BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Produkty, których brakuje w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1519
Wysłany: 2012-07-11, 16:17   Produkty, których brakuje w Kalkulatorze

Jak traktować w kalkulatorze ckb części z kaczki, typu serca i żołądki, czy można je wrzucić jako cześci kurczka czy raczej bliżej im składem do tych indyczych. W necie znalazłam skąpe dane, m.in. bez fosforu?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 418
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-11, 20:09   

Ja zazwyczaj robiłam tak, że uznawałam je za indyka. Dopuszczałam takie coś będąc świadomą, że mieszanka nie jest na pewno super, ale robiłam to w jednej mieszance na ileś tam, więc przy jednym dwutygodniowym odstepstwie "trochę od normy" myślę, że nie zaszkodziłam bardzo swoim piraniom.
_________________
Kalakulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
koniczynka 
Ekspert


Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 887
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-11, 20:13   

Ja części kaczki traktowałam jak części kurczaka, także zdając sobie sprawę, że mieszanka nie jest w 100% od A do Z super, ale tylko raz udało mi się dostać podroby z kaczuchy.
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-11, 21:51   

Ja też brałam je za indycze ;-) .
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1519
Wysłany: 2012-07-12, 13:06   

Dzięki dziewczyny. Tym razem policzyłam jako kurze, a następnym razem dla równowagi wrzucę jako indycze.

Tak na marginesie, ostatnio różne części z kaczuchy pojawiają się regularnie w warszawskim Leclercu na Ursynowie ( o tym pisała też Kazia w wątku Wawa-gdzie meta na mięso?). Nie wiem czy w innych marketach tej sieci w Wawie i innych miastach też bywają, bo jak się kiedyś dowiedziałam od osób pracujących w korporacjach fmcg i współpracujących z handlem nowoczesnym, Leclerc jest o tyle specyficzną siecią, że w porównaniu z innymi, tam poszczególne sklepy maja sporą autonomię jeśli chodzi o dostawców i zamówienia. Ale może warto zapytać.
W ub. roku jesienią przez krótki czas Leclerc miał tez podroby z gęsi.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1519
Wysłany: 2012-09-18, 21:07   Serca kacze - dane do kalkulatora

Załączam link do danych dotyczących serc kaczych, których brakuje w kalkulatorze. Można sobie samemu dopisac do kalka, albo dziewczyny dopiszą w kolejnej wersji. Niestety nie są kompletne, bo brakuje np. informacji dot. zawartości tłuszczu, ale jest białko, fosfor i inne minerały i witaminy. Dane wyglądają na wiarygodne. Sprawdzałam na tej stronie inne serca (kurze i indycze) i maja parametry zgodne z tymi, które figurują w CKB.

http://www.niam.pl/pl/produkty/4987-serce_z_kaczki
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4807
Wysłany: 2012-12-22, 11:44   

Zawartość tłuszczu w tych sercach możemy sobie mniej więcej wyliczyć mając podaną ilość kcal w 100g oraz zawartość białka i węglowodanów. Brakuje nam tam jednak dość ważnej informacji dotyczącej wilgotności. Tu jedynie jesteśmy w stanie założyć jakąś średnią, którą mamy z innych gatunków serc (pomiędzy 74% a 79%), więc gdzieś w granicach 77%. Zastanowimy się z Hebe czy włączyć te serca do kolejnej wersji.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-01-09, 17:19   

dagnes, może zerkniesz na to? ;-)
http://www.myfitnesspal.c...-hearts-3799360
szkopuł jest taki, że napisali obok "generic", mając na myśli wiadomości ogólne, mam nadzieję :-?
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
dima 


Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 34
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-11-08, 20:39   

Pomóżcie jak wpisać w kalkulator gęsie serducha? albo zamiast czego można je wprowadzić?
Przepraszam jeżeli nie w tym temacie co trzeba ale nie wiedziałem gdzie to napisać a temat gęsiny jest dla mnie na razie zamknięty :-P
Robie właśnie mieszanke i nie wiem jak to wprowadzić :-/
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2013-11-09, 15:29, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1519
Wysłany: 2013-11-08, 20:45   

dima, ja wpisywałam jako indycze, najbardziej mi w kalku pasowały
 
 
dima 


Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 34
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-11-08, 20:49   

tez właśnie tak myślałem ,chyba najbardziej zbliżone są do gęsich. w sumie to innego wyboru tam za bardzo nie ma :-P
 
 
 
mapi_ 

Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 59
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-11-08, 20:58   

Jeżeli czegoś nie ma w kalku, to trzeba spróbować dobrać to, co jest najbardziej zbliżone.
Jeżeli takie "rarytasy" trafiają się częściej, to dobrze jest wybierać w kalku różne zbliżone produkty.
 
 
_Jadis_ 


Barfuje od: 11.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 870
Skąd: Zg-c / Legnica
Wysłany: 2013-11-08, 23:52   Dodatkowe smaczki do kalkulatora

Szukając informacji o podrobach, które nie zostały umieszczone w kalkulatorze natknęłam się na kilka "smaczków" . Może komuś się przyda (mam nadzieję, ze można wierzyć tym statystykom) więc udostępniam żebyście mogli sami sobie to do kalkulatorów wklepać.

A więc tak:

[URL=http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/przepiórka-samo-mięso-na-surowo-d879]przepiórka, samo mięso surowe[/URL]

przepiórka mięso bez skóry

pierś z DZIKIEJ kaczki

pierś z bażanta

udko z bażanta

perliczka mięso bez skóry

jagnięcina wątroba

jagnięcina śledziona

jagnięcina serce

jagnięcina płuco

jagnięcina ozór

jagnięcina nerki

jagnięcina trzustka


Jak znajdę coś jeszcze to dorzucę.
Pozostaje mieć nadzieję, że ktoś ma dostęp do tych specjałów, lub jest równie dociekliwy jak ja ;-)
_________________
Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2013-11-09, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
  Zaproszone osoby: 2
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1519
Wysłany: 2013-11-09, 12:27   

Jeszcze na stronach w załączonym linku tez można znaleźć składy elementów w ramach przeróżnych kategorii mięsnych. Ja brałam stąd m.in. serca kacze.

http://www.niam.pl/pl/pro...data&order=desc
 
 
_Jadis_ 


Barfuje od: 11.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 870
Skąd: Zg-c / Legnica
Wysłany: 2013-11-09, 12:42   

Margot serca kacze tez widzialam, ale wrzucalas juz w innym temacie wiec nie dublowalam.

Jesli natomiast ktos mialby jakies dane np o innych podrobach kaczych lub gesich, lub w ogole znalazl cos jeszcze to piszcie. Odciazmy troche dziewczyny i sami tez postarajmy sie cos znalezc. :->

[ Dodano: 2013-11-15, 12:56 ]
Dałam pierś z dzikiej kaczki ale znalazłam jeszcze mięso ze skórą więc też wrzucam

[URL=http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/kaczka-dzika-mięso-i-skóra-surowa-d865]mięso i skóra z dziekiej kaczki[/URL]
_________________
Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2013-11-09, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  
  Zaproszone osoby: 2
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne