BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przepisy z całym kurczakiem, kaczką, królikiem itp.
Autor Wiadomość
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-24, 11:16   

Ja bym tego królika ogołociła z mięsa i zrobiła z nim zwykłą mieszankę.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-24, 14:27   

Ines może to by było lepiej ale jakie to pracochłonne w królkiu mięso od kości oddzielić ładnie. A tak bach tasaczkiem kilka rayz, do maszynki i już :-P Ja dlatego własnie rzadko kupuje królika bo z kością mielonego moje jeść nie chcą - kości tylko w całości jedzą, a bawić sie w oddzielanie miesa od kości w króliku to dla mnie koszmar. Przez ten czas co 1 królika to 2-3 kuraki bym obrobiła i mięsa bym z tego miała 4 razy tyle.
 
 
monten 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 20 Sty 2014
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-24, 16:28   

Ines napisał/a:
Ja bym tego królika ogołociła z mięsa i zrobiła z nim zwykłą mieszankę.

TŻ, który zajmuje się u krojeniem i mieleniem (po mojej stronie są suple i słoikowanie), na taką propozycję chyba by mi głowę odgryzł ;-)

Btw same wątroba i nerki to smętnie - liczyłam jeszcze na serce i żołądek :-(
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-25, 06:54   

Myslalam ze moje trudnosci w oddzielaniu kroliczego miesa od kosci wynikaja z mojego braku uzdolnienia w tej dziedzinie, ale widac ze nie :mrgreen: Kupa roboty - malo miesa. Mysle, ze tak mozna w skrocie to okreslic.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-25, 11:30   

Czyli to ja jestem dziwak? :mrgreen: dla mnie królik to zwierz jak każde inne, nie sprawia mi jakichś większych kłopotów.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-25, 14:58   

Mi sie to strasznie slizga w rekach, dodatkowo z tego co pamietam, na konczynach w kosciach jest sporo wglebien z ktorych mieso jest ciezko wydostac.
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-25, 18:18   

No i na dodatek to mięso się dużo lepiej trzyma kości niż w takim kurczaku a jeszcze te królki takie chudziny, ze tam mięsa to tyle co kot napłakał. Chyba, że Ty Ines masz jakieś swojskie króle nie te Biedronkowe czy Lidlowe. Może taki swojski byłby bardziej przystępny w obróbce i trochę lepiej podtuczony ?
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-25, 18:32   

W sumie fakt, nigdy u mnie to nie byl krolik z marketu.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 187
 
monten 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 20 Sty 2014
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-27, 17:22   

Opcja z królikiem upadła - TŻ zaprotestował przeciwko obróbce zwierza, "które przypomina kota". Będzie wołowina i wołowe podroby, indyk w kilku postaciach (filet, udziec i golonka) oraz szyjki z kurczaka z kośćmi. Howgh!
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2017-01-19, 21:24   

Widzialam na stronce fantastyczne przepisy z calym krolikiem, z cala kaczka i przepiorka( oczywiscie nie razem). Probowalam wykombinowac swoj przepis z calym krolikiem bo kociaki go bardzo lubia niestety nie wiem jak to wyliczyc bo w kalku sa dane tylko kurczaka z koscia. Tamte przepisy sa rewelka ale z tranem a moje nie tkna go, ttlko losos dlatego probuje go przerobic.
Wiecie moze jak to zrobic?
Moze w innych kalkulatorach sa takie dane?
Pomozcie prosze.
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-19, 21:28   

Gdzie widziałaś, na jakiej stronce? Tutaj, na forum?
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 462
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2017-01-20, 09:23   

Ja sobie królika wpisałam do kalkulatora na podstawie tego http://ferretta.pl/dieta/.../sklad-krolika/
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2017-01-20, 09:41   

Te przepisy byly na stronce hodowli. Nie na forum.

Ogolnie w kalku jest krolin, dziki rowniez ale bez kosci.
Tez myslalam zeby sobie dopisac dane z ferretty ale mam watpliwosci bo jest strasznie duza rozbieznosc w skladzie dzikiego krolika. Wapn w calej tuszce bez podrobow 2 razy wyzsza niz grzbiety kurczaka. Nie mowie ze tak nie jest ale lepiej to sprawdzic.

Postanowilam wiec skorzystac z gotowych przepisow i zrobie na jego podstawie. Tam jest podany losos nie tran a ogolnie to o to mi chodzilo.

Tak czy inaczej dzieki
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-20, 13:35   

Też się nad tym królikiem głowię :-( . W nowym kalku jest co prawda królik tuszka ale jako mięso. Chętnie bym zmieliła królika w całości, również znalazłam przepis na królika (w całości z kością) + tłuste mięso, ale nijak nie wiem jak wyliczyć do tego skorupki :-( . Do tej pory królika obierałam z kości i brałam tylko mięso, mieszałam z kaczką, ale szkoda trochę tych kości :-(
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 471
Skąd: Francja
Wysłany: 2017-02-05, 14:00   

Czy mógłby mi ktoś pomoc z przeliczeniem 80 g krwi płynnej na fortain? ( bo właśnie wróciłam z całym kurczakiem i czeka na przerobienie na mieszankę ).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne