BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Betaglukan (ß-glukan)
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2019-10-22, 17:19   

Anilina :kwiatek:
Na marginesie... :mrgreen:
Ja przy okazji zamawiania witamin znalazłam coś takiego
https://aliness.pl/pl/p/MULTI-Enzyme-Complex-PRO-x-90-VEGE-CAPS/120

Może sie wypowie na ich temat ktoś kto ma pojęcie o takim preparacie, to tez jest jakaś alternatywa dla ludzi i może też dla zwierząt??
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 997
Wysłany: 2019-10-22, 17:56   

Shana55,
Ciekawy suplement, jeszcze się z czymś takim nie spotkałam.

Myślę, że jeśli rozpatrywać jego przydatność, to tylko pod kątem wszystkożerców. Część zawartych w preparacie enzymów rozkłada węglowodany (i to wielocukry jak skrobia czy celuloza), czyli dla kotów na BARFie są nieprzydatne. To samo dotyczy probiotyku i prebiotyku.

Co do przydatności dla ludzi czy też psów (może w jakichś konkretnych dolegliwościach trawiennych?), zdecydowanie musiałby się wypowiedzieć ktoś mądrzejszy.
Pewnie jest tak, jak ze wszystkim w naszych czasach - jeśli ktoś jest na właściwej gatunkowo diecie, takich cudów nie potrzebuje. Tylko ilu z nas tak naprawdę odżywia się prawidłowo?...
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2019-10-22, 18:03   

Anilina :kwiatek:
No właśnie, no właśnie...
 
 
kryska 


Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 174
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-25, 20:02   Betaglukan

Niestety w tym wątku jest niewiele rzetelnych informacji na temat beta glukanów.
Zainteresowałam się nimi, bo trafiłam na pracę naukową, w której opisano działanie beta glukanów na przebieg IBD u psów: http://www.czasopisma.pan...adka-r-kander-m
Okazało się, że beta glukany to temat morze i jakże ciekawy!
Tymi naturalnymi polimerami glukozy występującymi w ściankach komórek drożdży, grzybów, zbóż a nawet alg interesowano się od końca XIX wieku w Azji, potem w Europie i Ameryce. Zauważono, że niektóre ekstrakty z grzybów (Japonia) były przydatne w zwalczaniu infekcji, róznego typu i zaczęto podejrzewać, ze w tych ekstraktach znajduje się substancja wpływająca na układ odpornościowy. Dziś wiadomo, że to własnie beta glukany. Istnieje bardzo bogata literatura na temat ich struktury, technologii ekstrakcji i ich wpływu na układ immunologiczny.
Poczytałam sobie co nieco i
po pierwsze- jedzenie samych drożdży nie dostarcza beta glukanów, bo one są tak „opakowane” w ścianie komórkowej w substancje niestrawialne np. chitynę, że są kompletnie niedostępne dla „zjadacza”,
po drugie – tylko niektóre beta glukany wykazują aktywność biologiczną. Uważa się, ze to są te, które maja wiązania glikozydowe w pozycji beta1,3 i rozgałęzienia łańcucha w pozycji beta 1,6. Przy czym liczba rozgałęzień i długość łańcucha mają też znaczenie. Niestety wiązania te łatwo zniszczyć w wieloetapowej ekstrakcji. Najczęściej stosuje się ekstrakty z grzybów (np. Pleuran) i drożdży np.M-Gard ( drożdże piekarnicze). Beta glukan z drożdży ma mieć silniejsze działanie ze względu na wiekszą liczbę rozgałęzień łańcucha.
Czyli szukamy preparatu z określonym beta glukanem beta 1,3/1,6 D. Najlepiej aby producent miał opracowaną technologię np. patent.

po trzecie- obok struktury równie wazna jest czystość preparatu, to jest oddzielenie samego beta glukanu od innych cząsteczek z nim zwiazanych np.białek bogatych w mannozę. Mannoza jest silnym alergenem, podczas gdy czysty beta glukan nim nie jest. I znowu widać jak wazna jest technologia.
Po czwarte- rozbieżne wyniki badań dotyczące modulującego działania beta glukanów na układ odpornościowy, wynikaja z tego, że obecne na rynku preparaty zawierają beta glukany, które różnią się czystością jak i budową np.długością łańcucha czy liczbą rozgałęzień. Zarówno na jedno jak i drugie mają wpływ źródło beta glukanu ( np.grzyby czy drożdże) jak i sama technologia. Dlatego rozważa się wyprodukowanie syntetycznych beta glukanów o dobrze zdefiniowanej budowie, które miały by zastąpić naturalne.
Jak z tego widać należy bardzo ostrożnie podchodzić do ofert na rynku bo kluczem jest technologia.
Mając to wszystko na uwadze, wydaje się interesujacy ludzki M-Gard ( patent), znanej w branży glukanów firmie norweskiej Biotec BetaGlucans AS( dawniej Biotec Pharmacon ASA).
https://m-gard.com/about/
Ona wypuściła ok. 20 lat temu MacroGard preparat weterynaryjny, stosowany z sukcesem w wielu hodowlach. Brał też udział w badaniach naukowych.
Jest też na rynku Beta Glukan Yestimun 1,3-1,6 -D też opatentowany ( drożdże browarnicze).
I weterynaryjny scanomune beta glukan 1,3/1,6 D , opatentowany( grzyby).
Ponieważ firma wypuściła na rynek też glukan izolowany z drożdży, to podaję link do właściwego, tego opatentowanego : https://sklep.mvet.pl/Terapia-odpornosci-dla-kotow/produkt.1419/
na swojej stronie maja fajna prezentację działania glukanu https://www.scanvet.pl/do...une_ScanVet.pdf
Niestety zraziłam się do scanvetu, bo nie odpowiadają, na żadne pytania. Trudno ustalić producenta, bo scanvet jest tylko dystrybutorem a wytwórca zamieszczony na ulotce preparatu nie wygląda mi wiarygodnie.

Dla tych co stosują ludzki beta glukan, dawka dla psa lub kota w przeliczeniu na sam beta glukan 1,3/1,6D jest 7 mg/kg masy ciała 1x dobę,. Najlepiej podawać na czczo. Dawka stąd: http://www.czasopisma.pan...adka-r-kander-m
(Autorzy tego artykułu dziękują producentowi MacroGard za dostarczenie preparatu).

Tu jest dobry przegląd dotyczący beta glukanów:
https://www.tandfonline.c...015.26.issue-s3

Czy beta glukany mogą pomóc w walce z korona wirusem?: https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC7372085/
 
 
kryska 


Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 13 Wrz 2013
Posty: 174
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-26, 03:08   

Do mojego posta wkradł sie błąd, niestety nie mogę już go edytować. W zdaniu
Cytat:
Mannoza jest silnym alergenem, podczas gdy czysty beta glukan nim nie jest.

powinno być " białka związane z mannozą sa silnymi alergenami"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne