BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz dla kotów "nerkowych"
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert


Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2019-10-29, 15:18   

Anilina :kwiatek:
Nie pomyślałam, że to dla nerkowca... Szukała dziewczyna dobrego suplementu wapnia a nie skorupki to mi ten cytrynian wpadl na myśl.
Dzięki zapamiętam :kwiatek:
_________________
MOJE KOTY
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
 
Komori 

Dołączyła: 22 Paź 2019
Posty: 13
Skąd: pod Poznaniem
Wysłany: 2019-11-01, 16:28   

Czyli weglan moge spokojnie wziac z biomusu i bedziemy wiedziec ile % wpisac do klakulatora? Olej z lunderlandu. reszta zamowiona. Algi, tran, drozdze z lunderlandu juz przyszly.

Lista suplementow (mam lub zaraz przyjda)
1. Weglan wapnia biomus
2.Olej lunderland omega 3
3.Tran z watroby dorsza lunderland
4.Algi morskie lunderland
5. Drozdze browarnicze lunderland
6.hemoglobina wolowa suszona ekome
7.wit e
8. tauryna czysta mlyn oliwski
9. sol lepsza morska czy himalajska?
 
 
Komori 

Dołączyła: 22 Paź 2019
Posty: 13
Skąd: pod Poznaniem
Wysłany: 2019-11-01, 23:30   

Jaki tluszcz dla kota nerkowego? Maslo, smalec surowe skory z kurczaka? Czy nie powinnismy unikac zoltka jako zrodla fosforu?
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 930
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-11-03, 12:00   

Komori,
Przede wszystkie tłuste mięso i tłuszcz przynależny - jak udka ze skórą czy łata wołowa. Unikamy masła czy smalcu. Żółtko ma cenne witaminy, jeśli fosfor u kota nie jest jakiś tragiczny, warto dodać choć jedno na kilogram mięsa.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-05, 11:38   

Witajcie!

Piszę z prośbą o skomponowanie indywidualnego przepisu dla mojej kotki (o ile jest taka możliwość) :kwiatek:
Kalkulator mam w wersji Open Office 1.6, z supli to szczerze mówiąc mam obecnie tylko taurynę... :oops:
Będę wdzięczna za konkretne propozycje suplementów - kupię co zasugerujecie. Jak na razie wiem, że lepszy od skorupek jest węglan wapnia (chyba kupię BIOMUS), i jeśli chcę zbić fosfor (a chcę) to lepiej zrezygnować z drożdży na rzecz kompleksu wit. B w tabletkach.
Zaznaczę też, że nie mam dostępu do jakichś super wymyślnych mięs... Kupię wszystko co trzeba, ale z mięch dostępnych w marketach, ew. w standardowych mięsnych.
Próbuję nauczyć się wszystkiego sama, ale czuję się jak rok temu po diagnozie mojej kotki, gdy temat PNN był dla mnie czarną magią - jak dziecko we mgle :roll:

Przedstawię moją bidę:
Misza - lat ok.12
Waga - obecnie 2,41, pod koniec sierpnia było 2,58, a w najlepszym okresie ok. 2,80 - kotka zawsze była drobna i należała raczej do niejadków.
PNN zostało wykryte rok temu, wcześniej tez nadczynność tarczycy.
Za 2-3 tygodnie zrobimy pełne badania. Kotka 24.10 miała zabieg usunięcia zębów w narkozie wziewnej. W dzień zabiegu i trzy dni po dostawała kroplówki dożylne z ringera z mleczanami. Obecnie tez jest w trakcie terapii autoszczepionką na e.coli w moczu, 10.11 mamy ostatnią iniekcję i ok. 2 tygodnie później zrobimy pełne badanie moczu z posiewem i pełne badanie krwi (by ocenić czy i jak bardzo narkoza zaszkodziła).
Na razie podam ostanie wyniki.

Krew 16.10:

Morfologia wskazuje na początki anemii - jeśli w następnych wynikach sytuacja się nie poprawi wejdziemy z erytropoetyną.

Białko całkowite 78,8 g/l (57,0-94,0)
Glukoza 4,82 mmol/l (3,05-6,10)
Kreatynina 262,4 μmol/l (1,00-168,0) - w poprzednim badaniu 302,7
Mocznik 17,0 mmol/l (5,00-11,3) - w poprzednim badaniu 24,6
Fosfor nieorganiczny 1,87 mmol/l (0,800-1,90) - w poprzednim badaniu 2,04
Potas 5,05 mmol/l (3,00-4,80) - w poprzednim badaniu 5,33
Sód 151,1 mmol/l 145,0-158,0 - w poprzednim badaniu 153
Wapń 2,47 mmol/l 2,30-3,00 - w poprzednim badaniu 2,64

ALT (GPT) 79,6 U/l (1,00-91,0) - w poprzednim badaniu 219,5
AST (GOT) 26,3 U/l (1,00-59,0) - w poprzednim badaniu 65,3

Badanie diagnostyczne i usg nerek z 27.08:

kot agresywny
kondycja : wychudzenie
brak cech odwodnienia
zeby szczęki w większosci usunięte ,w zębach zuchwy widoczny kamień i zapalenie przyzebia.
wezły chłonne prawidłowej wielkosci
tarczyca palpacyjnie niewyczuwalna
cisnienie 240 mm Hg
Stopień zmian: Nieznaczny
Błony śluzowe: różowe crt <2
Owłosienie: prawidłowe
Skóra: prawidłowa

Opis USG:
Jama brzuszna:
Pęcherz moczowy miernie wypełniony, mocz aechogenny, ściana prawidłowa.
Moczowody i cewka moczowa nieposzerzona.
Śledziona prawidłowej wielkości i echogenności bez zmian w strukturze.
Nerka lewa 18 mm w osi długiej, nierówne brzegi, warstwa korowa o zwiększonej echogenności i zmniejszonej grubości.
Nerka prawa 33 mm w osi długiej, brzegi nierówne, poszerzone miedniczki, zatarcie struktury korowo rdzeniowej.
Wątroba lekko powiększona, normoechogenna, pęcherzyk żółciowy bez zmian.
W obszarze trzustki bez uchwytnych nieprawidłowości.
Węzły chłonne niepowiększone.

Ostatnie pełne badanie moczu (później robiliśmy tylko bakteriologię) z 01.08:

Barwa: jasnożółta
Przejrzystość: lekko mętny
Woń: gnilna
Ciężar właściwy: 1,01
pH: 5,73
Erytrocyty: -
Bilirubina: -
Urobilinogen: w normie (1,6) umol/l
Ketony: -
Glukoza: -
Białko: 0,18 g/l
Azotyny: -

Stosunek białko/kreatynina
Wynik: 0,202 (0,2-0,4 - zakres wątpliwy)

Ok. pół roku temu robiliśmy echo serca - nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, choć badanie odbyło się w wersji skróconej ze względu na agresję Miszy...

Misza nie jest obecnie kroplówkowana. W marcu próbowaliśmy wdrożyć taką terapię, najpierw u weterynarza - kotka wpadała w szał i ciężko było podać cały płyn. Potem w domu (specjalnie zakupiłam torbę iniekcyjną) - niestety kicia bardzo źle na to reagowała, uznaliśmy, że stres towarzyszący kroplówkom robi więcej szkody niż to warte... Ale kotka jest na mokrej karmie od roku i dużo pije - nie mamy problemu z nawodnieniem.
Apetyt ma bardzo mizerny, je to na co ma ochotę (staram się wybierać karmy pod kątem fosforu), od marca do lipca udało mi się karmić ją feringą pure meat (wersje smakowe z niskim fosforem), potem odmówiła jedzenia i musiała wrócić do karm marnej jakości, ale na szczęście cięgle mokrych.

Leki które obecnie dostaje:

Thiafeline 2,5mg - 1 tab/ na dobę (lub Apelka 2,5mg)
Semintra
VetoMune
Amodip 1,25mg - 0,5 tab/ na dobę
Hepatiale Forte Advanced - 0,5 tab/ na dobę
Renagel - 0,5 tab podzielone na ilość posiłków na dobę
Mirtor - 1/8 tab (w zaleceniu co trzy dni, ale bywa rzadziej jak i częściej - zależnie od apetytu)
Enterosgel - zawsze zachowuję odstęp min. 2h od innych leków (od kiedy dostaje Enterosgel nie pokazuje po sobie objawów nadkwasoty - wcześniej odbijało jej się, mlaskała, krzywiła pyszczek).

Obecnie czuje się raczej nie najgorzej, choć widać że jest słaba. Jednak chodzi po mieszkaniu, śpi na widoku - czasem koło mnie, przychodzi na mizianie, mruczy - wcześniej bywało, że długo nie wychodziła spod łóżka...
Chciałabym spróbować z barfem bo Misza bardzo lubi surowe mięso - raz na jakiś czas dostaje mięso gulaszowe z wieprzowiny, wołowiny lub indyka i zawsze zjada ze smakiem, a z karmami (wszelkimi możliwymi) często muszę sie nieźle nagimnastykować by zjadła cokolwiek.

Nie wiem co jeszcze napisać? Jeśli pominęłam coś istotnego - chętnie dopowiem.
Oczywiście wiem, że przede wszystkim powinnam się edukować w temacie barfa i robię to - jednak już widzę, że minie sporo czasu zanim sama zrobię przepis nie bojąc się, że zaszkodzę zamiast pomóc...
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 930
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-11-05, 15:11   

Ulotnosc :kwiatek:
Suplementy do uzupełnienia:
Węglan wapnia
Omega 3 - https://www.sklep.petsmil...-ml-500-ml.html
Tran https://www.sklep.petsmil...-ml-500-ml.html (mała buteleczka)
Sól niejodowana, najlepiej himalajska, bo ma najmniejszą zawartość jodu, który przy nadczynności tarczycy należy ograniczać.
Krew wołowa (ewentualnie wieprzowa) suszona – hemoglobina https://www.sklep.petsmil...00-g-500-g.html
Witamina E – najlepiej Tokovit 200 (najlepsza cena), kupisz w aptece

Z reguły tego nie robię, ale faktycznie jesteś w trudnej sytuacji jeśli chodzi o dostosowanie diety dla kotki z kilkoma problemami zdrowotnymi, więc na dobry start mam propozycję prostego przepisu dla Miszy z bardzo popularnych mięs.
1. Wzięłam pod uwagę, że kotka do tej pory jadła puszki i to nie zawsze dobrej jakości – dlatego proponuję nieco więcej podrobów i dodatkową dynię (może być zamiennie cukinia lub marchewka), by nie było u kotki zaparcia przy początkach zmiany diety.
2. Nie stosujemy suplementów jodu, bo kotka ma nadczynność tarczycy
3. Ilość soli wyśrodkowałam – dla nerkowca ją ograniczamy, ale zmiany po karmach puszkowych musimy wprowadzać stopniowo.
4. Mieszanka robiona na wagę docelową – 2,8kg. Czyli Misza powinna zjadać dziennie ok 100g mieszanki podzielonej na porcje, by przytyć, ale podejrzewam, że aż tyle nie zje.
5. Białko 4,98g/ kg masy ciała/ dzień
6. Fosfor 47 mg/kg masy ciała/dzień
7. W razie niedostępności łaty wołowej można to 100g zamienić na udko kurczaka.
8. Z uwagi na przebyte problemy z wątrobą, nie przesadzamy z tłustością mieszanki.
9. Przy podejrzeniach anemii hemoglobinę celowo nieco podbiłam, by zapewnić podaż bezpiecznego żelaza hemowego.

Waga
600,0 g Kurczak udo bez kości ze skórą
300,0 g Indyk udziec ze skórą
100,0 g Wołowina łata
150,0 g Kurczak serce
150,0 g Kurczak żołądek
1,0 szt Żółtko jajka
67,0 g Wątroba kurczaka
0,4 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
23,0 g Hemoglobina wołowa suszona
0,7 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
18,0 g Olej Omega3
7,5 g Węglan wapnia 37% Lilly's Bar
4,0 g Sól himalajska
100,0 g dynia gotowana, bez soli
3,5 g Tauryna
400,0 g Woda


Potraktuj proszę ten przepis jako pierwszy krok w zmianie diety. Kolejne mieszanki będą wymagały modyfikacji zależnie od tego, jak kicia będzie się czuła na nowym jedzonku. Wtedy będziesz miała już większą wiedzę i wspólnie określimy docelowe parametry dla Miszki.

Zaznaczam, że przepis robiony jest dla konkretnej kotki z kilkoma schorzeniami. Proszę go nie wykorzystywać dla innych kotów (informacja dla innych Forumowiczów).
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-05, 21:31   

Anilina, bardzo dziękuję :kiss: :kwiatek:

Nie spodziewałam się tak szybkiej i konkretnej pomocy!
Dziś Misza przeszła test mielonego mięsa! Wcześniej zawsze dostawała w kawałeczkach. Następnie planuję dodać trochę mięsa ze skórą, potem trochę podrobów (o wątróbkę się nie martwię, wiem, że lubi, ale jak z żołądkami będzie - tego nie wiem), następnie odrobina żółtka (samego nie zje) i na końcu spróbuję dodać odrobinę rybnego oleju (tego nienawidzi).
Dopiero po tych testach ukręcę całość - to chyba dobry plan?
I mam jeszcze pytanie: rozumiem, że do gotowej mieszanki mogę normalnie dodać Renagel przed podaniem? Widzę, że mocno obniżyłaś fosfor (co jest super!), ale ciągle mamy go w górnej granicy normy dla zdrowego kota, więc mogę nadal działać z wyłapywaczem?
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 930
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-11-06, 13:49   

Ulotnosc,
dobry plan. Tylko miej na uwadze, że wątróbki podaje się bardzo mało (ryzyko przedawkowania witaminy A) - skoro już wiesz, że nie będzie problemem, nie testuj podawania poza mieszanką.
Jeśli wiesz, że z olejem będzie kiepsko, zamiast płynnego Lunderlandu Omega 3 możesz rozważyć kapsułkowany Omega dla ludzi albo np Game Dog Krill Oil - jest skondensowany, można podawać w dużo mniejszej objętościowo ilości.

Renagel możesz podawać zarówno do mieszanki jak i tuż po jedzeniu - ja tak często robię, bo mi koty marudzą na porcję z wymieszanym Renagelem. Podawaj wyłapywacz nadal. Im mniejszy fosfor, tym lepiej dla kocich nerek.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-06, 21:11   

Anilina,
w takim razie zamówię ten Game Dog Krill Oil. Ile w takim razie zamiast oleju omega3 dodać go do mieszanki?
I czy jeśli kupię węglan wapnia biomus to dać go tyle samo co Lilly's Bar?
Misza akurat ma fioła na punkcie wątróbki (kiedyś nie wiedziałam, że może coś przez nią przedawkować, więc dostawała dość często), więc jej już na pewno nie będę testować ;)
I z Renagelem na szczęście nie mamy problemu, albo nie wyczuwa go w karmie, albo jej nie przeszkadza :)
 
 
Anilina 


Barfuje od: 20.07.2017
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 930
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2019-11-06, 22:44   

Co do dawkowania Omega poczytaj wątek o krylu, bo szczerze mówiąc nie znam. Dodawaj bezpośrednio do porcji, nie do całej mieszanki, to w razie "niejadalności" nie zmarnujesz mieszanki.
Biomus ma nieco większą zawartość wapnia niż Lilly's, dobrałam dawkę tak, by było akceptowalnie dla jednego i dla drugiego suplementu. Jak będziesz miała Kalkulator daj znać, pomogę Ci wpisać go odpowiednio w arkusz.
_________________
Koty: Tita 2005, Klakson 2007.
Psy: Szira 2010, Lola 2013.
Dom Tymczasowy Kocinado
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-07, 11:04   

Już sprawdziłam, trzeba zwracać uwagę głównie na EPA, dla nerkowego kota można przyjąć 40mg na 1kg kota, więc wychodzi, że Miszy wystarczy 1 kapsułka (110mg EPA) Game Dog Krill Oil dziennie. W ogóle oleje z kryla różnych firm różnią się między sobą zawartością kwasów tłuszczowych :shock:
Wybierając suple dla siebie pewnie w życiu bym na to uwagi nie zwróciła :roll: 8-)
Mam już kalkulator, na OO. Wprowadziłam przepis. Z olei rybnych jest do wyboru tylko SALMOPET więc taki wpisałam, ale w takim razie on sobie będzie w składzie tylko teoretycznie, a w praktyce nie dawać żadnego i, albo dodawać do dziennej porcji 1 kapsułkę Game Dog, abo podawać ją bezpośrednio do pyszczka, tak?
Ah, i mimo, że zaznaczyłam tę dynię bez soli to nie została wprowadzona do kalkulatora? To normalne, czy coś pokręciłam?

Edit:
Choć teraz tak myślę, czy nie lepiej omega3 podawać od Naturell. W wersji 1000 EPA jest aż 330 mg... Powiedz mi proszę, czy gdybym zdecydowała się na omega-3 1000 Naturell to mogę podawać 1 kapsułkę co trzy dni, czy musiałabym podawać 1/3 kapsułki codziennie (ciężko mi sobie wyobrazić dzielenie zawartości kapsułki)?
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-07, 19:31   

Właśnie zamawiam suple i tak dumam nad tym tranem Lunderland... Boję się, że nie zdążę go zużyć i zjełczeje :-/
W przepisie jest tylko 0,4g tranu, nie lepiej kupić taki w kapsułkach? Np. taki z Hasco, kapsułka 500mg:
Witamina A 300-1250 j.m.
Witamina D (cholekalcyferol) 30-125 j.m.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) 35-80 mg.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) 30-90 mg.
Wtedy na całą mieszankę mam niespełna jedną kapsułkę, a reszta się nie psuje i czeka na swoją kolej...
 
 
Saga 


Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1460
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-11-08, 23:03   

Ulotnosc napisał/a:
Ah, i mimo, że zaznaczyłam tę dynię bez soli to nie została wprowadzona do kalkulatora? To normalne, czy coś pokręciłam?

To jest błąd kalka pod OO, nie dodaje warzyw.
Ulotnosc napisał/a:
Choć teraz tak myślę, czy nie lepiej omega3 podawać od Naturell. W wersji 1000 EPA jest aż 330 mg... Powiedz mi proszę, czy gdybym zdecydowała się na omega-3 1000 Naturell to mogę podawać 1 kapsułkę co trzy dni, czy musiałabym podawać 1/3 kapsułki codziennie (ciężko mi sobie wyobrazić dzielenie zawartości kapsułki)?

Jeśli kot nienawidzi ryb to osobiście nie radzę próbować z Naturell, tym bardziej z tymi dużymi. One bardzo mocno rybą śmierdzą. Kryl ma nieco inny zapach, delikatniejszy, często te koty co nie cierpią ryb wolą kryla (oczywiście to nie reguła). Musisz sprawdzić po prostu. I omegi lepiej podawać codziennie.
Ulotnosc napisał/a:
W przepisie jest tylko 0,4g tranu, nie lepiej kupić taki w kapsułkach?

W sumie możesz, taki dla niemowląt ewentualnie, jak najmniejsze porcje i bez wit. A.
_________________
"Odkrywca rynsztoków, rynien, gzymsów, dachów,
Bywalec pałaców, sypialnianych puchów,
Sam sobie sekretem, pychą i postrachem,
Nikomu nie winien łaski ni posłuchu"
/Jacek Kaczmarski
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-09, 12:23   

Saga,
dziękuję za odpowiedzi :kwiatek:
Zamówiłam już olej z kryla - raz kozie śmierć! Najwyżej będę jej wkładać do paszczy całe kapsułki, mam nadzieję że są malutkie :lol:
No tak myślałam, o tej D dla niemowląt, tylko z przepisu wynika, że powinnam podać 1/9 kapsułki w której jest 400j.m. wit. D - jak to zrobić? :shock:

Bawiłam sie trochę kalkulatorem, poczytałam o mięsach i machnęłam na próbę taki przepis:

Mieszanka na 19 dni dla 2,8 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 98 g mieszanki (25 g mięsa na kg wagi kota)

600,0 g Kaczka udo
300,0 g Indyk mięso chude bez skóry
100,0 g Wieprzowina łopatka
150,0 g Kurczak serce
150,0 g Kurczak żołądek
1,0 szt Zoltko jajka
67,0 g Wątroba kurczaka
2,7 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
22,0 g Hemoglobina wołowa suszona
0,7 tab Tokovit E 200 (kapsulka)
18,0 g Olej z łososia SALMOPET
6,0 g Węglan wapnia 37% Lilly's Bar
4,0 g 3,3 miarek Sól himalajska
3,5 g 7,0 miarek Tauryna
400,0 g Woda

Kaczkę akurat w Lidlu widziałam.
Co sądzicie? Sporo tranu wyszło, ale według kalka i kaczka udo i indycze mięso nie zawiera wit. D.
I co rozumieć pod pojęciem "Kaczka udo"? Z kością, bez kości? Ze skórą, bez skóry? Udo to udziec i podudzie, taka cała noga, tak?
 
 
Komori 

Dołączyła: 22 Paź 2019
Posty: 13
Skąd: pod Poznaniem
Wysłany: 2019-11-09, 16:29   

A watroby i serc u nerkoca unikac jak ognia czy jednak dawac? Fosfor 10.6 (3.1-7.5) to nie wiem czy dawac zoltko?

Generalnie jestesmy na 10 etapie przestawiania kota na barfa czyli
''10. Zwiększamy mięsny posiłek do ok. 1/3 dziennej racji żywieniowej, np. jako obiad, dodając do mięsa pierwsze podstawowe suplementy - wapń i taurynę. Najłatwiej przemycić suplementy w mielonym mięsie, na początek w środku kulki. Z czasem możemy zmieszać suplementy z mielonym mięsem, dodając dodatkowo np. olej z łososia i trochę surowego żółtka.''

i stad pytanie ile i czego dodac codziennie
1 tauryne
2 olej z lososia 2ml???
3 weglan wapnia
Pisze na niemeckiej klawiaturze bo moj lapek sie rozjechal wiec przepraszam za brak polskiej czcionki i opuszczone litery.

Prbuje skomponowac ten przepis na bazie udo kurczaka i wolowina ale bez zoladkow (za twarde) serc i zoltek (fosfor) ale masakra...
_________________
Nie mozesz uratowac wszystkich, ale probujac mozesz uratowac wiecej niz nic nie robiac
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne