra bede dawać, bo wsunęła serka żółtego trochę, a wczoraj topionego, przed chwilą dałam troszkę smalcu i wcinała

jedynie to oddych ciezko jak spi, przez to, ze nochal zapchany ale to własciwie od dawna tak jest

[ Dodano: 2014-08-26, 21:54 ]
Dziewczyny, ile na powyzsza mieszanke mam dac witaminy B complex? :roll:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-08-26, 22:00   

Jeżeli dodałaś easy BARF-a to już nie musisz dawać B complex, witamin B jest tyle ile trzeba. A co u kici słychać ?
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-08-27, 14:40   

aha, ok, czyli tak jak ty mi napisalas w przepise dam wszystko

ok, w sumie, jest rezolutna, nie wymiotuje, troche jej ten zatkany nos doskwiera ale tym sie zajme jak wroce i tak bede musiala za niedlugo nerki skontrolowac
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-10, 14:44   

Hej, kochani. Po dlugiej przerwie sie odzywam. Tosiula miala robione badania krwi i musze powiedziec , ze po dwoch miesiacach na Barfie i kroplowkach co dwa dni, nie miala tak dobrych wynikow krwi pod katem nerek jak dzisiaj. Kreatynina 1.8 czyli norma i troche podwyzszony mocznik. Niestet amylaza, ktora poltora miesiaca temu wynosila ponad 3 tys, teraz wynosi ponad 4 tys :-( . Jakies sugestie? :love:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-10-12, 08:45   

Sugestia to jest taka żebyś wrzuciła wszystkie nowe wyniki badań jakie masz.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-12, 09:34   

Bardzo proszę:



Morfologia
Leukocyty 28,65 G/l 6,0 - 20,0 H
Erytrocyty 8,16 T/l 6,5 - 10,0 ~
Hemoglobina 7,27 mmol/l 6,21 - 9,31 ~
Hematokryt 0,38 l/l 0,30 - 0,45 ~
MCV 46 fl 39 - 55 ~
MCH 0,89 fmol 0,81 - 1,05 ~
MCHC 19,3 mmol/l 18,6 - 22,3 ~
RDW 27 % 14 - 31 ~
Płytki krwi 384 G/l 300 - 800 ~
MPV 16 fl 14 - 18 ~

Rozmaz manualny wg Schillinga:

Kwasochłonne 11 % 2 - 12 ~
Pałeczkowate 2 % 0 - 3 ~
Segmentowane 75 % 35 - 75 ~
Limfocyty 12 % 20 - 55 L

Obraz krwinek czerwonych:
Bez zmian

Oznaczenia biochemiczne

AspAT 28,0 U/l 6 - 44 ~
AlAT 43,0 U/l 20 - 107 ~
ALP 29,0 U/l 23 - 107 ~
Glukoza 66,0 mg/dl 100 - 130 L
Kreatynina 1,8 mg/dl 1,0 - 1,8 ~
Mocznik 85,0 mg/dl 25 - 70 H
Białko całkowite 63,0 g/l 60 - 80 ~
Bilirubina całkowita 0,5 mg/dl 0,5 - 1,2 ~
Albuminy 28,0 g/l 27 - 39 ~

GGT 1,0 U/l 0 - 10 ~
Wapń 9,6 mg/dl 8,0 - 11,1 ~
Fosfor 4,9 mg/dl 3,0 - 6,8 ~
Magnez 2,5 mg/dl 2,1 - 3,2 ~
Cholesterol całkowity 182,0 mg/dl 77,4 - 201,2 ~
LDH 395,0 U/l 161 - 1051 ~
Kinaza kreatynowa 188,0 U/l 49 - 688 ~
Triglicerydy 30,0 mg/dl 17,7 - 159,4 ~
Sód 147,1 mmol/l 143,6 - 156,5 ~
Potas 4,2 mmol/l 4,1 - 5,6 ~
Chlorki 130,6 mmol/l 101,5 - 118,4 H
Globuliny 35,0 g/l 27 - 45 ~
Amylaza 4280,0 U/l 433 - 1248 H
Lipaza 39,0 U/l 0 - 160 ~
Fruktozamina 219,0 umol/l 190 - 365 ~



Co do leukocytów to ma infekcje więc to pewnie przez to,dostaje antybiotyk. Natomiast martwi mnie ta amylaza, tym bardziej, ze sie podniosla. Ale raczej to nie trzustka, gdyz robi bardzo ładne ciemne kupy, wiec co to za cholerstwo??? :evil:
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-12, 09:46   

Ale wlaśnie czytam o zapaleniu trzustki:

''Wyniki badań laboratoryjnych kotów z zapaleniem trzustki mogą być normatywne lub obejmować zmiany niespecyficzne, związane z chorobami towarzyszącymi. U niektórych kocich pacjentów odnotowuje się zmiany w obrazie krwi - niedokrwistość bądź leukocytozę (nadmiar białych krwinek).
Niewykluczone jest wystąpienie podwyższonych wartości enzymów wątrobowych, hiperbilirubinemia, brak równowagi elektrolitowej, nadmiar glukozy, niedobór wapnia oraz azotemia (obecność toksycznych związków azotu we krwi).''

A Tosia ma leukocytoze (naturalnie powody moga byc różne - infekcja, rak lub trzustka) i podwyzszona glukoza troche tez jest.

Z drugiej strony nie wymiotuje, kupy ładne, teraz po antybiotyku czuje się już dobrze, rozrabia w nocy, na tyle na ile seniorzy mogą rozrabiać :love:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-10-12, 12:27   

Z tego co doczytałam sama niewydolność nerek może przyczyniać się do wyraźnego tj. 2,5-3 krotnego zwiększenia aktywności amylazy w surowicy (na pewno u psów, nie wiem jakie ma to odniesienie do kotów bo autor tak to napisał, że nie wiadomo czy miał na myśli tylko psy czy również i koty).
W każdym razie zawartość amylazy nie stanowi wiarygodnego wskaźnika uszkodzenia trzustki u kotów. Tym bardziej, że Tosia ma pozostałe parametry mogące wskazywać na stan zapalny trzustki w normie (nota bene glukoza jest obniżona, nie podwyższona). Wetem nie jestem, ale raczej bym obstawiała, że ta podwyższona amylaza to efekt choroby nerek i nowotworu. Podobnie jak zmniejszone limfocyty (przy czym nadal nie wiem, chociaż zadawałam to pytanie na forum, czy bardziej wiarygodna przy ocenie jakichś stanów chorobowych jest wartość względna czy bezwzględna - Ty masz podaną wartość bezwzględną i ta jest poniżej normy).
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-12, 14:18   

Dzięki skipper, rzeczywiście glukoza obniżona. Ja tez czytałam, że przy niewydolności nerek amylaza jest podwyższona, natomiast kreatynina i mocznik są idealne jak na Tosię, odkąd mamy nerki pod kontrola nigdy nie miała takich dobrych wyników. Nie wiem czy nowotwór wpływa na poziom amylazy, hmmmm. Natomiast fakt jest faktem, że poszła do góry od ostatniego badania.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-10-12, 15:13   

Sorry, przerzucałam trochę literatury i się zaplątałam nieco - amylaza może być podniesiona przy nowotworach, ale trzustki.
A przy obniżonych limfocytach masz podaną wartość względną.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-12, 16:58   

no tak, ale przy nowotworze trzustki pewnie bylyby zaburzenia trawienne, wymioty, biegunka, utrata wagi, cokolwiek, tak na chłopski rozum, chyba :roll:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2782
Wysłany: 2014-10-12, 17:23   

Przecież ja nie sugeruję, że ma nowotwór trzustki. Sprostowałam tylko pomyłkę w moim wpisie co do podwyższonego poziomu amylazy pisząc, że może to być przy nowotworach trzustki.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
negra 

Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-12-25, 10:07   

Chciałabym bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w przepisie, szczególnie Skipper. Jestem szczęśliwa, że Tosia przynajmniej w ostatnich miesiącach swojego życia mogła nacieszyć się zdrowym jedzonkiem. Niestety drożdże i olej, które wreszcie udało mi się zdobyć nie posłużyły jej na długo. Dzisiaj mija 11 dni od jej śmierci. Jest mi bardzo ciężko i bardzo mi jej brakuje. Pociesza mnie fakt, że przez 6 lat walczyłam o tą małą, kaleką, schorowaną staruszkę i bardzo ją kochałam, a ona mnie.
Jeszcze raz dziękuję.
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1574
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2014-12-25, 19:26   

Negra - tak strasznie mi przykro :cry: Zrobiłaś dla tej kici co mogłaś, dzięki Tobie te kilka ostatnich lat życia była szczęśliwa i zaopiekowana :tuli: :tuli:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne