BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz dla kotów "nerkowych"
Autor Wiadomość
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-23, 08:14   

Tiamina, no to tym bardziej możesz dawać drugiej kotce. A akurat mi odpowiedziałaś, bo się nad tym ostatnio zastanawiałam :)
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-23, 08:16   

yoashya, pytanie co jest przyczyną podniesionej kreatyniny. I ile jest podniesiona. I jak wygląda reszta wyników. Co weterynarz powiedział? Jak z zębami?
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-10, 14:06   

Hebe napisał/a:
yoashya, pytanie co jest przyczyną podniesionej kreatyniny. I ile jest podniesiona. I jak wygląda reszta wyników. Co weterynarz powiedział? Jak z zębami?


Właśnie z powodu zębów trafiliśmy do przychodni, ale zabieg jest przesuwany od stycznia do teraz...

Kreatynina w styczniu 196,8 potem po dwóch tygodniach 174,6, w maju 172,3.
W moczu liczne fosforany amonowo magnezowe.
Nerki w obrazie usg wyglądają bardzo dobrze. Inne narządy też bez zmian.

Podwyższony ALT: w styczniu 123,3, potem po 2 tygodniach 292,5, w lutym 354,7 , potem 159 po dwóch tygodniach. W maju ALT 129,5.

Kotka 11 lat, pers.
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-10, 14:09   

A przede wszystkim nadciśnienie. Mierzone co 2 tygodnie-co miesiąc waha się od 230 do najniżej 168-180. Kotka dostaje teraz codziennie Semintrę. Wcześniej Benacor. Prócz tego od stycznia Hepaxan. W międzyczasie inne leki na parametry moczu itp.
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-10, 14:17   

Poradźcie jak zmodyfikować ten przepis (wiem, że jest stary) -pod kątem tego co napisałam powyżej o Tosi.

1,4 kg wołowiny+kurczaka bez kości
400 g serc drobiowych
100 g wątroby
4 żółtka
32 g łososia surowego
2 łyżeczki oleju z dzikiego łososia
5 g mączki kostnej
10 g mielonych skorupek z jaj
7 g soli
120-150 IE witaminy E (Tokovit)
18g mielona suszona krew wołowa
4 g drożdży browarniczych
4 g tauryny
2 łyżeczki żelatyny
2,5 g mączki z alg
100 g gotowanych warzyw (daję więcej, na oko)
woda z gotowanych warzyw (na oko)
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 11 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 405
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-10, 14:39   

yoashya,ta żelatyna,to po co?
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-10, 15:58   

Pieszczoch napisał/a:
yoashya,ta żelatyna,to po co?

Nie mój wymysł-taki był przepis tu na tym portalu.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-06-11, 19:36   

yoashya, to chyba jakiś bardzo stary przepis (woda na oko? :D). Do galaretki można dodawać żelatynę, ale tak o do barfa to trochę bez sensu. Zastanawiam się nad tym ALT, które mówi o wątrobie.

"W moczu liczne fosforany amonowo magnezowe." nie wiem co z tym, bo na tym się kompletnie nie znam.

Kreatynina wygląda jakby była wynikiem zębów, a nie problemem z nerkami. Ale przewlekły stan zapalny zębów na pewno odbija się na nerkach, więc dobrze by było szybko zrobić z nimi porządek.

Przepis jednak proponowałabym zrobić nowy - patrząc też na to co się stosuje przy przepisach wątrobowych (dobrze by było zajrzę do wątku wątrobowego). Ale też można w przepisie nie dodawać części z kością. No i nie dodawałabym w ogóle warzyw
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-06-11, 19:36   

yoashya, to chyba jakiś bardzo stary przepis (woda na oko? :D). Do galaretki można dodawać żelatynę, ale tak o do barfa to trochę bez sensu. Zastanawiam się nad tym ALT, które mówi o wątrobie.

"W moczu liczne fosforany amonowo magnezowe." nie wiem co z tym, bo na tym się kompletnie nie znam.

Kreatynina wygląda jakby była wynikiem zębów, a nie problemem z nerkami. Ale przewlekły stan zapalny zębów na pewno odbija się na nerkach, więc dobrze by było szybko zrobić z nimi porządek.

Przepis jednak proponowałabym zrobić nowy - patrząc też na to co się stosuje przy przepisach wątrobowych (dobrze by było zajrzę do wątku wątrobowego). Ale też można w przepisie nie dodawać części z kością. No i nie dodawałabym w ogóle warzyw
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-11, 23:28   

Dziękuję :) Tylko jak przekonać weterynarza-od stycznia wciąż odkłada zabieg powołując się na badania. A w mordce coraz gorzej. Zmienić weta pewnie powinnam. Bo tak to błędne koło z tą kreatyniną.

W ogóle nie dodawać warzyw? Ale dlaczego? Co się zmieniło? Kiedyś w przepisach były a teraz nie? Kot jest zdecydowanym mięsożercą, ale żeby 100%? To chyba obciąży nerki jak będzie samo mięcho i suplementy.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-06-12, 12:28   

yoashya, nie obciąża. Czasami przy kotach nerkowych daje się minimalną ilość, ale ogólnie nie ma potrzeby dawać jakiekolwiek warzywa do mieszanki. A wet - ja faktycznie bym się skonsultowała z inny, bo taki stan zapalny do niczego dobrego nie doprowadzi :/
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-12, 13:34   

Hebe napisał/a:
yoashyaCzasami przy kotach nerkowych daje się minimalną ilość, ale ogólnie nie ma potrzeby dawać jakiekolwiek warzywa do mieszanki. :/


Czy są jakieś najnowsze badania i publikacje na ten temat? Bardzo jestem ciekawa. Przecież kot na wolności zjadając mysz czy ptaszka w całości spożywa też roślinną zawartość ich żołądków.
Please, muszę to wiedzieć, bo bardzo nie potrafię tego zaakceptować tak na zasadzie "bo tak".
 
 
yoashya 

Barfuje od: 11. 2011
Dołączyła: 16 Lis 2011
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-12, 13:37   

Czy podpowiecie jakiś właściwy przepis dla tej mojej kotki? Czy mam wyrzucić z przepisu jaki podałam : żelatynę, mączkę kostną i warzywa i będzie ok?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 721
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-06-13, 07:57   

yoashya, napisałam do dagnes, bo ona powinna mieć takie artykuły "od ręki". Potem jeszcze poszukam też coś sama. Ja akurat nigdy ich nie dawałam (na samym początku tylko), bo moje koty na przykład żrą trawę, która jest taką substancją balastową (symboliczną, tak jak symboliczne są ilości zboża i warzyw w żołądkach myszy czy ptaków), nie mają problemów z kupą, mają dobre wyniki, więc na tej podstawie nie daję warzyw. No i tak jak nie daję piór, sierści czy pazurów, które też mysza czy ptaszek posiada. Ale też rozumiem, że moje osobiste doświadczenia nie są publikacją naukową opartą na dobrych badaniach.

Co do przepisu - ja się nie podejmę ze względu no to co już napisałam wyżej - nie wiem jak się odnieść do tego podniesionego ALT i do "W moczu liczne fosforany amonowo magnezowe.", nie mam takiej wiedzy i musiałabym doczytać, a na ten moment nie mam za bardzo na to czasu. Może spróbuj też sama poszukać coś tutaj na temat tych dwóch haseł?
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Angee_p 

Dołączyła: 18 Cze 2022
Posty: 18
Wysłany: 2022-06-19, 20:55   

Hej, jestem tu na forum nowa. Pojawiam się tutaj z nadzieją, że może ktoś z doświadczonych barfujących pomoże mi zmodyfikować przepis, na podstawie którego obecnie sporządzam posiłki dla mojego kota. Mój kot ma 11 lat, a od ponad 2 lat zdiagnizowaną przewlekłą niewydolność nerek. Na barfie jest od 1,5 roku. Początkowo kupowałam mu gotowego mrożonego barfa dla nerkowców, a teraz od przeszło pół roku mam skomponowane 3 przepisy pod mojego kota, z czego jego ulubiony to:

Białko: 5,0. Tłuszcz: 38%, fosfor: 49
Mieszanka na 14 dni Orientacyjna dzienna porcja: ok. 280 g

1 350,0 g Kurczak tuszka
500,0 g Kurczak udo bez kości bez skóry
100,0 g Wołowina pręga
250,0 g Wołowina łata
440,0 g Kurczak serce
3,0 szt Żółtko jajka
68,0 g Wątroba indycza
0,8 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
6,8 g Mączka z alg morskich pokusa
7,9 g Drożdże browarnicze pokusa
42,0 g Hemoglobina wieprzowa pokusa
1,5 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
19,0 g Olej omega 3 Lunderland
15,0 g Mączka ze skorupek jaj
9,6 g Sól himalajska
6,3 g Tauryna
958,0 g Woda

Kot waży 7,6- 7,2 kg. Jest regularnie badany, ma zrobiony od 2 lat porządek z zębami, tzn. ma wszystkie usunięte u weterynarza stomatologa pod kontrolą Rtg. Jego stan jest stabilny, na szczęście nie ma kryzysów, nie wymiotuje, ma na ogół dobry apetyt.
Problemem odkąd przeszliśmy na barfa jest wysoki fosfor, co niestety nie rokuje dobrze i osobiście mnie martwi. Jego poziom waha się w granicach 5,2- 5,6 mg/dl (norma: 2,48-5.89). Niestety podczas ostatniego badania jego poziom wynosił górną granicę normy. Kot dostaje do posiłków dodatkowo wyłapywacze fosforu: nefrokrill i chitofos oraz ostanio wprowadziliśmy renagel, który u nas chyba niestety nie działa.
Stąd moja prośba do Was o pomoc w modyfikacji obecnego przepisu. Czy istnieje możliwość obniżenia jeszcze ilości fosforu?

Kreatynina u mojego kota przeważnie znajdowała się w widełkach 2,9-3,3 mg/dl (norma do 1,9), a mocznik wahał się w granicy ok. 120 mg/dl (n. do 68). Niestety ostatnio i te paramentry podskoczyły. Jonogram mieścił się w granicach normy, jedynie wapń był w dolnej granicy, a często lekko poniżej. Ostanio pogorszyła się również morfologia. Kotek był kroplówkowany podskórnie co drugi dzień (100-120ml) plasmatyte lub ringer lactate, a ostanio w związku z wysokim mocznikiem codziennie. Dodam, że Felek chętnie pije wodę.
Badania moczu poza niższym ciężarem nie wykazały niczego niepokojącego. Tarczyca jest w porządku. W zeszłym roku miał badany poziom wit. D, który wykazał ogromną hiperwitaminozę, norma przewyższona kilkukrotnie. Wtedy dostawałam renalvet z wit.d.

Wklejam ostatnie wyniki mojego kota:

Morfologia
Erytrocyty 5,58T/l 5,00-10,0
Hematokryt 22,5% 30,0-44,0
Hemoglobina 6,70g/dl 9,00-15,0
MCV 40,3fl 40,0-55,0
MCH 12,0pg 13,0-17,0
MCHC 29,8g/dl 30,0-36,0
Leukocyty 5,29G/l6,00-11,0
Neutrofile %64,9%60,0-78,0
Neutrofile ilościowo3,43G/l3,00-11,0
Limfocyty %23,4%15,0-38,0
Limfocyty ilościowo1,24G/l1,00-4,00
Monocyty %4,70%0,100-4,00
Monocyty ilościowo0,250G/l0,040-0,500
Kwasochłonne %6,60%0,100-6,00
Kwasochłonne ilościowo0,350G/l0,100-0,600
Zasadochłonne %0,400%0,100-1,00
Zasadochłonne ilościowo0,020G/l0,010-0,100
Płytki krwi 145,0 G/l 180,0-550,0

Albuminy 33,0g/l 26,0-46,0
ALT 57,4U/l 1,00-91,0
α-amylaza 1864,5U/l 10,0-1850,0
AP 19,6U/l 1,00-140,0
AST 24,6U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 72,1 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 2,69 µmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 6,93 mmol/l 1,80-6,50
CK 116,0U/l 50,0-690,0
GLDH 2,60U/l 0,100-6,00
γ-GT 0,500U/l 0,100-5,00
Kreatynina 3,46 mg/dl 0,011-1,90
LDH 74,7U/l0 100-606,0
Mocznik 153,16 mg/dl 30,2-68,1

Trojglicerydy 28,95 mg/dl 5,26-100
Chlorki 115,4 mmol/l 10,0-130,0
Fosfor nieorganiczny 5,8 mg/dl 2,48-5,89
Magnez 2,46 mg/dl 1,46-3,17
Potas 4,52 mmol/l 3,00-4,80
Sód 344,3 mg/dl 333,5-363,4
Wapń 2,37 mmol/l 2,30-3,00

Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne