Wysłany: 2012-08-23, 07:06 Suszona hemoglobina wersja wieprzowa z Polski - allegro
Cześć wam
Wczoraj coś mnie tknęło i tak też wpadłem na ową hemoglobinę ze sklepu masarskiego. Cena ciekawa - możliwa wersja również z Włoch lub Holandii.
Nie byłem pewien czy postować czy też nie ale może ktoś skorzysta
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-08-23, 10:46
Na forum było kilka postów o podawaniu wieprzowiny i innych produktów wieprzowych, w tym krwi. W necie jest sporo informacji o wieprzownie, w tym na uwagę zasługują aspekty potwierdzone rzetelnymi badaniami naukowymi, wyjaśniające powody, dla których m.in. muzułmanie nie jedzą wieprzowiny - jak się okazuje to nie tylko kwestie religijne.
Ja jestem zdania, że wszystko co pochodzi ze świnki nie powinno być kotom i psom podawane.
Ryzyko jest zbyt duże, jak słusznie spostrzegła maix w wątku o wieprzowinie. A jeśli mamy dostęp do mięs i produktów z innych gatunków zwierząt, to po co ryzykować. Ja wolę spać spokojnie i mieć tę pewność, że moim kotom nic się nie stanie.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2012-08-23, 11:21
No tak. Ale Brutus przykłądowo nie moze jeść niczego z krowy....do innej krwi nie mam dostępu...Inne mięsa zdobywam. Jak już niektórzy zauważyli z całkiem niezłym skutkiem mi to idzie. Ale krew pozostaje poza moim zasięgiem. A jest taka smaczna!!!!
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-08-23, 12:01
Sihaya napisał/a:
, wyjaśniające powody, dla których m.in. muzułmanie nie jedzą wieprzowiny - jak się okazuje to nie tylko kwestie religijne.
Bo to działa tak jakby na odwrót. Wprowadzane są do religii różne rzeczy ze względu na bardzo racjonalne powody. W krajach arabskich baaaardzo dawno temu była bodajże epidemia pryszczycy. Stąd właśnie wzięło się niejedzenie wieprzowiny. Tak samo jest z koszernym żarełkiem. Konkretne sposoby przygotowania - to też kwestie zdrowotne, oprawione w religię, tak naprawdę. A wynikają z niczego innego jak z historii
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2012-08-23, 12:18
No włąśnie ja też na Fortainie nie mogę znaleźć informacji czy to czysta krew wieprzowa. Napewno różni się zapachem i kolorem od krwi forumowej. Ale to w sumie żaden argument. Poza tym jego cena powala! Przy moim maleńkim pieseczku opakowanie starczy na niewiele ponad miesiąc... Wole kupić krew nieco taniej a za to dołożyć do diety młodziutkie koziołki czy króliki...
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2012-08-24, 09:21
Tilia napisał/a:
Fortain też jest z wieprzowej? Jestem ślepa, albo nie mogę znaleźć w opisach, a byłam przekonana że z wołowej.
W sklepach internetowych opis Fortain wzmiankuje, że jest to hemoglobina suszona metodą rozpyłową.
A na forum o tym pisano. Wpis Sihaya z 13.04.2012
http://www.barfnyswiat.or...php?p=6615#6615
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2014-08-18, 09:57, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 4 lat
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Lip 2012 Posty: 189
Wysłany: 2012-08-24, 22:37
Używam suszonej hemoglobiny wieprzowej (spożywczej, nie paszowej) już jakieś półtora roku.
To, aby wirus choroby Aujeszky, miał jakieś szanse w niej przeżyć jest raczej mało prawdopodobne, ponieważ do krwi trafia on w zasadzie tylko w okresie wiremii (a do wiremii u zakażonych osobników dochodzi rzadko), ponadto sam wirus jest bardzo wrażliwy na temperaturę (ginie w temp. powyżej 55 stopni celsjusza), a hemoglobina jest suszona metodą rozpyłową, czyli w komorze, gdzie wpuszczane jest powietrze o temp 130 stopni lub wyższej.
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-08-25, 14:36
Mam 2 pytania
- używacie nazwy suszona hemoglobina. Wydaje mi się czy to tylko skrót myślowy i jest to po prostu suszona krew? Czysta hemoglobina nie będzie przecież tak urozmaicona ( a i koszt byłby pewnie kosmiczny)
- jedyną suszoną krew jaką znalazłam, którą jestem w stanie kupić to taka jak w linku poniżej(chodzi mi o typ, niekoniecznie ta konkretną). Nadaje się?
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2012-08-25, 17:41
To co można kupić tu na tym forum to nie jest krew pełna. To oddzielone elementy upostaciowane krwi. I wcale nie tak trudno to zrobić. Wystarczy 15 minut w temp pokojowej i w szklance krwi zaczyna ci się wytwarzać skrzep. Po godzinie masz gotowego do suszenia gluta...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum