BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy BARF - prośba o pomoc i korektę
Autor Wiadomość
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-02-22, 09:56   

Bardzo,bardzo :hura: Ci dziękuję shanna55 ! :love: Od ponad roku robię mieszanki w ten sposób, zmieniają się tylko trochę rodzaje mięsa.Królika dałam 1 raz(właśnie mięso) Starałam się żeby mieszanka była dość tłusta, ale trudno jest kupić takie mięso (nawet szponder nie jest bardzo tłusty).Wątroby dałam rozmyślnie troszkę mniej,bo w poprzedniej mieszance troszkę "przedobrzyłam". postaram się kupić tran i troszkę go dodawać.Największym problemem jest kupienie mięsa - nie ma u nas wyboru.Wody dolewam do miski i robię "zupki" Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź- kocur na barfie ma się (od zatkania) dobrze (może i za dobrze bo potrafi ugryźć jak nie ma ochoty na głaskanie-pewnie jest "niewyżyty",bo jest niewychodzący i sam. :kwiatek:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-02-22, 21:16   

Przepraszam Cię Gerda ;-)
Zapomniałam dodać do kalkulatora wątroby teraz patrze a tu jest wątroba w przepisie :oops: :kwiatek:
Dlatego wyszło mi stanowczo za mało wit A. Sorry jeszcze raz!!! Wątroby z indyka w tym przepisie wystarczy 150g wtedy wit. A jest idealnie i raczej trzymaj się tej ilości w porównywalnym przepisie. Przedawkowanie wit. A jest trochę niebezpieczne :-)
Z tłuszczu to ja dokładam ten tłuszcz taki surowy co często przy udkach jest, albo smalec z gęsi, przykładowo na Twój przepis przypada około 60g. Proporcje są wtedy jeszcze lepsze. Mój kot tez był zatkany i odkąd jest na Barfie problemy się skończyły :-D
pozdrawiam
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-02-22, 22:10   

Shana55 - jeszcze raz bardzo dziękuję :kwiatek: Muszę uważać na tą wątrobę,bo wydaje się (objętościowo) że daję malutko.a może się zrobić za dużo witaminy A (niestety w poprzedniej mieszance dałam więcej) Cieszę się,że oceniłaś moją mieszankę - robię jej sporo- starcza na dłużej.Boję się że źle zbilansuję i dlatego do połowy mięsa dodaję Easy. Kupuję też polecane konserwy (robię z nich "rosołek") - wszystko aby była "rozmaitość" i mniejsza możliwość przedawkowania czegoś.Pozdrawiam i życzę zdrowia kotu i jego Pani :kiss:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-02-22, 22:14   

Dziekujemy i wzajemnie !! Pani i piątka kociastych :-)
Jakbym jeszcze mogła w czymś pomóc to śmiało pytać :-D
pozdrawiam
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-24, 18:54   

Proszę o sprawdzenie przepisu - początkująca jestem

1 938,0 g Indyk mięso chude bez skóry
600,0 g Wołowina gulasz
341,0 g Indyk serce
1,9 g easy B.a.r.F
3,0 szt Żółtko jajka
65,0 g Wątroba indycza
191,0g Kaczka mięso ze skórą
6,4 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
2,4 g Mączka z alg morskich Koebers
42,5 g Fortain
1,7tab Tokovit E 200 (kapsułka)
95,0 g Smalec gęsi
19,5 g Grau Kalzium Plus
8,1 g Sól himalajska
7,0 g Tauryna
748,0 g Woda
134,0 g Warzywa

Czy z czymś nie przedobrzyłam?? :roll:
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-02-24, 19:53   

Tufitko, na oko mogę jedynie powiedzieć, że jest okay :-D
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-25, 12:39   

dzięki Sihaya
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
Ala od Jazza 

Wiek: 34
Dołączyła: 19 Lut 2013
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-28, 09:55   Moja pierwsza dawka

No i wymyśliłam.. Nie wiem, jak to się ma do realnej dawki, dlatego proszę o konstruktywna krytykę i wskazówki, co lepiej dodać, co ująć, co jest mniej realne do wciśnięcia kotu, itp :) Wszystko układane czysto teoretycznie, nie sprawdziłam dokładnie jakiej wagi są piersi indycze dostępne w sklepach.
No i najważniejsze: NIE MAM BLADEGO POJĘCIA, czy Kizi(Pusia) zasmakują kurze serca, wieprzowy móżdżek i wątroba indycza. Nie wiem też, czy olej z łososia jej nie zniechęci, bo od zawsze nie przepadała za saszetkami z rybą, a jak kiedyś musiała pić omega 3 i 6 na futro, to też nie chciała.

Jak na razie kończymy jeść suchą karmę, jak dojdzie porządna mokra z Zooplusa, to się przerzucamy na saszetki i po okresie saszetek będę wprowadzać powoli tego typu jadłospisy :)

Ogólnie mam jeszcze drugą Kizię(Pchełka), ale ona ma problem z nerkami. Dla niej także zamówiłam porządne nerkowe saszety i z tych saszet będziemy przechodzić na BARF. Ale chcę po okresie saszetek zrobić jeszcze raz biochemię moczu i może krew przebadać dokładniej, po czym napiszę Wam szczegółowe wyniki tych badań i będziemy kombinować nad dawką dla niej :)

Dobra, no to mieszanka Pusiowa:

Mieszanka na 4 dni dla 3,5 kg kota.
Orientacyjna dzienna porcja: 126 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
150,0 g Indyk pierś bez skóry
50,0 g Kurczak serce
100,0 g Kurczak skrzydełka całe
1,0 szt Żółtko jajka
50,0 g Wieprzowina móżdżek
10,0 g Wątroba indycza
2,0 g Olej z łososia SALMOPET
1,0 g (2 miarki) Tauryna
100,0 g Woda
16,0 g Warzywa
1,5 g (1,4 miarki) Sól morska jodowana
1,0 g Tran z wątroby dorsza Lilly's Bar
1,2 krop Witamina E (firmy Allcura)
0,5 g (0,8 miarki) Mączka z alg morskich
5,0 g Fortain
# 2,5 g Cytrynian wapnia 21%
 
 
 
megi007 


Barfuje od: 04.2012
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 31
Dołączyła: 25 Kwi 2012
Posty: 100
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2013-02-28, 17:50   

Pierwsze co zauważyłam to jodowana sól - gdzieś na forum jest, że odradzają. Lepsza niejodowana. Pierś z indyka zastąpiłabym czymś tłustszym np. mięso z uda ze skórą. Nie widzę żadnego dodatkowego tłuszczu a mieszanka wydaje mi się dość chuda. No i ten móżdżek wieprzowy. Co prawda sama do obecnej mieszanki dodałam aż :lol: 100g wieprzowiny ale więcej tego nie zrobie bo z każdą wyciąganą porcją mam takie PIK w sercu. Za dużo się stresuję a koty i tak wolą indyka ;)
Ale generalnie niech się wypowiedzą mądrzejsi w temacie.
 
 
Ala od Jazza 

Wiek: 34
Dołączyła: 19 Lut 2013
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-28, 19:21   

No, z tym móżdżkiem wieprzowym to wymyśliłam ze względu na taurynę i dostępność właśnie wieprzowego ;) Ale masz rację - średni pomysł :P

Jodowana sól - no, bo podczas układania dawki brakło jodu, więc myślałam, że taka sól załatwi sprawę, a i tak jodu musiałam dodać osobno ;) Z drugiej strony, skoro ona figuruje jako dodatek w kalkulatorze, to nie pomyślałam, że coś z nią nie tak... A właściwie dlaczego nie poleca się jej?

A co do tłuszczu, to jest - Tran z wątroby dorsza Lilly's Bar i Olej z łososia SALMOPET :)

Dzięki za wskazówki! :)
 
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1068
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-28, 19:31   

Tutaj Dagnes napisała dlaczego sól jodowana nie nadaje się nie tylko dla kotów http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=19
Dzięki moim zwierzakom sama całkowicie przestawiłam się na sól niejodowaną i widzę ogromną różnicę chociażby w smaku :mrgreen:
 
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-02-28, 20:01   

Słyszałam,że sól jodowana u nas zawiera też nitroprusydek sodu (szkodliwy!)
 
 
Ala od Jazza 

Wiek: 34
Dołączyła: 19 Lut 2013
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-02-28, 21:15   

Ja w ogóle nie solę, dlatego się nie znam.. ;)

EDIT: Przeczytałam temat o soli.. No i wreszcie się dowiedziałam, dlaczego do kiszenia ogórów nie używa się jodowanej..

Myślę, że skoro moje koty nie pałają miłością do ryb, będę musiała kupić te sproszkowane algi :)
 
 
 
Iowa 


Barfuje od: 6.12.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 21 Lis 2011
Posty: 372
Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-03-01, 07:51   

Ala od Jazza napisał/a:


A co do tłuszczu, to jest - Tran z wątroby dorsza Lilly's Bar i Olej z łososia SALMOPET :)

Dzięki za wskazówki! :)


Tran i olej z łososia nie liczą się jako tłuszcz (poza tym w takiej ilości i tak byłoby go za mało). Potrzebujesz skór i tłuszczu z mięsa, najlepiej, jak to już zostało napisane, kupić udka.
_________________
...inexplicable catness...
 
 
-Asia- 

Barfuje od: luty 2013
Dołączyła: 21 Lut 2013
Posty: 15
Skąd: spod Poznania
Wysłany: 2013-03-16, 19:12   

Będę wdzięczna za ocenę przepisu:

500,0 g Wołowina gulasz
1 100,0 g Indyk pierś bez skóry
550,0 g Kurczak pierś bez skóry
350,0 g Kurczak serce
300,0 g Kurczak żołądek
300,0 g Kurczak skrzydełka całe
75,0 g Kurczak szyjka z kośćmi
900,0 g Kurczak udo ze skórą i kośćmi
4,0 szt Żółtko jajka
128,0 g Wątroba kurczaka
8,8 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
6,7 g Mączka z alg morskich
8,2 g Drożdże piwne
58,5 g Fortain
4,5 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
300,0 g Skóra z kurczaka
15,0 g Olej z łososia SALMOPET
14,4 g Mączka ze skorupek Lunderland
15,9 g Sól himalajska
9,0 g Tauryna
1 679,0 g Woda
187,0 g Warzywa

I jeszcze kilka pytań:
Czy mączki ze skorupek wyprodukowanej samodzielnie daję tyle samo co tej z Lunderland?
Olej z łososia mam firmy Lunderland a nie SALMOPET i nie ma go w kalkulatorze. Czy to robi jakąś różnicę?
Jak drobno muszą być zmielone kości, bo ostatnio miałam z tym problem. Czy mogą być wyczuwalne takie niewielkie drobinki w mieszance i czy nie pokaleczą kotu czegoś w środku?
Jest jakaś zasada co do ilości dodawanych żółtek? Dałam 4 ale nie wiem czy dobrze na ta ilość mięsa? Ile dajecie na kg mięsa?

Z góry dziękuję za pomoc :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne