BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kurczak
Autor Wiadomość
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2011-09-20, 01:12   Kurczak

Kura domowa, ptak z rodziny kurowatych, udomowiony prawdopodobnie w III tysiącleciu p. n. e. w Indiach.
Wyróżniamy blisko osiemdziesiąt ras różniących się użytecznością.

Kury dzielimy na:
Nieśne - stosunkowo lekkie ptaki o wysokiej nieśności - 230-320 jaja rocznie.
Mięsne - potężne i ciężkie (nawet powyżej 5kg u kogutów) ptaki o niskiej nieśności i słabych parametrach rozrodczych.
Kury ogólnoużytkowe - krzyżówka mająca łączyć cechy obu wyżej wymienionych grup, posiadają silny instynkt kwoczenia.
Kury amatorskie - grupa kur hodowanych w celach innych niż powyższe, w skład tej grupy wchodzę bojowce, kury karłowate, zniekształcone, bezogonowe, czubate, krótkonogie, o anormalnym upierzeniu.
Kury bezrasowe - ptaki hodowane bez określonej selekcji, ich zaletą jest duża wytrzymałość i umiejętność wyszukiwania pokarmu, obecnie krzyżuje się je z kurami rasowymi w celu podniesienia jakości uzyskanego potomstwa.

Mięso kurczaków, które możemy nabyć w każdym sklepie mięsnym pochodzi od specjalnie chowanych kurcząt z linii tzw. "brojlerów". Brojler to osobnik (może to być kura, indyk, kaczka oraz królik), który przez intensywne żywienie specjalną, wysokobiałkową paszą, osiąga duże rozmiary w ciągu zaledwie kilku tygodni (6-7 w przypadku kurcząt, 12-14 u indyków)

Sposób dzielenia tuszki kurczaka na przykładzie połowy tuszki kury:



Dzielenie zaczynamy od nacięcia prowadzonego za grzbietową stroną skrzydła, między łopatką a kością ramieniową:

Nacinamy mięso aż do stawu, przecinamy powięzi w stawie i odciągamy całę skrzydło w stronę piersi, nacinając w tym czasie mięso (skrzydło można odciąć bez kawałka mięsa z piersi, wtedy prowadzimy nacięcie w koło główki kości ramieniowej)



Dalszą czynnością jest odcięcie uda. Nóż prowadzimy między tuszką a nogą w stronę grzbietową:


Po dojściu do stawu, przecinamy powięzi i wyłamujemy udo w stronę grzbietową, nacinając mięso przy kości kulszowej (prowadząc nóż przy kości w stronę ogonka):


Po odjęciu uda, pozostaje jedynie wycięcie mięśnia piersiowego, są dwa sposoby wycięcia piersi, z kością i bez kości, wycięcie z kością jest stosunkowo proste, wystarczy wbić nóż za stawem ramieniowym z którego wykroiliśmy skrzydło i poprowadzić cięcie przez żebra, przecinając je. Czynność powtarzamy z drugiej strony tuszki, po przecięciu wyłamujemy całą pierś ze stawów i odcinamy tak by przy piersi pozostały kości kruche i obojczyk.
Drugim sposobem jest odcięcie mięśnia piersiowego bez kości, w tym celu cięcie prowadzimy przy żebrach, zaczynając mniej więcej w połowie tuszki, robimy to z wyczuciem i staramy się, by wszystkie żebra pozostały przy szkielecie:


Gdy cięciem dojdziemy do mostka, prowadzimy nadal nóż przy kości odciągając pierś drugą ręką, po dojściu do grzbietu mostka, przecinamy mięśnie i skórę i zdejmujemy filet z tuszki:


Takim sposobem otrzymaliśmy poszczególne elementy kurczaka do dalszego zagospodarowania.

Tuszkę kurczaka dzielimy na:

Uda (tzw. ćwiartka jeżeli zawiera kości miednicy i kręgosłupa)


Uda z kolei możemy podzielić na dolną część zwaną podudziem


Część górna to udziec


Skrzydełka (składające się z trzech części - lotki, śródramienia i ramienia)


Od lewej - lotka, śródramię, ramię


Pierś (na zdjęciu pół piersi)


Korpus (tzw. porcja rosołowa, czasem porcja dzielona jest na dwie - przednią i tylną)


Podzielona porcja rosołowa, gotowa do podania:


Szyja



Wartości odżywcze tuszki kurczaka (100g)

Wartość energetyczna 844 kJ
Wartość energetyczna 202 kcal
Woda 66.4 g
Białko ogółem 18.5 g
Białko zwierzęce 18.5 g
Cholesterol 81 mg
Sód 66 mg
Potas 307 mg
Wapń 11 mg
Fosfor 162 mg
Magnez 19 mg
Żelazo 1.6 mg
Cynk 1.39 mg
Miedź 0.06 mg
Mangan 0.03 mg
witamina A 9 µg
retinol 9 µg
witamina E 0.66 mg
witamina B1 0.083 mg
witamina B2 0.159 mg
Niacyna 5.16 mg
witamina B6 0.47 mg

O podrobach CDN ;)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Aisha 


Barfuje od: 01-2011
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 184
Skąd: Belgia
Wysłany: 2012-05-20, 01:57   kurczak - dyskusja

Czy kurczaki biologiczne ( ekologiczne) , zywione normalnie i zyjace na powietrzu beda lepsze niz te kurczaki z linii brojlerów ? Doczytalam sie na internecie ze takie kury moga byc szybciej zarazone salmonela. Kurczaki sa mniejsze +-900 g jeden ale cena atrakcyjna , za sztuke place 10 zl.
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-05-20, 09:50   

Na pewno będzie lepsze, brojlery z chowu wysokowydajnego są karmione granulatami nastawionymi na błyskawiczny wzrost w kilka tygodni. Stan sanitarny kurników również pozostawia wiele do życzenia (można zobaczyć filmy z kurników na YT)
Musisz wiedzieć tylko, czym są karmione te ekologiczne sztuki bo spotkałam się z chowem niby ekologicznym, którym było trzymanie brojlerów w przydomowym chlewiku i karmienie granulatem wysokobiałkowym. Ludzie myśleli, że to kurczaki z domowego chowu, ale im uświadomiłam kilka faktów...
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Aisha 


Barfuje od: 01-2011
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 184
Skąd: Belgia
Wysłany: 2012-06-06, 13:44   

Okazalo sie ze nie sa ekologiczne kurczaki :-( W sklepie mi dawali gwarancje 100% ale jak zadzwonilam do rzezni , to okazalo sie ze nie sa , jedyne co, to ze sa na karmie roslinnej i bez sztucznych dodatkow. Nawet w sklepie nie masz zadnej pewnosci, tylko chca sprzedawac :-( W przyszlym tygodniu kupimy zywe kurczaki z hodowli ekologicznej ( 200% mam pewnosc) i mamy rzeznika ktory pracuje po domach , bedziemy mieli wlasny domowy uboj. :food: Kurczaki sa 3-miesieczne.
 
 
Justyna Kraw. 

Dołączyła: 04 Lip 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-07-16, 14:23   

Aisha napisał/a:
Czy kurczaki biologiczne ( ekologiczne) , zywione normalnie i zyjace na powietrzu beda lepsze niz te kurczaki z linii brojlerów ? Doczytalam sie na internecie ze takie kury moga byc szybciej zarazone salmonela. Kurczaki sa mniejsze +-900 g jeden ale cena atrakcyjna , za sztuke place 10 zl.


a to różnie bywa jeśli kurczaki brojlery sa hodowane w kurnikach na duzych przestrzeniach to nie powinniśmy miec watpliwosci co do jego wartosci odzywczych polecam poczytac troche na swojskikurczak.pl
 
 
Sonya 

Barfuje od: kwie 2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Mar 2012
Posty: 164
Skąd: Katowice
Wysłany: 2012-09-18, 21:18   

W sklepie mięsny mam możliwość zakupienia tzw. gulaszu z fileta z kurczaka. Są to okrawki z piersi z kurczaka: wszystkie błonki, żyłki, tłuszczyk, kostki i jednak nadal sporo mięsa tylko z przerostami, nie takiego pięknego jak filet. Cena ok. 9zł/kg (filet ok 13zl/kg) czyli dla portfela trochę lżej a jeśli chodzi o kota to domyślam się, że tak podana pierś ma więcej tłuszczu niż pierś w całości ofiletowana, a więc i mniej białka. Podwójna korzyść zatem!

Przy najbliższej okazji zrobię temu parę zdjęć, żeby zaprezentować, a chciałabym zapytać czy taki gulasz powinnam liczyć nadal jako pierś bez skóry czy może mogę podciągnąć pod coś innego?
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: do 25%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1120
Wysłany: 2012-09-18, 21:37   

9 zeta to sie opyla
u nas 15-16 pierś
choc zależy jakie te okrawki
u nas kiedys były takie okrawki fantastyczne z indyka za grosze ,potem sie wyżarli i cena pooszła w górę :-(
 
 
Annazoo 


Barfuje od: 14.04.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 09 Kwi 2012
Posty: 211
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-09-29, 09:24   

Dołączam się do pytania powyższego:
Moi mili, jaką pozycję z kalkulatora wybrać, jeśli do mieszanki chcę użyć okrawków z piersi? Kucharka raz na miesiąc odkrawa dla mnie te tłuste końcówki i część z chrząstką, na której trzymają się połówki piersi. 1/4 to tłuszcz, 3/4 to mięso z piersi.
Myślałam o "kurczak mięso ze skórą" lub "kurczak pieczeń ze skórą" jako najbardziej zbliżonych, ale to jednak nie to.
Będę wdzięczna za pomoc, bo żal wzgardzić kilkoma kilogramami świeżego mięsa, za którym kociszcza przepadają, no i koszty mam zmniejszone...
  Zaproszone osoby: 2
 
kelpie87 
BARFny Hodowca

Barfuje od: VIII 2010
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 29 Wrz 2012
Posty: 257
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2012-12-02, 11:35   

Czy ktoś dysponuje może danymi, jaka jest procentowa zawartość kości w całej tuszce kurczaka i poszczególnych jej częściach?
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-12-02, 11:39   

W tuszce kurczaka jest to średnio 30-32% co do poszczególnych części, nie znalazłam takiej informacji.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
dymek 


Wiek: 25
Dołączyła: 22 Sty 2013
Posty: 10
Skąd: k. Wrocławia
Wysłany: 2013-01-26, 13:12   

mam takie zapytanie, nie znalazlam tego nigdzie w wyszukiwarce
czy warto zaczac BARFowac jesli bym karmila kurczakiem pakowanym w markecie, czy lepsze bedzie pozostanie przy dobrym suchym?
Czy w ogole takie kurczaki sa dobre dla kota? Takie jakie my, ludzie jemy (np. Do rosolu).
Chodzi mi o tuszke bez podrobow (ale bede sie starala szukac taka z podrobami).
Wole nie brac ze stoisk, gdzie sie bierze na wage np. Z tesco, bo wiadomo, ze to miesa jest odswiezane, a mieso pakowane pod tym wzgledem jest lepsze.
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-01-26, 13:52   

Hmm, jest raczej na odwrót, to mięso tackowane jest bardzo często "drugiego życia" niż to na wagę, zdecydowanie lepiej jest brać mięso na wagę, masz możliwość powąchać i oglądnąć ze wszystkich stron czy jest w porządku, z mięsem na tacce już tak nie jest.

My wszyscy podajemy naszym zwierzakom mięso przeznaczone do konsumpcji przez ludzi, kurczaki, indyki i inne, to się kupuje w sklepie mięsnym ;-)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2013-03-25, 21:35   

Harpia :kwiatek:
mam prośbę, mogłabyś mi wyjaśnić różnice między kurczakiem brojlerem a kurą mięsną lub rosołową. Mam w sklepie obydwie i pomyślałam, że mogłabym moim kociastym dać czasem taką kurę na zmianę w mieszance zamiast kurczaka. Szukałam informacji na forum i w kalku i nic nie znalazłam :-( i nie wiem dać im czasem tej kury mięsnej czy nie, a jak dam to jak to policzyć w kalku, żeby czegoś nie zepsuć w proporcjach??
Będę wdzięczna za wszelkie rady :-D
z góry dziękuję :kwiatek:
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-03-25, 21:49   

POdstawowa różnica jest taka, że brojler to jest kurczak "zaprojektowany" na szybke tycie - krótkie życie. One mają za zadanie urosnąć w tempie ekspresowym, idą na ubój przy minimalnym wieku 81dni. To jest tucz intensywny na nienaturalnym żarciu. Sam syf. Pomijam już kwestie etyczne. Jeśli masz możliwość kupowania innych kurczaków niz brojlery to kupuj - i dla siebie i dla futrzaków

Tu masz przykładową karmę dla brojlerów
http://www.eurolpol.com.p...-brojlerow.html
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2013-03-25, 22:07   

ciocia_mlotek :kwiatek:
kupuję to co jest dostępne w normalnych sklepach z drobiem, czasem się tam pojawiają kurczaki "ekologiczne" ale cena niestety nie na moją kieszeń :-( no i te kury mięsne ...... :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne