BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BARF a wyniki badań krwi i moczu
Autor Wiadomość
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-10-22, 17:59   

MADU, wyniki badań Twojej suni niekoniecznie odzwierciedlają jakieś nieprawidłowości w diecie. Coś niedobrego zaczyna się dziać z wątrobą. Sugeruję rozszerzyć badania krwi o pozostałe parametry wątrobowe (pełny lipidogram, bilirubina, kwasy żółciowe, amoniak), do tego badanie moczu i USG jamy brzusznej.
Do diety możesz włączyć takie zioła jak: kurkuma, ostropest. Wpadł mi też ostatnio w oko taki preparat: http://www.columbovet.eu/...t=sodiazot_pies - może warto go wypróbować.
Mam nadzieję, że poza słabszymi wynikami, suka nie czuje się źle. Życzę wam zdrowia!
 
 
mamcia jamniora 

Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Gru 2015
Posty: 37
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-12-12, 20:56   prawidlowe ph moczu u psa

czy ktos z Was spotkal sie z normami ph moczu psa w cyklu dobowym?
nie chodzi mi o poranne badanie moczu i ph kwasne.
chodzi mi o wykres zmieniania sie prawidlowego ph moczu u psa. jak wygladac powinno przed jedzeniem, po, wieczorem, w nocy.
oj niuniek ma od wakacji zmiany w ph. ale wg lekarskiego wytycxnego, czyli- ph ma byc caly czas kwasne, jesli nie to tworza sie kamienie.
ja wertowalam neta i nawet zakupilam papierkinlakmusowe i sie bawilam w badanko kazdych siuskow. wg moich pomiarow ph ok poludnia rosnie do zasadowego. potem spada.
jedna z dietetyczek wiedziala mi,ze mocz zasadowy swiadcxy o zakwaszeniu organizmu.
teraz podaje mu metionine w pascie. ale to leczenie efektu, a nie przyczyny.
je barfa. powinno byc z tym moczem ok, a jednak mial za bardzo zasadowy, rowniez ten poranny mocz. w kilku badaniach, co ktores , ujawnialy sie krysztaly amonowo - magnezowe bodajze. czy ktos zna doglebniej temat siuskow u psa? od wakacji szukam odpowiedzi jak to w ciagu doby powinno wygladac...
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4795
Wysłany: 2015-12-22, 22:47   

Ph moczu zawsze wzrasta po posiłku i jak najbardziej może być wtedy zasadowe. To zjawisko fizjologiczne i nie "leczy się" tego żadną pastą. Dlatego badanie moczu przeprowadza się wyłącznie rano, na czczo.
Poczytaj temat dotyczący kotów, tam sporo napisano o siuśkach, pH, kryształach, sposobach zakwaszania i prawidłowych metodach pobierania oraz badania moczu, a wiele z tego można odnieść także do psów:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=73

mamcia jamniora napisał/a:
jedna z dietetyczek wiedziala mi,ze mocz zasadowy swiadcxy o zakwaszeniu organizmu

Głupot Ci naopowiadała.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
mamcia jamniora 

Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Gru 2015
Posty: 37
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-12-24, 00:47   

dziekuje Ci serdecznie za pomoc. juz go nawaniam dodatkowo :) dostaje dorsza suszonego do wody i pije,pije,pije.... paste tez odstawila, a w styczniu zrobie te badania moczu poprawnie. zobaczymy jak wyjda. Wesolych Swiat!!!!
 
 
mamcia jamniora 

Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Gru 2015
Posty: 37
Skąd: warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 01:14   

musze sie pochwalic- mocz wrocil do porannego ph kwasnego. krysztaly zniknely!!!! suplementy i dobranie diety indywidualnie pod pieska dziala cuda!!!!!
 
 
Prajat 


Wiek: 30
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-21, 22:40   Wyniki badań laboratoryjnych - nadczynność tarczycy





Oto wyniki badań, które ostatnio wykonaliśmy, po ponad półrocznym karmieniu BARFem. Czy mogę prosić o pomoc w interpretacji, w odniesieniu do diety?
Nadczynność tarczycy jest przez nas dalej diagnozowana i potwierdzana - wyniki będę mieć w piątek.

Z góry dziękuję za pomoc![/code]
_________________
Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-21, 23:34   

czy karmisz mielonkami?

edit: doczytałam w Twoich postach na forum, że karmisz aspolem. w mielonkach może być absolutnie wszystko... z pewnością częsty jest nadmiar pewnych elementów. przykładowo nadmiar podgardl = nadmiar jodu... wszak tarczyca jest jego bardzo bogatym źródłem. nadmiar jodu w diecie z kolei przyczynia się do nadczynności tego gruczołu
 
 
Prajat 


Wiek: 30
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-21, 23:48   

Dzięki za odpowiedź.

Tak, zamawiamy z Aspolu, ale unikamy mielonek. Najczęściej to są serca, przepona wołowa w całości. Teraz tym bardziej będziemy trzymać się od nich z daleka. Zrezygnowałam też z alg, od razu po tym, gdy zauważyłam, że dolegliwości, które skłoniły nas do wykonania badań, nasilają się po ich podaniu.

Jakieś uwagi co do potasu, lipazy?
_________________
Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
 
 
angel 

Dołączyła: 29 Cze 2014
Posty: 55
Wysłany: 2016-03-22, 11:00   

Ogólnie u psów nadczynność tarczycy ma związek najczęściej ze zmianami w budowie gruczołu - tak jak napisane w komentarzu konieczność dalszej diagnostyki pod tym kątem.

Co do fosforu - dajesz wapń do posiłków i w jakiej ilości ?
 
 
Prajat 


Wiek: 30
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-24, 17:25   

Oto wyniki, które dzisiaj otrzymałam (dalsza diagnostyka nadczynności).

Badanie Wynik Jedn. Norma
Profil tarczycowy duży:
T4 całkowita
Wynik5,12 µg/dl 1,50-4,50
T4 wolna
Wynik3,62 ng/dl 0,600-3,70
TSH (pies, kot)
Wynik<0,030 ng/ml 0,001-0,400
InterpretacjaZe względu na podwyższone stężenie T4 całkowitej oraz nieoznaczalne stężenie TSH pod uwagę należy brać
nadczynność tarczycy.
W dalszej diagnostyce zaleca się wykonanie badań obrazowych w kierunku wykrycia ewentualnych guzów tarczycy
oraz badanie cytologiczne narządu.
Wykluczyć należy możliwość suplementacji L-tyroksyny u tego pacjenta.
Cholesterol 3,43 mmol/l 3,10-8,60
Współczynnik K 29,2
Współczynnik K -interpretacja
K < -4: prawdopodobna niedoczynność tarczycy
K -4 do +1: zakres wątpliwy
K > +1: prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
Uwagi

Lekka lipemia w próbce.


Zrobiliśmy również badanie drugiej suni i co się okazało... Że ma jeszcze wyższy poziom T4 niż Śnieżka! Ręce mi opadły. Wklejam również wyniki tej drugiej suni. Pogrubiłam wyniki poza normą.

Geriatria -profil podstawowy:
Morfologia (oznaczenie maszynowe)

[b]WBC 5,31 G/l 6,00-12,0 [/b]
NEU 4,54 G/l 3,00-9,00
NEU % 85,5 % 55,0-75,0
LYM 0,241 G/l 1,00-3,60
LYM % 4,53 % 13,0-30,0

MONO 0,223 G/l 0,150-0,850
MONO % 4,20 % 1,00-10,0
EOS 0,292 G/l 0,040-0,600
EOS % 5,49 % 0,010-6,00
BASO 0,013 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,249 % 0,001-1,00
RBC 8,08 T/l 5,50-8,50
HGB 189,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,574 l/l 0,440-0,550
MCV 71,0 fl 60,0-77,0
MCH 23,3 pg 21,0-27,0
MCHC 329,0 g/l 320,0-360,0
PLT 123,0 G/l 150,0-500,0
Albuminy 36,8 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 51,2 U/l 1,00-80,0
alfa-Amylaza 830,0 U/l 10,0-1650,0
AP -fosfataza alkaliczna 19,0 U/l 1,00-141,0
AST (GOT) 31,5 U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 68,7 g/l 54,0-75,0
Bilirubina całkowita 3,07 µmol/l 0,010-3,40
Cholesterol 4,48 mmol/l 3,10-8,60
CK -kinaza kreatynowa 113,0 U/l 25,0-470,0
Fruktozamina 233,3 µmol/l 10,0-365,0
GLDH 5,70 U/l 0,010-10,6
Glukoza 5,37 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 2,28 U/l 0,010-7,00
Kreatynina 79,1 µmol/l 35,0-132,0
LDH 35,5 U/l 105,0-1680,0
Lipaza (DGGR) 60,3 U/l 0,100-120,0
Mocznik 4,52 mmol/l 3,30-8,30
Badanie zatwierdził: mgr Małgorzata Zając


VETLAB spółka z ograniczoną

Wynik badania laboratoryjnego nr: 4158-03-16

odpowiedzialnością sp. k.
Data pobrania materiału: 2016-03-18 Data badania: 2016-03-21 Rodzaj próbki: krew EDTA, surowica

ul. Parkowa 13
51-616 Wrocław

Właściciel: Patrycja Kałużna

tel. 71 722 35 25

Pacjent: Czesia Gatunek: Pies Rasa: Amstaff Płeć: samiec Wiek: 7 lat

Lecznica: D0418 CENTRUM ZDROWIA MAŁYCH ZWIERZĄT M. Majka, R. Starczewski s.c.
Lekarz: Agnieszka Kasprzak

Badanie Wynik Jedn. Norma
Trójglicerydy 0,460 mmol/l 0,110-1,71
Chlorki 115,0 mmol/l 96,0-113,0
Fosfor nieorganiczny 1,39 mmol/l 0,700-1,60
Magnez 0,940 mmol/l 0,600-1,30
Potas 3,71 mmol/l 3,50-5,10
Sód 153,0 mmol/l 140,0-155,0
Wapń 2,65 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 1,15 0,670-1,60
Globuliny 31,9 g/l 18,0-45,0
T4 całkowita
Wynik>15,0 µg/dl 1,50-4,50
InterpretacjaZe względu na podwyższone stężenie T4 całkowitej i wolnej oraz nieoznaczalne stężenie TSH pod uwagę należy
brać nadczynność tarczycy.
W dalszej diagnostyce zaleca się wykonanie badań obrazowych w kierunku wykrycia ewentualnych guzów tarczycy
oraz badanie cytologiczne narządu.
Wykluczyć należy możliwość suplementacji L-tyroksyny u tego pacjenta.
Prawidłowy zakres stężenia T4 całkowitej 4-6 godzin po podaniu L-tyroksyny: 1,5-5,4 µg/dl
Wynik kontrolowany w powtórzeniu.


Czy ktoś mógłby pomóc mi zinterpretować to wszystko?


_________________
Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
 
 
Prajat 


Wiek: 30
Dołączyła: 17 Wrz 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-24, 17:28   

Jak widać, druga sunia ma fosfor w porządku, ale z kolei chlorki za wysokie. Załamałam się dzisiaj tymi wynikami totalnie. Cześka jest po drugiej operacji TTA w piątek i myślałam, że po tym wyjdziemy na prostą ze zdrowiem. Śnieżka w styczniu miała zdiagnozowaną mastocytomę, która trochę się uspokoiła (mniej guzków), a teraz wyskakuje nam u obu ta tarczyca...

Wapń podaje w formie kości. Dostają mięso z chrząstką, ogony wołowe, kark koński.
_________________
Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
 
 
Sybla 


Barfuje od: 2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 14 Sty 2017
Posty: 9
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2017-01-15, 15:19   

Wertuję forum ale nie znalazłam odp na nurtujące mnie pytanie.
Weta raczej nie zapytam, bo jest zwolennikiem karm suchych i odradzał BARF, przy czym chyba za bardzo się nie zna na tym sposobie żywienia.

Otóż Pradkowi wyszło w morfologii trochę za mało czerwonych krwinek (dokładne wyniki na rękę dostanę w tygodniu, jak przyjdzie biochemia i reszta, na razie tak na szybko bez wydruku) i wet zalecił Hemovet ( ulotka - skład: stearynian magnezu, dodatki: żelazo hemowe, miedź, witamina B6, witamina B12, kwas foliowy, witamina C. Dawkowanie: Psy - 1 tabletka na każde 10 kg masy ciała), Pies ma przyjmować jedną tabletkę dziennie przez dwa tygodnie, waży obecnie około 24,5 kg.

Wydaje mi się, żeby z suplementacją hemoglobiny na razie poczekać, aż skończy te leki.

Na razie w ogóle jeszcze nie wprowadzam suplementów, mamy 2 dzień podawania mięsa i sprawdzania, jak reaguje. Kupa była, początek zwarty, końcówka mniej, ale nie biegunkowa. Kolor ciemny, zapewne po żelazie w tabletkach.

Dobrze kombinuję czy coś pomijam?
 
 
hanuskaa 

Dołączyła: 10 Mar 2017
Posty: 1
Wysłany: 2019-02-20, 19:47   Badania a barf

Cześć,
Suka 16 lat.
Waga 9,4 kg
Wyniki krwi pogorszyły się po długiej antybiotykoterapii (obrzęk płuc).
Gotowany barf zaczęłyśmy stosować po wstawieniu wyników krwi na innej grupie.
Na gotowanym „barfie” jesteśmy od końcówki grudnia. Podaję głownie piersi z kurczaka/ mięso z uda kurczaka, mięso z uda indyka/ schab/ żołądki indycze, z kurczaka, serca indycze/ kurczaka/ ostatnio wieprzowe.
Suplementy: lunderland drożdze – 1g na dzień,
algi – 0,75 g /dzień,
olej z wątroby dorsza – 1/2 łyżeczki/ dzień,
olej omega3 - ½ łyżeczki / dzień
tauryna – 1 g/dzień,
skorupki jaj ok. 5 g na 1 kg mięsa (teraz już widzę, żeby dawać trochę więcej).
Podaję codziennie: Spironol i cardisure oraz hepatiale forte, dzisiaj dostałyśmy też wyciskane kapsułki na nerki.
Oraz proszek Insea - wspomagający prawidłowe funkcjonowanie nerek.
Jak zmniejszyć poziom moczniku i potasu?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne