BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kaczka
Autor Wiadomość
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 670
Wysłany: 2016-01-04, 10:26   Kacze elementy

Nie wiem, czy w dobrym miejscu piszę. Pytanie z gatunku dziwnych (może głupich też). Kupiłam całą kaczkę bez podrobów. Ze środka tradycyjnie wypadła ucięta szyja i nietradycyjnie "coś". Wyglądem przypomina pestkę daktyla lub czerwoną fasolę, ale jest zakrzywione i z jednej strony zakończone jakby przezroczystą żyłką. Co to jest? (Mam pewne przypuszczenia, ale wolę spytać :-P )
 
 
myrags 


Barfuje od: 15.01.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2016
Posty: 22
Wysłany: 2016-01-04, 10:48   

Dragana :) serduszko???
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 670
Wysłany: 2016-01-04, 11:15   

Na serce to mi to nie wygląda. Zwłaszcza, że rozmiarowo to by była jedna trzecia/jedna druga serca kurczaka.
 
 
Nae 


Dołączyła: 13 Paź 2015
Posty: 53
Wysłany: 2016-01-05, 10:59   

A to nie będzie przypadkiem płucko? :)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-05, 17:30   

Jak fasolka to może nerka raczej :-)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 186
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 670
Wysłany: 2016-01-07, 10:45   

Kurczę myślałam o nerce właśnie. Nie wiem, jak wygląda kacza nerka, ale zakładam, że naczynia powinny się znajdować na tej wklęsłej ściance. A na tym czymś nic tam nie ma... Tylko ta żyłka na jednym końcu. Mutanta mi sprzedali.

Tym bardziej nie wiem, jak wygląda kacze płuco, więc ciężko mi to stwierdzić.
 
 
Schrodinger 

Barfuje od: 10.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2016
Posty: 95
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 2017-01-26, 11:48   

A może jajnik? Albo węzeł chłonny?
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 584
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-01-26, 19:56   

Nerka ptaków nie wygląda jak u ssaków, jest podłużna, ale nie fasolkowata. J nie jest taka zwarta, zbita. Jeśli dobrze pamiętam, ma kilka części (może 3?) a każda z nich zbudowana jest z grudkowatych struktur, takich zrazików. Jest kora i rdzeń, ale nie ma kielichów i miedniczek nerkowych.
Dragana, szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia. Mnie się skojarzyła śledziona, ale nie dam głowy
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 15
Wysłany: 2019-11-09, 10:51   

Witajcie!
Mam pytanie: co się kryje pod nazwą "kaczka udo" w kalkulatorze na OO? To udo bez kości ze skórą?
I w kalkulatorze jest kacza pierś bez skóry, a jak wpisać jak mam ze skórą? Bo ze skórą chyba byłoby mniej fosforu, prawda?
Zastanawia mnie też witamina D, bo z kalka wynika, że i pierś i udo jej nie zawierają?
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2019-11-09, 13:47   

Zerknij dokładnie na zakładkę mięsa, masz tam podział na mięso i kości. Tam gdzie mięso to jest zawsze mięso bez kości, nieważne co by było napisane ;-) . Czyli udo będzie to mięso bez kości. Ze skórą czy bez to też zależy co jest napisane, jeśli ma być mięso bez skóry to wyraźnie to zaznaczone, czyli np. pierś bez skóry. Zatem to udo kacze jest ze skórą.
Niestety nie ma piersi kaczej ze skórą bo takich danych trudno znaleźć.
Jeśli nie ma danych w danym mięsie odnośnie wit. D to niekoniecznie jej tam nie ma ;-) . Po prostu mogła nie być wykazana w badaniach.
 
 
Ulotnosc 

Dołączyła: 29 Paź 2019
Posty: 15
Wysłany: 2019-11-09, 15:56   

Saga, ok, już w takim razie rozumiem! Dzięki bardzo :kwiatek:
 
 
Rafał-Kociarz 


Barfuje od: 2020
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 02 Paź 2020
Posty: 16
Wysłany: 2020-12-27, 19:09   

Zastanawiam się nad zakupem mielonej kaczki z Barfiaki.pl.
Według informacji producenta ma to być kaczka w całości z kością, bez podrobów rozdrobniona na sicie o średnicy oczek 8mm. Skład tej mielonki - mięso z kaczki ze skórą 81% i kości z kaczki 19%.
Niestety w kalkulatorze, w zakładce "mięso z kością" widnieje tylko kurczak. Czy jest jakiś sposób, żeby to poprawnie zbilansować suplementami?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 454
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-12-28, 08:18   

Rafał-Kociarz, w kalkulatorze widzę, że jest pozycja "Kaczka mięso ze skórą". Więc ja bym chyba kombinowała tą pozycję + te 20% kości jakoś z tym kurczakiem. Możesz też poszperać na google czy gdzieś nie znajdziesz informacji o częściach kaczki z kością i dodać do kalkulatora :)
_________________
Kalakulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne