Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-02-16, 21:09
Takie zamienniki mięsa niestety nie zawsze się sprawdzają w danych przepisach, bo każdy kawałek tuszki trochę się różni. Jeśli kawałki byłyby w przepisie określone jako "wołowina tłusta"/"wołowina chuda" to wtedy można po prostu użyć to co się znajdzie, a pasuje do przepisu. Tłusta wołowina to np. łata, mostek, szponder.
No i warto też na oko ocenić czy kupione mięso jest chude czy tłuste, bo łatę wołową też można wykroić tak, że będzie to prawie samo chude mięso
palya
Przepis jest dobry Mieszanka będzie tłuściutka w sam raz dla rosnącego kotka, dałabym tylko 2g więcej tauryny i 3g więcej drożdży. Pamiętaj kociak rośnie, będzie jadł sporo, może nawet jeść trzy razy tyle co kalkulator wyliczył... w sumie nie ograniczaj mu jedzenia. Smacznego
Shana, na facebookowej grupie barfnej mi napisali, ze ten przpis jest zły bo ma za dużo wit.a i za mało fosforu. olać temat i robić, czy jednak coś zmieniać?
Kotek teraz ząbkuje i nie zjada całej porcji.. ;(, mam nadzieje, że szybko mu przejdzie.
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-02-17, 13:59 Dla dwóch dorosłych kotów, łącznie 8,6 kg
Wracam jeszcze, ale mam nadzieję, że wkrótce się nauczę robić porządnie mieszanki
Jeden z kotów ma podejrzane wyniki krwi sugerujące początek chorych nerek, ale nie jest to pewne. Podwyższone chlorki, sód, kreatynina; zaniżony potas (stąd w mieszance mniej sodu, ale sporo potasu).
Takie pytanko: indycze podudzia są super, jeśli chodzi o obniżanie białka, ale mają okropnie dużo potasu. Z czym najlepiej je łączyć, żeby uzyskać niskie białko i nie-kosmiczny potas?
1 000,0 g Indyk udo (bez kości)
1 000,0 g Indyk podudzie (bez kości)
200,0 g Indyk serce
200,0 g Indyk żołądek
2,0 szt. Żółtko jajka
63,0 g Wątroba indycza
95,0 g Łosoś
3,9 g Mączka z alg morskich
7,2 g Drożdże piwne
30,4 g Krew wieprzowa suszona
1,3 tab. Tokovit E 200 (kapsułka)
11,0 g Olej z łososia SALMOPET
14,9 g Mączka ze skorupek jaj
8,6 g Sól himalajska
5,3 g Tauryna
512,0 g Woda
na facebookowej grupie barfnej mi napisali, ze ten przpis jest zły bo ma za dużo wit.a i za mało fosforu. olać temat i robić, czy jednak coś zmieniać?
Palya nikt na fb grupie nie napisał że przepis jest zły. Napisałam, " poza zmniejszeniem ilości wątróbki (za dużo vit. A) nie kombinowała bym". Fosfor jest poniżej normy, ale nie oznacza to że przepis jest zły.
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2016-02-17, 18:45
Nie wiem w czym widzicie problem.....
Kotek ma 4 miesiące i rośnie, nic w kalku nie świeciło na czerwono. Fosfor z wapniem mogą być poniżej normy, to nie jest problem przy zwiększonej ilości jedzenia. Natomiast wit.A też mu nie narobi szkody, bo przekroczenie niewielkie.
Chciałabym wiedzieć kto komentował mój przepis na FB....
Shana, bardzo dziękuję za pomoc.
Zanim ktokolwiek odpowiedział na tym forum to zapytalam też na fb.
Bardzo dziękuję, że tu zaglądasz i pomagasz.. dla takich żółtodziobów jak ja to ogromna pomoc.
Ja nie wiem jak bardzo poważne jest przekroczenie lub niedobór czegoś.. a nie chcę kociakowi krzywdy zrobić..
więc idę kroić bo mieszanka się sama nie ukręci :))
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2016-02-17, 19:34
palya
Teraz jesteś we właściwym miejscu na zadawanie pytań o przepis i rozwiewanie wątpliwości.
Czytaj forum, pytaj jak czegoś nie rozumiesz, dostaniesz wszystkie odpowiedzi i pomoc dokąd będziesz potrzebować.
A zadanie na dziś jak już zrobisz z mięsem to poczytać wątek o żywieniu kociąt:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=4547
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2016-02-17, 20:20
Dragana
Wołowina mostek, łata, baranina tłusta i jagnięcina, kaczka mięso ze skórą i udka z kurczaka bez kości, maja i białko i potas trochę niższy.
Przepis dobry, obniżyłabym jeszcze trochę sól do 7g. Sód spadnie poniżej normy a potas już tak wysoko nie idzie. Zmniejszyłabym ilość podrobów do 15% ilości mięsa, dałabym tylko 300g serc. Zresztą jak popatrzysz w przepis, to zobaczysz w pozycji potas to, co jego ilość tak wysoko podnosi i co można by zmienić, żeby jego ilość zmniejszyć.
Przepis liczyłam na 25g mięsa na kilokota.
Jak go przeliczysz na 22g to te parametry obniżą się jeszcze.
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-02-19, 22:13
shana55, ooo to będę wiedzieć na przyszłość, jakiego mięska szukać A z kaczki to jakie mięso? To jest wartość uśredniona dla kaczki, czy jakiś konkretny element?
A co do podrobów. To 15% ma być liczone od mięsa + podrobów, czy od mięsa + podrobów + wątróbki + łososia?
Bardzo dziękuję
[ Komentarz dodany przez: dagnes: 2016-02-22, 13:20 ] Posty dotyczące udziału % poszczególnych składników mieszanki przeniesiono do właściwego wątku:
http://www.barfnyswiat.or...p=106471#106471
Ja z prośbą, Moje pierwsze podejście do Barfa, a że rzucli w mięsnym łatę wołową, to kupiłam jak głupia i resztę też na oko. Może ktos byłby na tyle kochany i skleił mi jakiś przepis sensowny
Na ten moment mam w domu to:
- 970g łaty wołowej niestety chudej
- 1260 udziec indyczy ze skórą bez kości
- 235 nogi kurzej ze skórą bez kości
- 343 wątróbki kurzej
- 500 g serc kurzych
- i ew 244 g skrzydeł kurzych, ale nie mam pojęcia czy maszynka da sobie radę.
Nie muszę wykorzystać całości mięsa i ew jutro mogę coś dokupić.
Mam drożdze, olej z łososia, mączkę z alg i skorupek jaj, taurynę i suszoną hemoglobinę wieprzową.
To wszystko na jakieś 14 kg kota ( 3 sztuki, dwie sztuki powinny wazyć po 0,5 kg kota mniej).
Przepraszam za kłopot. Sama za kalkulator się wezmę jak tylko ogarnę to pierwsze mięcho.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum