BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 2)
Autor Wiadomość
Pantone 


Barfuje od: 07.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lip 2018
Posty: 17
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-08-30, 08:59   

Wracając do przepisów (poprzedni bez drobiu jednak porzuciłam, bo zapasy się znalazły w zamrażarce na kilka dni a sytuacja jakoś ucichła).
Wracając, bardzo proszę o rzucenie okiem na tą nowość. Dodałam tam masło bo zdaje się mieszanka była za mało tłusta, ale z kolai nie wiem czy nie zbyt mało kalorii wciąż i dużo białka?
Z góry dziękuję :kwiatek:

 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1045
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-08-31, 13:43   

Pantone, to ja zacznę od pytań - czemu marchewka? A jeżeli chcesz mieć bardziej tłustą mieszankę, to może zmniejsz ilość kurczaka i daj więcej tłustej wołowiny (czy tego wołowego rozbratela :D). A jeżeli chcesz jednak dotłuścić "bardziej sztucznie" to może lepiej smalec, a nie masło?
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Pantone 


Barfuje od: 07.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lip 2018
Posty: 17
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-08-31, 15:40   

Racja właśnie mnie ta marchewka z jednej strony kusiła żeby dodać, z drugiej może niepotrzebnie kombinuję. Widziałam w niektórych przepisach warzywa i stąd pomysł.
W każdym razie teraz trochę pozmieniane. Sama nie wiem czy jeśli kot niezbyt aktywny, to tego tłuszczu potrzebuje więcej czy też nie dodawaćjuż? :)

 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1045
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-08-31, 19:21   

Pantone, ja tam jestem fanem "średniego" podejścia do sprawy :D jak nie przesadzamy w żadną stronę to jest git. Jak raz będzie za chudo to też się nic nie stanie. Byle by było różnorodnie. Bo i tak nie mamy pewności, że mięso które kupujemy ma idealnie takie wartości jak w jakimkolwiek kalkulatorze. Wręcz idę o zakład, że nie ma :D A jakie B:T:W Ci wyszły? A jeszcze zapytam w kontekście kości - w jakim wieku kitku? Pytam, bo kości mają fosforu. Jak kitku młode, to nie ma co się przejmować. Ale jak kitku już starsze, leciwe i z nereczkami już nie takimi eleganckimi, to warto na to zwracać uwagę i tych kości unikać
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Pantone 


Barfuje od: 07.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lip 2018
Posty: 17
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-09-11, 13:01   

Kilku 5 letnie :) Czyli skrzydełka z kością na przyszłośćnie koniecznie czy mniej?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1045
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-09-11, 16:36   

Pantone, jak ma dobre wyniki fosforu w środku normy czy poniżej, to spokojnie możesz dawać. Jak zauważysz, że ten fosfor w badaniach trochę się zaczyna zwiększać, to ja osobiście bym wtedy przestała
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
tersea 

Barfuje od: niedawna
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Konin
Wysłany: 2023-09-12, 15:25   

Kochani, czy robicie barfa z drobiem na surowo? Moje zaraza pluje mi po całej kuchni mieszanką typu surowy gulasz wołowy plus reszta z żaroodpornego naczynia - czyli kurczak indyk i serca plus wątrobka kurze - solidnie przeprażone w piekarniku wraz z sosem własnym, no i suplementy jak zwykle ilości z kalkulatora ... i jestem w kropce. pomijam już koci protest ale czy takie podroby zachowują swoje wartości np wątróbka czy nie pozbawiam jej wit A piekąc ją w piekarniku?
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich :banghead:
_________________
kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 646
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-09-12, 21:23   

Ja akurat wczoraj zrobiłam,ale z perliczki,bo moje futerko po dwóch tygodniach jedzenia tylko
karmy z saszetek sobie zażyczyło mięsko.
Niestety obróbka termiczna zmniejsza przyswajalność białka i rozkłada niektóre witaminy.
Dlatego należy piec lub gotować je jak najkrócej.
Jeśli będziemy podawać tak przez krótki okres czasu podejrzewam,że nic b/złego się nie stanie.
 
 
tersea 

Barfuje od: niedawna
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Konin
Wysłany: 2023-09-13, 07:46   

Ba.. mówisz na krótko..ale ch...ra wie co w tym mięsku z kurczaka siedzi i siedzieć będzie, bo na to, by służby weterynaryjne porządnie zbadały i nie dopuściły na rynek, to nie ma co liczyć, chyba, że producenci dostaną w kość jakimiś restrykcjami..a na to też nie ma co liczyć. No nic zacznę poszukiwać nietypowych rzeczy jak bażant czy perliczka, mam nadzieję, że Pan Kot zaakceptuje, pozdrawiam i dzięki :banghead:
_________________
kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1045
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-09-13, 08:16   

Ja ostatni robiąc mieszankę dodałam surowych serduszek z indyka (nie kupuję w Biedronkach czy Lidlu tylko w Makro, chociaż to pewnie nic nie zmienia). Ja sobie tak trochę myślę, że teraz to właśnie w końcu zaczęli badać te kurczaki porządniej, bo zaczęła się robić chryja. Ale i tak mam obawy.

A z ciekawości, to jakiś czas temu trochę googlowałam po bazach, żeby znaleźć jakieś sensowne do weryfikacji mięs i wstawienia jakichś nowych i znalazłam jedną gdzie jest porównanie surowego mięsa i gotowanego. I tak dla przykładu wątroba z kurczaka surowa 100 g ma 2632 µg witaminy A, a gotowana (z wodą) 2106 µg, więc jakaś tam różnica jest. To jest akurat tylko jedna baza, nie weryfikowałam tego w innych tak jak mam we zwyczaju, ale jakiś obraz to daje. Będę się temu przyglądać. Ale na pewno w jednorazowych przypadkach jak ten niedobór witamin w barfie będzie występować, to na pewno się nic nie stanie. Szczególnie jak robisz różne mieszanki, a nie ciągle jedną i tą samą.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
tersea 

Barfuje od: niedawna
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Konin
Wysłany: 2023-09-13, 12:13   

:food: Dzięki..Z jedzonkiem dla marudy robię różne mieszanki, ogólnie lubi surowe mięso wołowe, kurczakowe ( niestety) i indyka. Mieszankę z kaczymi piersiami żuł długo i niechętnie , wieprzowiny nie tyka i czasem efekt daje suszona polędwica z dorsza - takie cieniutkie suszone cuś z cats plate - rozcieram to i posypuję - zapach nęci i w ten sposób udaje mi się wcisnąc to czego niechciał za diabła ruszyć. A wogóle to trafił mi się wyjątkowo wybredny i marudny niejadek..Podobno kastrowane kocurki tyją, a moje 2,5 letnie szczęście jest bardzo szczupłe a poza tym zdrowe, wyniki są OK , w październiku zrobią mu cały pakiet tzw geriatryczny zobaczymy co wyjdzie, oby nie, wcale tego nie chcę,
Podsumowując - MUSZĘ MU DAWAĆ SUROWE tak postanowił kot.. tylko się boję. Do tej pory mięso kupowałam w Kauflandzie i w osiedlowym sklepiku, ale teraz mam cykora. Acha - mam zamrożoną wątrobę cielęcą tylko nijak mi ją rozmrozić , dodać do mieszanki i apiać mrozić. Pozdrawiam serdecznie
_________________
kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
 
 
xdonchax 

Barfuje od: Zaczynam
Wiek: 33
Dołączyła: 17 Paź 2023
Posty: 3
Wysłany: 2023-10-23, 13:00   

Witam Was :),

To są moje pierwsze kroki odnośnie wyliczeń i nie wiem czy wszystko jest ok, mam też kilka rozkminek :D

Kiciuś jest wykastrowanym kotem który jest dość dużym kotem ale nie zmienia to faktu, że waga 9kg to jednak za wiele dla niego :/ Z surowym mięsem nie ma problemu, ostatnio tylko to jada bo obraził się kompletnie na puszki.
Ma nadczynność tarczycy podawana Apelka daję radę i wyniki są w normie.
Do brzegu...
Zrobiłam pierwszy wstępny przepis - pomyślałam że pierś z indyka bo mniej tłusta a on już i tak jest tłusty ale czy taki stosunek BTW będzie dla niego ok ?

Dodatkowo kalk obliczył mi ilość produktów na 3.8 dnia - przeszukałam plik ale czy można gdzieś bezpośrednio wpisać na ile dni chce taki przepis ?

Dziękuje z góry za pomoc i wszelkie rady. Donata W.

_________________
Pozdrawiam Donata W.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne