Wysłany: Wczoraj 15:39 Spora różnica wody w przepisie
Hej,
Zazwyczaj robiłem barfa dla mojego kota z gulaszu wołowego i indyka(pierś), ale teraz musiałem wziąć łopatke wołową + indyka. Kalkulator wyliczył mi prawie 1,2l wody więcej…
Ktoś wie dlaczego aż tyle? Aktualnie mam problem bo z przepisu wyszła lekka zupa i kot nie chce tego ruszysz 🤕
Używam kalkulatora na telefon z tego forum
Przepis w którym używałem gulaszu zamiast łopatki, miał 1,8l wody, a resztę rzeczy bez większych zmian
Przy okazji prosiłbym o podpowiedź czy z tym przepisem wszystko jest w porządku, niby według kalkulatora spełnia normy, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z barfem i jest to trzecia mieszanka którą robię
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1085 Skąd: Wrocław
Wysłany: Dzisiaj 9:04
Gotyer, na szybko rzuciłam okiem w kalkulatorze na mięsa. Zobacz jaka jest różnica w "wilgotności" jednego a drugiego mięsa. Jak to dobijesz do 2 kg, to tak wychodzi. Kalkulator automatycznie wylicza ilość wody tak, żeby wilgotność mieszanki trzymała się na poziomie 75%, stąd ta różnica.
Ale co mogę doradzić na "kota, który nie chce tego jeść" - może być tak, że po przemrożeniu się przeprosi z tą mieszanką. Też przy rozmrożeniu ta woda się odziela/sływa od mięsa, więc możesz spróbować dać samo mięso, a płyn osobno. Możesz też w misce dać mięso + wodę, ale nie mieszać. Kombinuj, bo szkoda wywalać mieszankę.
A czy jest wszystko ok - napisz coś więcej o swoim kitku: w jakim jest wieku, czy ma jakieś problemy zdrowotne, to wtedy trochę łatwiej coś podpowiedzieć :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Kot rasy brytyjskiej, ma 5lat, nie chorował i nie choruje na nic, jedyne co mu dolega to alergia na kurczaka.
Co do przemrożenia to faktycznie nieco pomogło bo trochę zjadł, ale jest to ewidentne zmuszanie się przez niego gdy jest już mocno głodny. Wcześniejszą mieszanką zajadał się do tego stopnia że aż o nią prosił, leżąc pod lodówką 😅 Zostało mi jedno opakowanie starej mieszanki próbowałem go oszukać, mieszając z tą nową. Niestety jest na tyle sprytny że wyjada dobre, a resztę zostawia…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum