BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Niski poziom T4 u psa
Autor Wiadomość
Agata KAS 

Barfuje od: 7 mc
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Gru 2020
Posty: 8
Wysłany: 2020-12-15, 11:45   Niski poziom T4 u psa

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem BARFnego Świata :)

Chciałabym prosić o poradę bo nie mam zielonego pojęcia czy coś/co robię nie tak z żywieniem Nixona. Niki to 2,5 letni BC waga 20kg. Jesteśmy na BARFie od maja 2020. Poniżej załączam wyniki jakie robiłam 05.2020 i wyniki jakie mamy obecnie 12.2020. Martwi mnie wysoki poziom mocznika oraz spadek wapnia i T4.
Wapno w badaniach majowych miał również niskie, a ja gapa nie suplementowałam go żadnym wapnem :(. Najbardziej martwi mnie spadek T4. Czy jest możliwe że suplementując psa algami w za dużej ilości ( 2g/ dobę przez 3 mc, sadziłam ze to nic że dostanie więcej) mógł spowodować obniżenie?

Badania wykonałam również z powodu nawracającej biegunki ( 3 razy na przestrzeni miesiąca listopad/ grudzień 2020) , drapania brzuszka ( świąd) oraz utraty masy mięśniowej, waga nadal 20kg. Badania kału nie wykazały pasożytów, posiew czysty, czekam jeszcze na wyniki Lamblii.

Zaopatrzyłam się w Barfny kalkulator, i obecnie dopasowałam bilans tygodniowy pod katem wania, jodu i witamin D., A. E.

Do teraz pies dostawał 4 rodzaje mięsa : sarnina z krwią, kaczka cała, indyk cały, wołowina tłusta, kości to skrzydła kaczki, indyk szyje i korpusy kaczki, podroby : indyk żołądki, serca indyk. Warzywa: marchewka, seler i pietruszka czasem dynia i cukinia, owoce : banan i jabłko. Innych nie jada :) Suplementy : posiłek warzywny algi 2g/ dobę ostatnie 3 mc. Posiłek mięsny : olej z dzikiego łososia co 2-3 dni łyżeczka, drożdże 2g / dobę. Krew świeża z sarny 100g/ tydzień.

Obecnie w celu zbilansowania dodałam z supli mączkę ze skorupek jaj lecz nie wiem ile dawać skoro NIKI ma niski wapń. Czy dać więcej niż pokazuje mi kalkulator czy tyle ile pokazuje czyli 17g/tydzień ? Dodam również łososia żeby zwiększyć wit D aby wapń się lepiej wchłaniał. Odrobine soli - sód/potas oraz olej lniany jako wit E.

Co zrobić z algami ? Czy podawać mniej, tyle ile pokazuje kalkulator czy przez wzgląd że podawałam więcej teraz nic nie dawać? Kalkulator pokazuje mi 3,8g / tydzień.

WYNIKI 05.2020

Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 7,00 G/l 6,00-12,0
NEU 4,61 G/l 3,00-9,00
NEU % 65,9 % 55,0-75,0
LYM 1,76 G/l 1,00-3,60
LYM % 25,1 % 13,0-30,0
MONO 0,390 G/l 0,150-0,850
MONO % 5,60 % 1,00-10,0
EOS 0,220 G/l 0,040-0,600
EOS % 3,10 % 0,010-6,00
BASO 0,020 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,300 % 0,001-1,00
RBC 6,69 T/l 5,50-8,50
HGB 162,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,464 l/l 0,440-0,550
MCV 69,4 fl 60,0-77,0
MCH 24,2 pg 21,0-27,0
MCHC 349,0 g/l 320,0-360,0
PLT 185,0 G/l 150,0-500,0

Albuminy 35,3 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 62,3 U/l 1,00-80,0
alfa-Amylaza 842,0 U/l 10,0-1650,0
AP - fosfataza alkaliczna 17,0 U/l 1,00-141,0
AST (GOT) 42,9 U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 66,9 g/l 54,0-75,0
Bilirubina całkowita 4,17 μmol/l 0,010-4,60
Cholesterol 4,76 mmol/l 3,10-8,60
CK - kinaza kreatynowa 97,0 U/l 25,0-470,0
GLDH 2,90 U/l 0,010-10,6
Glukoza 3,91 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 3,30 U/l 0,010-7,00
Kreatynina 98,8 μmol/l 35,0-132,0
LDH 59,2 U/l 105,0-1680,0
Mocznik 7,29 mmol/l 3,30-8,30
Trójglicerydy 0,320 mmol/l 0,110-1,71
Chlorki 112,1 mmol/l 96,0-113,0
Fosfor nieorganiczny 1,10 mmol/l 0,700-1,60
Magnez 0,810 mmol/l 0,600-1,30
Potas 5,43 mmol/l 3,50-5,10
Sód 148,7 mmol/l 140,0-155,0
Wapń 2,16 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 1,12 0,670-1,60
Globuliny 31,6 g/l 18,0-45,0
Fruktozamina
Wynik 224,9 μmol/l 225,0-365,0
Lipaza (DGGR)
Wynik 65,2 U/l 0,100-200,0
T4 całkowita
Wynik 2,37 μg/dl 1,50-4,50


WYNIKI 12.2020

Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 6,91 G/l 6,00-12,0
NEU 5,12 G/l 3,00-9,00
NEU % 74,2 % 55,0-75,0
LYM 1,24 G/l 1,00-3,60
LYM % 17,9 % 13,0-30,0
MONO 0,480 G/l 0,150-0,850
MONO % 6,90 % 1,00-10,0
EOS 0,060 G/l 0,040-0,600
EOS % 0,900 % 0,010-6,00
BASO 0,010 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,100 % 0,001-1,00
RBC 6,38 T/l 5,50-8,50
HGB 158,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,447 l/l 0,440-0,550
MCV 70,1 fl 60,0-77,0
MCH 24,8 pg 21,0-27,0
MCHC 353,0 g/l 320,0-360,0
PLT 224,0 G/l 150,0-500,0

Albuminy 34,1 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 49,8 U/l 1,00-80,0
alfa-Amylaza 414,0 U/l 10,0-1650,0
AP - fosfataza alkaliczna 25,0 U/l 1,00-141,0
AST (GOT) 45,5 U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 63,6 g/l 54,0-75,0
Bilirubina całkowita 2,96 μmol/l 0,010-4,60
Cholesterol 4,29 mmol/l 3,10-8,60
CK - kinaza kreatynowa 142,0 U/l 25,0-470,0
GLDH 4,68 U/l 0,010-10,6
Glukoza 5,44 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 4,95 U/l 0,010-7,00
Kreatynina 75,5 μmol/l 35,0-132,0
LDH 25,9 U/l 0,100-497,0
Mocznik 9,47 mmol/l 3,30-8,30
Trójglicerydy 1,52 mmol/l 0,110-1,71
Chlorki 110,0 mmol/l 96,0-113,0
Fosfor nieorganiczny 0,980 mmol/l 0,700-1,60
Magnez 0,820 mmol/l 0,600-1,30
Potas 4,78 mmol/l 3,50-5,10
Sód 146,7 mmol/l 140,0-155,0
Wapń 2,14 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 1,16 0,670-1,60
Globuliny 29,5 g/l 18,0-45,0
Fruktozamina
Wynik 232,6 μmol/l 160,0-350,0
Lipaza (DGGR)
Wynik 37,8 U/l 0,100-200,0
T4 całkowita
Wynik 1,31 μg/dl 1,50-4,50


Proszę o poradę jak wyregulować psu mocznik / wapń oraz T4? Czy ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam
Agata & Nixon


[/quote][/list]
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 449
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-25, 19:41   

a jakie to były dokładnie algi?
 
 
Agata KAS 

Barfuje od: 7 mc
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Gru 2020
Posty: 8
Wysłany: 2020-12-25, 23:08   

immortal, immortal, algi morskie z Lunderlnd.

uaktualniając informacje:
Po antybiotykoterapii biegunki ustały, przybrał masy i z zachowania nie widać nic niepokojącego.
Obecnie suplementuje tak jak pokazuje mi kalkulator.
W połowie stycznia mam zamiar powtórzyć badania i zobaczyć czy wapno po suplementacji mączką ze skorupek jaj wzrosło oraz czy T4 również.
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 449
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-27, 13:34   

nie przedawkowałaś jodu a niski poziom tyroksyny wygląda na postępującą niedoczynność tarczycy. wraz z weterynarzem zastanówcie się nad wprowadzeniem l-tyroksyny

co prawda poziom hormonów tarczycy może wahać się przy różnych schorzeniach, ale raczej poważniejszych niż te, które ostatnio mieliście. tak czy inaczej widzę, że zdrowotnie całkiem go ustabilizowałaś - dla pewności ponów badnie za jakiś czas. ostatni wynik t4 jest naprawdę niski i skłania do rozpoczęcia leczenia nawet bez żadnych widocznych objawów. zbadaj nie tylko t4, ale też ft4; ta dwójka w połączeniu jest bardziej miarodajna
 
 
Agata KAS 

Barfuje od: 7 mc
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Gru 2020
Posty: 8
Wysłany: 2020-12-29, 17:20   

immortal, bardzo dziękuję za rady, skorzystam na pewno. Planuje w połowie stycznia / pod koniec stycznia zrobić ponowne badanie i zobaczyć jaki będzie poziom t4 i ft4 .
 
 
Agata KAS 

Barfuje od: 7 mc
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Gru 2020
Posty: 8
Wysłany: 2020-12-29, 17:26   

immortal, co masz na myśli pisząc ze ustabilizowałam go zdrowotnie ? mogę prosić o więcej informacji na jakie wyniki zwracać uwagę najbardziej.
 
 
marci_a4 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Gru 2020
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-01-01, 19:06   

Pytanie jakie masz ft4, nie tylko samo T4 u psa.
Wprowadziłabym suplementację selenu, jest potrzebny do konwersji hormonów tarczycy, czasem to wystarcza.
W przypadku podwyższonego mocznika rozważ zwiększenie podaży tłuszczu i suplementacje bakterii z rodzaju lactobacillus i bifidobacterium-moim zdaniem to po prostu dysbioza jelit.
Probiotyczne bakterie, produkujące ureazę, np. Enterococcus thermophilus, L. acidophilus i Bifidobacterium longum wykazują zdolność do hydrolizy mocznika.
 
 
Agata KAS 

Barfuje od: 7 mc
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Gru 2020
Posty: 8
Wysłany: 2021-01-02, 21:33   

marci_a4, dziękuję za rady :) Gdzie /w jakich produktach mogę znaleźć wymienione przez Ciebie bakterie?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne