BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz dla kotów "nerkowych"
Autor Wiadomość
HankaHanka 

Barfuje od: zaczynam
Dołączyła: 27 Maj 2021
Posty: 10
Skąd: Jasło
Wysłany: 2021-06-16, 12:41   

izabelaW dziękuję za odpowiedź, Wyniku jutro :( bo Pani doktor jest na urlopie i pan doktor został sam i musi je opracować... (to usłyszałam w recepcji) tak że czekam nadal.
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 828
Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-06-16, 17:23   

Przecież to maszyna liczy, nie pan doktor :roll: No cóz, chwała, że kot się dobrze czuje, gorzej jak od takich badań zależy czyjeś życie :-|

Pytałaś o udo z kaczki, w kalku jest taka pozycja, jak dobrze kojarzę
 
 
HankaHanka 

Barfuje od: zaczynam
Dołączyła: 27 Maj 2021
Posty: 10
Skąd: Jasło
Wysłany: 2021-06-17, 14:21   

Udo z kaczki jest, ale nie wiem czy z kością czy bez kości, ze skórą czy bez, a dla Ninki ro różnica :) Bardzo dziękuję!
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 590
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-06-17, 17:13   

HankaHanka, jak jest jako "mięso" to bez kości. A co do skóry - to popatrz na białko i tłuszcz i porównaj może jak to wygląda np przy kurczaku albo indyku
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 828
Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-06-17, 18:05   

Dokładnie, kaczka udo ma 15g białka i 26g tłuszczu, więc na bank jest ze skórą. A że bez kości wiadomo, bo jak coś ma kości to ujęte jest w zakładce "kości" ;-)
 
 
HankaHanka 

Barfuje od: zaczynam
Dołączyła: 27 Maj 2021
Posty: 10
Skąd: Jasło
Wysłany: 2021-06-18, 08:38   

Wyniki są, ale nie wprowadzone w komputer, bo jedna osoba na urlopie a druga chora :( ale poprosiłam przez telefon bo sytuacja zdrowotna nie pozwala mi jechać osobiście (daję Ninie sama kroplówki) jest dalszy spadek mocznika i kreatyniny!

Wyniki teraz

Mocznik 96 mg / dl na norma górna 70
Kreatynina 2,32 mg / dl a norma górna 1.7
po niedzieli wybiorę pełną morfologię

wyniki po pierwszym badaniu dla porównania
Kreatynina 5,707 mg / dl
mocznik 161, 023 mg / dl
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 828
Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-06-18, 09:54   

HankaHanka uważaj z tymi kroplówkami nie mając wiedzy, jaki kot ma hematokryt, tym bardziej, że wcześniej był niski
 
 
HankaHanka 

Barfuje od: zaczynam
Dołączyła: 27 Maj 2021
Posty: 10
Skąd: Jasło
Wysłany: 2021-06-18, 11:46   

Iza czyli odpuścić kroplówki? Nina pije sama chętnie dość, więc może sama to wyreguluje?
Ja w przyszłym tygodniu w piątek będę w stanie jechać z Niną do powtórnych badań żeby sprawdzić jak się to ma wszystko razem.
 
 
IzabelaW 

Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Mar 2015
Posty: 828
Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-06-18, 19:35   

https://www.barfnyswiat.o...ghlight=#124219

Tu w zasadzie jest opisane sedno problemu.

Podawanie kroplówek na ślepo, bez kontroli morfologii i jonogramu naprawdę może być niebezpieczne.

Zastrzegam, że nie jestem lekarzem, więc nie mogę Ci powiedzieć, czy dawać kroplówki czy nie, tę decyzję musisz podjąć sama po konsultacji z lekrzem. Zwracam tylko uwagę na pewne rzeczy, byś miała ich świadomość.
 
 
ginalina 

Dołączyła: 07 Sie 2021
Posty: 2
Wysłany: 2021-10-11, 13:56   

Dzień dobry,

Czy mogę prosić o sprawdzenie i podpowiedź, jak podejść do tematu?
Dwa koty do karmienia barfem: kotka 3,5 kg i kocur 5,7 kg, Obydwa mają po 14 lat, główna aktywność to spanie. Czytałam, ze obydwa mogą jeść barf dla nerkowców, a to znakomicie ułatwia sprawę.
Tylko dama ma problem z nerkami. Wyniki poniżej. Dodatkowo ma jeszcze dziwną torbiel w okolicy tarczycy. Biopsja zawartości nie wykazała zmian nowotworowych, ale mamy umówiony zabieg usunięcia na 29.10. - pytanie, czy operacja jest wskazana przy chorobie nerek?

Wyniki kotki z 4.10.: - (norma)
ALT 95,2 (do 91)
kreatynina 2,79 (do 1,90)
Mocznik 87,09 (do 67,9)
Poniżej normy WBC, NEU g i %, MCV i MCH.
Powyżej EOS% 11,7 (do 6), RBC 11,6 (do 10).
w górnej granicy HCT.

W piątek będzie USG i ponowne kompleksowe badanie krwi. Niestety, na razie są kroplówki i 1x dziennie Renalvet.

Koty dostają jedzenie 2-3 razy dziennie, powiedziałabym, ze nawet na żądanie, bo kota lubi mniej, a często. Dostają ok. 200 gram BARFA dziennie (tyle mrożę w porcjach) i wysokomięsne puszki, ile chcą, a jeśli zostają resztki, to wyrzucam, tak więc nie objadają się. Wagę mają stabilną. Docelowo będzie tylko barf.

Mieszanka na 11 dni dla 9 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 323 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
Waga
1 200,0 g Indyk udo (bez kości)
800,0 g Wołowina udziec
200,0 g Wieprzowina boczek bez kosci
150,0 g Kurczak serce
190,0 g Indyk żołądek
20,3 g Zółtko jaja suszone
140 g Wątroba kurczaka
7,1 g Olej z dzikiego łososia Lunderland
3,0 g Mączka z alg morskich Lunderland
20,0 g Spirulina
6,0 g Drożdże browarnicze Pokusa
30,3 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,3 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
15,0 g Mączka ze skorupek Lunderland (zrobiłam mączkę ze skorupek)
9,2 g Sól himalajska
6,0 g Tauryna
850,0 g Woda

Co mnie martwi:
- Ca:P -> 1,23, ale chyba ok w świetle wcześniejszych postów? Przynajmniej na razie.
- witaminy - trudno mi je jeszcze zbilansować, czy teraz na razie takie poziomy są akceptowalne?
- kwas arachidonowy - jest bardzo wysoko, czy może zostać, czy trzeba go jakość zniwelować?
- za mało wody?

Będę wdzięczna za pomoc, oczywiście forum przeglądam, ale jeszcze nie zdążyłam wszystkiego przejrzeć.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 590
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-10-12, 06:25   

ginalina, jonogram był robiony? Mocz badany? Magnez jest za niski, że spirulina dodana do przepisu?
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
ginalina 

Dołączyła: 07 Sie 2021
Posty: 2
Wysłany: 2021-10-13, 09:55   

Hebe,
spirulinę dodałam, bo poprawiła w kalkulatorze witaminy :-/
jonogram mam z lipca, świeży będzie zrobiony w piątek wraz z USG i badaniem moczu.
W lipcu poziomy kreatyniny i mocznika były jeszcze ciut poniżej górnej granicy :-/ , że też lekarz nic nie powiedział - wrr.
Magnez był w połowie normy ->0,98 (0,6 - 1,30),
fosfor 1,52 (0,800-1,90)
sód 153,4 (145-158)
potas 4,24 (3,00-4,80)
Wapń 2,39 (2,30-3,00).

Mocz z 14.09:
Jasnożółty, klarowny,
gęstość 1,02
Odczyn - 6
Białko Neg
hemoglobina neg
urobilinogen norm
Glukoza neg
leuk ++
Osad prawidłowy.
 
 
BachaRybka 

Dołączyła: 15 Wrz 2021
Posty: 5
Wysłany: 2021-11-02, 14:24   

Witam serdecznie, mam ogromną prośbę o sprawdzenie przepisu, poniżej wyniki badań mojej Lucy (około 16 lat) wcześniejsze wyniki miała idealne, w aktualnych ma podwyższoną kreatyninę, dostaje nefrokrill, jutro jadę na ponowne badania. Czytam już od dawna te posty i próbuję układać przepisy w kalkulatorze, chciałabym przejść na BARF ale nie chcę jej zaszkodzić, stąd moja prośba o sprawdzenie tego przepisu.

WYNIK NORMA
TP 78,1 54-89 g/L
ALB 31 22-45 g/L
GLO 47,1 15-57 g/ L
A/G 0,7
TBIL 7,69 2-15 umol/L
ALT 55 8,2-100 U/L
AST 31 9,2-39,5 U/L
AST/ALT 0,56
GGT 2 0-2 U/L
BUN 10,9 3,6-12,9 mmol/L
CRE 202 27-186 umol/L
BUN/CRE 13
GLU 5,7 4,11-8,84 mmol/L

PRZEPIS



Mieszanka na 19 dni dla 3,8 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 133 g mieszanki (25 g mięsa na kg wagi kota)
Waga Ilość miarek
500,0 g Wołowina mostek tłusty
300,0 g Wołowina karczek średniotłusty
500,0 g Indyk udo bez skory
120,0 g Kurczak serce
100,0 g Kurczak żołądek
300,0 g Kurczak udo bez kości ze skórą
2,0 szt Zoltko jajka
12,0 g Felini Renal
70,0 g Wątroba kurczaka
3,2 g Mączka ze skorupek Lunderland
4,1 g Sól himalajska
2,5 g Tauryna
100,0 g brokuły gotowane, bez soli
521,0 g Woda
13,5 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,2 g Mączka z alg morskich Lunderland
0,4 tab Tokovit E 200 (kapsulka)


norma suma
Waga 2548
Energia kcal 3411
Białko g 60% 59% 359
Tłuszcz g 25% 37% 223
Woda g 75% 76% 1942
Węglowodany g 0 - 5 % 1,6% 10
Włókno g 3
Popiół g
Wapń mg 5824 4314
Fosfor mg 5096 3760
Wapń:Fosfor 1,15 1,15
Magnez mg 874 480
Sód mg 4368 4082
Potas mg 5824 5495
Potas:Sód 1,35 1,35
Chlor mg 8736 3785
Żelazo mg 109 105
Cynk mg 73 82
Miedź mg 7 4
Mangan mg 7 4
Jod µg 1092 1070
Selen µg 146 138
Tauryna mg 4368 4337
Witamina A I.E. 36400 36324
Witamina D I.E. 546 572
Witamina E I.E. 218 216
Witamina K µg 291 227
Witamina B1 mg 7 PRAWDA 7
Witamina B2 mg 4 0 10
Witamina B3 mg 58 124
Witamina B5 mg 15 28
Witamina B6 mg 6 8
Witamina B7 µg 218 346
Witamina B9 µg 1456 1976
Witamina B12 µg 29 89
Witamina C mg 0 89
Kwas linolowy g 18 17
Kwas arachidonowy mg 218 2594
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 590
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-11-02, 15:43   

BachaRybka, a czy był robiony jonogram? Ząbki u niej ok? Zastanawiam się po co jej brokuły - kitku ma jakieś problemy z zatwardzeniem?
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
BachaRybka 

Dołączyła: 15 Wrz 2021
Posty: 5
Wysłany: 2021-11-02, 15:58   

Hebe, dziękuję za szybką odpowiedź, jonogram jutro będzie robiony, z zębów zostały jej tylko 3 kły pół roku temu były ok, ale jutro dla pewności sprawdzimy. Brokuły są w przepisie, gdyż robiłam na podstawie już istniejących przepisów z postów i tam były :-/ :-> , z tego co pamiętam chodziło o podniesienie potasu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne