BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jadłospis dla suczki 19kg
Autor Wiadomość
Milva 


Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Gołąb/Puławy
Wysłany: 2016-02-12, 10:27   Jadłospis dla suczki 19kg

Witam.
Barfuję z moją suczką już od około roku lecz dopiero od kilku miesięcy zaczęłam bardziej zagłębiać się w temat, wnikliwie czytając wasze forum. Jednak im więcej czytam, tym mam wrażenie, że coraz mniej wiem, więc proszę was o pomoc w ułożeniu jadłospisu.

Suczka, sterylizowana, wiek około 4,5 roku, waga 19 kg, średnio aktywna.

Poniedziałek: 200g kurczak z kością + 200g papka warzywna
Wtorek: 360g: nerka + ozór + serca wieprzowe
Środa: 360g kaczka z kością
Czwartek: 180g żołądki indycze + 200g papka warzywna
Piątek: 330g ryba (pstrąg / dorsz / okazjonalnie łosoś) + 30g wątróbka królicza /wieprzowa / drobiowa
Sobota: 360g żeberka wieprzowe ekstra mięsne
Niedziela: 200g serca z indyka / kurczaka + 200g papka warzywna
Poniedziałek: 360g królik z kością / gęś z kością
Wtorek: 200g boczek wieprzowy bez kości + 200g papka warzywna
Środa: 200g mostek cielęcy + 160g mięso wołowe gulaszowe bez kości
Czwartek: 360g: móżdżek + serce + przełyki + sadło wieprzowe
Piątek: 360g indyk z kością + 30g wątróbka królicza / wieprzowa / drobiowa
Sobota: 180g żołądki z kurczaka + 200g papka warzywna
Niedziela: 360g mięso wołowe gulaszowe / szponder wołowy bez kości

Kurczak / kaczka / indyk / gęś / królik z kością to przeważnie całe tuszki bez podrobów, poporcjowane.

Żołądki i ozory traktuje jako mięso, nie podroby.

Papki warzywno-owocowe podaje oddzielnie od mięsa, przeważnie w ich skład wchodzi: cukinia, marchew, burak, pietruszka, seler, pomidor, czasami: szpinak, ogórek, papryka, jabłko, banan, gruszka, truskawki, maliny.

Dodatkowo 3 jajka w tygodniu.

Grizzly olej z łososia: dziennie 2 naciśnięcia pompki dozownika.

Suplementy (robię mieszankę suplementów na tydzień i daję codziennie po około łyżeczce):

Fortain hemoglobina suszona: tygodniowo 20g
Lunderland drożdże browarnicze: tygodniowo 16g
Lunderland algi: tygodniowo 5g
Lunderland spirulina: tygodniowo 14g
Sól himalajska: tygodniowo 10g

Nie korzystam jeszcze z kalkulatora więc wszystkie te wyliczenia są robione na oko.
 
 
sesil 


Dołączyła: 15 Lut 2016
Posty: 37
Skąd: łódź
Wysłany: 2016-02-17, 17:51   

Hej, ja też zaczęłam niedawno "barfowanie" z moim 3 miesięcznym szczeniakiem. Na razie podaję żwacze, mam także mnóstwo pytań, ale tu chyba mało kto już udziela się.

Popatrzyłam sobie na jadłospis i rzucił mi się w oczy boczek wieprzowy, a z tego co mi wiadomo, wieprzowiny nie podajemy.

Kalkulator znalazłam na necie. Nie wiem tylko, czy dobrze wylicza, ale chyba tak ;)

Powodzenia
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-02-17, 18:14   

sesil napisał/a:
rzucił mi się w oczy boczek wieprzowy, a z tego co mi wiadomo, wieprzowiny nie podajemy.


Wieprzowinę jak najbardziej można podawać. Polska jest wolna od wirusa A.

Milva napisał/a:
Żołądki i ozory traktuje jako mięso, nie podroby.

Ozory jako mięsko, ale żołądki to bardziej podroby chyba. Serca można traktować jako mięso.
 
 
sesil 


Dołączyła: 15 Lut 2016
Posty: 37
Skąd: łódź
Wysłany: 2016-02-18, 16:24   

Lena06 napisał/a:
Wieprzowinę jak najbardziej można podawać. Polska jest wolna od wirusa A.


No właśnie z tą wieprzowiną jest sprawa sporna, bo jedni piszą, że wolno a drudzy, że nie. Dla świętego spokoju (mojego) nie podaję wieprzowiny, tym bardziej, że na rynku mamy duży wybór innych gatunków mięs .
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-02-18, 16:38   

sesil, oczywiście decyzja należy do samego właściciela. Każdy podejmuje decyzje we własnym zakresie. Chodziło mi o to, że to nie jest tak, że wieprzowiny nie można. Można. Główny Inspektorat Weterynaryjny już dawno podał, iż Polska jest wolna od wirusa. Wielu właścicieli podaje wieprzowinę (także tu, na barfnym). Jak już unikałabym podrobów - dla świętego spokoju właśnie.
O wieprzowinie:
http://www.barfnyswiat.or...p?p=76428#76428
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=663

Ok, koniec robienia OT.
 
 
sesil 


Dołączyła: 15 Lut 2016
Posty: 37
Skąd: łódź
Wysłany: 2016-02-18, 17:39   

Leno, dzięki za wyjaśnienia.
Naturalnie masz rację, że każdy musi sam wybrać. Może też z tego względu, że wieprzowina sama w sobie jest dość tłustym mięsem.
Kiedyś podawałam wieprzowinę moim psom (jakieś 25 lat temu), ale wieprzowina 25 lat temu a dzisiejsza to pewnie inna para kaloszy ;)
 
 
Milva 


Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Gołąb/Puławy
Wysłany: 2016-02-23, 23:50   

Co do wirusa Aujeszkyego, natknęłam się na informacje, iż Polska jest od niego wolna, dlatego też zdecydowałam się na podawanie wieprzowiny. Ponadto do podrobów innych niż wieprzowe (za wyjątkiem wątróbki), właściwie nie mam dostępu.
A w temacie tego, co w barfie traktowane jest jako mięso, a co jako podroby, znalazłam taki obrazek:

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne