BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi
Autor Wiadomość
Chandni 

Wiek: 29
Dołączyła: 12 Sty 2018
Posty: 152
Wysłany: 2021-11-19, 21:14   

Dziękuję Wam bardzo :kwiatek:

Trochę mnie to zmyliło, bo wszędzie gdzie czytałam na forum było podane 5g białka/kmc, więc podświadomie ustaliłam sobie, że można uzyskać 50kcal właśnie stosując się do tych parametrów. Nie raz natrafiłam na informację, że kot bardzo aktywny ma zwiększone zapotrzebowanie, ale nie wiedziałam gdzie kończy się zwiększone zapotrzebowanie a zaczyna patologia.

Mój Mufin to 2 letni aktywny kot. Większość dnia spędza na dworzu, w domu śpi, je i znęca się nad koteczką (to jest główny i jedyny powód jego niekontrolowanych spacerów. Mieliśmy kilka konsultacji beha). Aktualnie waży 6.2 kg i jest normalnej postury. Zdaję sobie sprawę, że nie mam całkowitej kontroli nad jego dietą. Często po jego dodatkowym obiedzie pozostają ogonki, żołądki czy łebki pod naszymi drzwiami :-(

Faktycznie bywa, że zjada 1,5-2 porcje dziennie. Zaniepokoiło mnie to, bo jedna porcja jest w granicach 200-220g. Nie głodzę go, nie odmawiam jedzenia gdy przekracza swoje porcje. (nawet nie mogłabym bo jak jest zły to staje się agresywny) Wyniki w normie, więc musi mu to pasować.
 
 
Oscietra 


Dołączyła: 19 Mar 2022
Posty: 12
Wysłany: 2022-03-20, 13:23   

Tak sobie na razie chłonę i przeglądam kalkulator, ale chyba coś jest nie tak, bo o ile po zrobieniu "próbnego przepisu" np. żółtko, wątrobę dodaje normalnie, tak supli i mięs mi w tabeli nie pokazuje. Mam na myśli to miejsce:



Chyba zrobiłam wszystko wg instrukcji, makra włączone, chronienie arkuszy wyłączone (przy próbie wyłączenia przy kocich finansach prosi o jakieś hasło więc tu nie). O co może chodzić? Z góry dziękuję.

(absolutnie nie patrzcie na te wartości, na razie patrzę jak to działa)

EDIT: Chyba nieaktualne, zadziałało ale przyjrzę się jeszcze :lol:
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-04-04, 15:36   

Oscietra, uff widzisz, bo ja dopiero teraz zobaczyłam ten post. Cieszę się, że zadziałało :)
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
JawAnd 

Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 09 Sie 2016
Posty: 1
Wysłany: 2022-05-09, 11:05   

Jak jest ścieżka dostępu do aktualnej wersji kalkulatora dla kotów ?... dawno nie zaglądałem i teraz nie mogę znaleźć.
_________________
JawAnd
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-09, 15:17   

JawAnd, wątek widoczny po zalogowaniu: BARFny Kalkulator dla kotów
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Tiamina 

Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 27
Wysłany: 2022-05-18, 12:49   

Mam problem z dodawaniem tłuszczy w kalkulatorze OO. w programie LibreOffice 7.3.2


Gdy próbuję dodać jakikolwiek tłuszcz zwierzęcy lub olej rybny, kalkulator go nie liczy i zawsze pokazuje o,oo.

Może cos źle robię, że nie dodaje tłuszczy. Reszta suplementów jest obliczana.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-18, 16:13   

Tiamina, a widzi go na liście rozwijanej? Tłuszcz dodałaś dla tego nowego tłuszczu? Z tłuszczami to też często jest tak, że tam do obliczeń jest potrzebna jakaś minimalna wartość (w sensie przy tych kalkulacjach). Ale nie pamiętam jak to jest dokładnie. Więc jak pokazuje Ci 0, to ręcznie zmień i np wpisz 50 g i zobacz co Ci pokaże jak przeklikasz się przez cały przepis.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Tiamina 

Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 27
Wysłany: 2022-05-19, 09:12   

A co to jest lista rozwijana???

Nie bardzo wiem jak i gdzie dodawać ręcznie. Jestem typową blondynką :cry: Przepraszam.

Gdy tworzę przepis i zaczynam dodawać suplementy i klikam np w tłuszcz (smalec gęsi) to w wydruku jest 0,00 smalec gęsi. Reszta suplemtów jest wyliczona.

Olej z łososia pojawia się wyliczony.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-19, 10:48   

Tiamina, aaa, widocznie wg minimalnej wartości nie ma potrzeby dodawać dodatkowego tłuszczu. Po wyliczeniach możesz ręcznie zmienić te 0 dla tłuszczu jeżeli np Twój kot potrzebuje go więcej.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Tiamina 

Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 27
Wysłany: 2022-05-19, 10:52   

Hebe, dzięki za wyjaśnienie
 
 
Catwoman 

Dołączyła: 09 Maj 2022
Posty: 2
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2022-05-21, 21:10   

Witam
Gdy próbuje wyłączyć chronienie arkuszy Excel prosi mnie o hasło którego nie znam jak to wyłączyć?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-22, 12:49   

Catwoman, obstawiam, że albo rozpakować plik przed włączeniem, albo otworzyć prawidłowym programem:
Excel -> Excelem
OO -> Open Office lub Libre Office
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
Catwoman 

Dołączyła: 09 Maj 2022
Posty: 2
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2022-05-22, 13:46   

Hebe korzystam z MS Excel 2010 i kalkulatora przeznaczonego do tego programu
program jest rozpakowany

  
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 682
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-23, 08:12   

Catwoman, część arkuszy jest specjalnie zablokowana i nie przeszkadza to w korzystaniu z nich. Jak pójdziesz do zakładki barf, to normalnie powinnaś mieć możliwość zrobić przepis. Zakładki z mięsami i suplementami są zablokowane, ale bez hasła
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
 
 
szylkretkIja 

Barfuje od: 11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 27 Paź 2012
Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-05-23, 20:21   

Sciagnełam nowsza wersje dla O.O. ..no i nie chce działać.. zabezpieczenia makr ustawione na niski.. przy próbie dodania miesa pojawia sie komunikat "wystapił błąd modułu Scripting Framework podczas wykonywania w jezyku Basic skryptu.."
Co z tym zrobić ,żeby działało?

edit: juz działa. sorry za zamieszanie.
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne