BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BARF w chorobach trzustki
Autor Wiadomość
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-15, 23:25   

Przede wszystkim postaraj się, by kot nie wychodził przynajmniej do czasu załagodzenia jego stanu (chociaż z 2 tygodnie), nie wiesz, co on je na dworze.
Nie znam się na ostrym zapaleniu trzustki, ale to raczej nie przewlekłe, a pewnie w ogóle tylko nieżyt. Kontrolowana łagodna dieta, spróbuj gotowanego do czasu uspokojenia. Kisiel z siemienia lnianego w odstępach min 2 godzinnych między posiłkami chociaż dwa dni, by upewnić się, że nic mu nie zalega i żeby złagodzić podrażnienia.
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki
 
 
KotkowaKarolka 

Dołączyła: 14 Mar 2021
Posty: 2
Wysłany: 2021-03-18, 09:04   

Cysio wychodzi tylko na 2h dziennie, jesli pogoda dopisuje i jest pod nadzorem...

Ale ostatnie dni siedzi w domu...sytuacja w sumie powtarza sie wedlug tego schematu: zaostrzenie i wymioty zoltym plynem, potem dostaje Buscopan (nawet przeciwwymiotny lek nie jest wtedy juz potrzebny) i przestaje wymiotowac, aptetyt wraca ale kotek przestaje pic, nastepnie po 2-3 dniach (lek najwyrazniej przestaje dzialac), apetyt jest sporo mniejszy, ale za to powraca pragnienie i Cysio jest mniej ospaly.

Zaczelam wczoraj podawac kisiel z siemienia lnianego, zobaczymy...poza tym jesli nastepne dni bedzie bez zmian (apetyt nie bedzie sie normowal), to zabieram go na USG (mialo byc juz robione w poniedzialek, ale m.in. ze wzgledu na jego gorszy stan / zaostrzenie musialam termin odmowic).
 
 
drapad 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 22 Sty 2019
Posty: 397
Skąd: Gillingham
Wysłany: 2021-03-18, 12:09   

Witaj, napiszę tylko że gdzieś czytałam nie pamiętam gdzie ale Buscopan jest niebezpiecznym lekiem dla kotów. Dopytaj weta bo może tym się podtrul. Może ktoś więcej napisze. Mam nadzieję że się mylę co do Buscopan, ale sprawdź to.
 
 
perono 

Dołączyła: 02 Sie 2021
Posty: 2
Wysłany: 2021-08-02, 17:26   

Cześć,
od kilku miesięcy zmagamy się u 15letniego kota z zapaleniem trzustki i prawdopodobnie IBD.
Aktualne wyniki badań są nastepujace:

Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 14,8 G/l 6,00-11,0
NEU 10,4 G/l 3,00-11,0
NEU % 70,0 % 60,0-78,0
LYM 2,80 G/l 1,00-4,00
LYM % 18,9 % 15,0-38,0
MONO 0,670 G/l 0,040-0,500
MONO % 4,50 % 0,010-4,00
EOS 0,940 G/l 0,040-0,600
EOS % 6,40 % 0,010-6,00
BASO 0,030 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,200 % 0,001-1,00
RBC 6,19 T/l 5,00-10,0
HGB 94,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,294 l/l 0,300-0,440
MCV 47,5 fl 40,0-55,0
MCH 15,2 pg 13,0-16,0
MCHC 320,0 g/l 310,0-360,0
PLT 380,0 G/l 180,0-550,0
ALT (GPT) 45,9 U/l 1,00-91,0
Albuminy 24,7 g/l 26,0-46,0
AP - fosfataza alkaliczna 18,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 43,1 U/l 1,00-59,0
Fosfor nieorganiczny 1,92 mmol/l 0,800-1,90
Białko całkowite 69,5 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 2,16 μmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 2,93 mmol/l 1,80-6,50
Chlorki 118,1 mmol/l 110,0-130,0
Kreatynina 146,4 μmol/l 1,00-168,0
Glukoza 1,71 mmol/l 3,05-6,10
GLDH 1,90 U/l 0,010-6,00
Mocznik 17,0 mmol/l 5,00-11,3
Potas 4,38 mmol/l 3,00-4,80
Sód 152,5 mmol/l 145,0-158,0
Wapń 2,20 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 0,551 0,500-1,10

Globuliny 44,8 g/l 19,0-66,0
Lipaza swoista dla trzustki ilościowo (kot)
Wynik 15,2 μg/l 0,010-3,50


Badanie USG: wątroba powiększona, trzustka powiększona oraz w pecherzyku żółciowym: WIDOCZNE KONGLOMERATY, WEWNĄTRZ PECHERZYKA , POSZERZONY ORAZ KRĘTY PRZEWÓD ŻÓŁCIOWY
WSPÓLNY - WEWNĄTRZ WIDOCZNY RUCH KONGLOMERATU -REFLUKS ? NIE
STWIERDZONO PERYSTALTYKI PRZEWODU JEDYNIE BIERNY PRZEPŁYW TREŚCI
W jelicie: cechy IBD.

Kot je, glownie surowizne oraz suche chrupki Gastrointestinal, natomiast chciałaby go wrzucić na 100% barf.

Obecnie zdarzają kotu kupki luźne, zapalenie trzustki było leczone i płynoterpią i metronidazolem, ale bez poprawy w wynikach.Obecnie przyjmuje CBD 5% oraz Ursoxyn i Famogast.

Zastanawiam się czy może ktoś z Was miał podobny przypadek, gdzie metranidazol nie zadziałał,a przy czyms innym się udało? Bede bardzo wdzieczna za wszystkie porady, pomysly, te w kontekscie diety i poza nią.
 
 
panterzyca 
Ekspert


Barfuje od: 01.11.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 38
Dołączyła: 22 Paź 2014
Posty: 297
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-08-02, 18:18   

perono, zaczęłabym od „barfa” gotowanego (https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=5497&start=0) i dodawania enzymów trawiennych (możesz poprosić weta o TLI z krwi albo test kliszowy kału, żeby stwierdzić, jak trzustka sobie radzi z wydzielaniem enzymów). Koniecznie jak najszybciej zacznij robić suplementowane mieszanki albo przejdź na puszki zamiast niesuplementowanej surowizny, bo widać, że kot dostaje za dużo fosforu, a za mało wapnia (a to obciąża nerki). Chrupki podrażniają cały układ pokarmowy, a jego budowa u kota jest taka, że chore wątroba, trzustka i jelito cienkie nawzajem się podrażniają, więc jakoś specjalnie na poprawę stanu jednego narządu, gdy pozostałe szwankują, trochę trudno liczyć :-( Chyba najpierw trzeba sobie poradzić z tym konglomeratem.
_________________
Jeśli coś nie wyszło za pierwszym razem, to znaczy, że czas na drzemkę.
 
 
 
perono 

Dołączyła: 02 Sie 2021
Posty: 2
Wysłany: 2021-08-02, 18:29   

dziekuje za odpowiedz, puszki też dostaje, ale mam wrażenie,że dostaje po nich biegunek...
Natomiast na konglomerat chyba na razie brak pomysłów jak sobie z nim poradzic
 
 
panterzyca 
Ekspert


Barfuje od: 01.11.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 38
Dołączyła: 22 Paź 2014
Posty: 297
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-08-02, 18:42   

perono, bardzo możliwe, Bubuś już od łyżeczki kawowej puszek mięsnych miała rozpaćkaną końcówkę kupy, jeszcze przed wprowadzeniem enzymu, gdy nie wiedzieliśmy o trzustce i tylko podejrzewaliśmy IBD. Na surowym barfie było idealnie, potem na gotowanym też, więc u niej zdecydowanie coś z puszek się nie trawiło. Zerknij też, czy te puszki nie mają karagenu, on może powodować zapalenie jelita :-/
Z konglomeratem nie pomogę, nigdy wcześniej o nim nie czytałam.
_________________
Jeśli coś nie wyszło za pierwszym razem, to znaczy, że czas na drzemkę.
 
 
 
Jakubek 

Barfuje od: 2021
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 28 Lis 2021
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-23, 02:23   

Dzień dobry,

Zmartwiły mnie wynik krwi które dostałem dzisiaj dla moich kotów BARFnych. Oboje na Barfie od Listopada, wyniki krwi odkad zaczeliśmy znacząco sie poprawiły.

Głównym powodem dla którego przeszliśmy na BARF była nasza kotka z IBD. Odkąd zaczeliśmy podawać BARF to kupy wzorowe, zero wymiotów. Wszystko cacy, jedynie to co było zawsze - liże brzuch i dostaje leki przeciwzapalne co miesiąc. Dexa....nie pamiętam nazwy nigdy.

Ostatnio troche nam marudziła przy jedzeniu, chciałem dać im troche upustu i pokarmić dobrą puszką, ale postanowiłem zrobić badania krwi. Wszystko wyszło wzorowo, ale Trójglicerydy i Lipaza troche mnie przeraziły. Wet stwierdził, ze przy kotach z IBD to norma, ale jednak wciaz troche mi to tkwi w głowie.

Nie ma żadnych objawów, bólu brzucha, jest sobą.

Trójglicerydy 5,40 (473,68) mmol/l (mg/dl) 0,060-1,14 (5,26-100,0)
Lipaza (DGGR) Wynik 30,8 U/l 1,00-26,0

U kocura też wszystko wyszło dobrze, poza trójglicerydami

Trójglicerydy 1,38 (121,05) mmol/l (mg/dl) 0,060-1,14 (5,26-100,0)

Może to kwestia tłustych mieszanek ? Tluszcz jest na poziomie 33%.
USG u kotki nie robiliśmy rok, ale wtedy wszystko było ok :)

Trochę się zmartwiłem czytając o trzustce, ale może przesadzam.

Pozdrawiam
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 11 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 379
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-23, 08:15   

W jakim wieku są futra?
Ja bym jednak spróbowała z mieszankami mniej tłustymi.
A dla świętego spokoju,przy następnych badaniach zrobiła-fPL,TLI(kwas foliowy i B12).
 
 
Jakubek 

Barfuje od: 2021
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 28 Lis 2021
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-23, 08:51   

Kotka 4 lata, Kocur 3.5. Devon Rexy

Pełne wyniki kotki

Badanie przesiewowe duże:
Morfologia
Erytrocyty 9,97 T/l 5,00-10,0
Hematokryt 44,8 % 30,0-44,0
Hemoglobina 16,0 (9,92) g/dl (mmol/l) 9,00-15,0 (5,58-9,30)
MCV 44,9 fl 40,0-55,0
MCH 16,0 pg 13,0-17,0
MCHC 35,7 g/dl 30,0-36,0
Leukocyty 10,3 G/l 6,00-11,0
Neutrofile % 74,1 % 60,0-78,0
Neutrofile ilościowo 7,66 G/l 3,00-11,0
Limfocyty % 18,5 % 15,0-38,0
Limfocyty ilościowo 1,91 G/l 1,00-4,00
Monocyty % 4,10 % 0,100-4,00
Monocyty ilościowo 0,420 G/l 0,040-0,500
Kwasochłonne % 3,10 % 0,100-6,00
Kwasochłonne ilościowo 0,320 G/l 0,100-0,600
Zasadochłonne % 0,200 % 0,100-1,00
Zasadochłonne ilościowo 0,020 G/l 0,010-0,100
Płytki krwi 146,0 G/l 180,0-550,0

(badanie rozmaz skrócony lub rozmaz szczegółowy).
Rutynowej weryfikacji manualnej podlegają wyniki liczby płytek krwi < 50 G/L.
Albuminy 40,9 g/l 26,0-46,0
ALT 52,9 U/l 1,00-91,0
α-amylaza 1095,1 U/l 10,0-1850,0
AP 15,7 U/l 1,00-140,0
AST 21,5 U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 83,6 (8,36) g/l (g/dl) 57,0-94,0 (5,70-9,40)
Bilirubina całkowita 1,98 (0,12) μmol/l (mg/dl) 0,010-5,50 (0,001-0,324)
Cholesterol 4,22 (162,93) mmol/l (mg/dl) 1,80-6,50 (69,5-251,0)
CK 118,0 U/l 50,0-690,0
GLDH 6,20 U/l 0,100-6,00
γ-GT 1,20 U/l 0,100-5,00
Kreatynina 110,6 (1,25) μmol/l (mg/dl) 1,00-168,0 (0,011-1,90)
LDH 125,5 U/l 0,100-606,0
Mocznik 10,8 (65,12) mmol/l (mg/dl) 5,00-11,3 (30,2-68,1)


Wynik badania laboratoryjnego nr: 18194w0622
Data pobrania materiału: 2022-06-22 Data badania: 2022-06-22 Rodzaj próbki: krew EDTA, krew natywna
Badanie Wynik Jedn. Norma
Trójglicerydy 5,40 (473,68) mmol/l (mg/dl) 0,060-1,14 (5,26-100,0) X
Chlorki 112,9 (399,67) mmol/l (mg/dl) 110,0-130,0 (389,4-460,2)
Fosfor nieorganiczny 1,64 (5,08) mmol/l (mg/dl) 0,800-1,90 (2,48-5,89)
Magnez 1,14 (2,78) mmol/l (mg/dl) 0,600-1,30 (1,46-3,17)
Potas 4,54 (17,75) mmol/l (mg/dl) 3,00-4,80 (11,7-18,8)
Sód 152,1 (349,83) mmol/l (mg/dl) 145,0-158,0 (333,5-363,4)
Wapń 2,51 (10,04) mmol/l (mg/dl) 2,30-3,00 (9,20-12,0)
Globuliny 42,7 g/l 19,0-66,0
Stosunek: albuminy / globuliny 0,958 0,500-1,10
Glukoza
Wynik 6,20 (111,6) mmol/l (mg/dl) 3,05-6,10 (54,9-109,8)
Lipaza (DGGR)
Wynik 30,8 U/l 1,00-26,0
Fruktozamina
Wynik 270,3 μmol/l 160,0-335,0



Pełne wyniki kocura

Badanie przesiewowe duże:
Morfologia
Erytrocyty 9,48 T/l 5,00-10,0
Hematokryt 44,2 % 30,0-44,0
Hemoglobina 15,8 (9,8) g/dl (mmol/l) 9,00-15,0 (5,58-9,30)
MCV 46,6 fl 40,0-55,0
MCH 16,7 pg 13,0-17,0
MCHC 35,7 g/dl 30,0-36,0
Leukocyty 5,10 G/l 6,00-11,0
Neutrofile % 37,8 % 60,0-78,0 X
Neutrofile ilościowo 1,93 G/l 3,00-11,0
Limfocyty % 54,7 % 15,0-38,0
Limfocyty ilościowo 2,79 G/l 1,00-4,00
Monocyty % 2,40 % 0,100-4,00
Monocyty ilościowo 0,120 G/l 0,040-0,500
Kwasochłonne % 4,90 % 0,100-6,00
Kwasochłonne ilościowo 0,250 G/l 0,100-0,600
Zasadochłonne % 0,200 % 0,100-1,00
Zasadochłonne ilościowo 0,010 G/l 0,010-0,100
Płytki krwi 47,0 G/l 180,0-550,0
Uwagi
Liczba płytek krwi oznaczona maszynowo fałszywie zaniżona ze względu na obecność makrotrombocytów i zlepów.
W rozmazie manualnym liczba płytek krwi prawidłowa (0-5 wpw + zlepy).
Albuminy 37,4 g/l 26,0-46,0
ALT 45,6 U/l 1,00-91,0
α-amylaza 1147,9 U/l 10,0-1850,0
AP 20,3 U/l 1,00-140,0
AST 24,6 U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 75,2 (7,52) g/l (g/dl) 57,0-94,0 (5,70-9,40)
Bilirubina całkowita 3,25 (0,19) μmol/l (mg/dl) 0,010-5,50 (0,001-0,324)
Cholesterol 6,74 (260,23) mmol/l (mg/dl) 1,80-6,50 (69,5-251,0)
CK 116,0 U/l 50,0-690,0
GLDH 2,20 U/l 0,100-6,00
γ-GT 0,500 U/l 0,100-5,00
Kreatynina 105,4 (1,19) μmol/l (mg/dl) 1,00-168,0 (0,011-1,90)
LDH 87,6 U/l 0,100-606,0
Mocznik 11,0 (66,33) mmol/l (mg/dl) 5,00-11,3 (30,2-68,1)
Trójglicerydy 1,38 (121,05) mmol/l (mg/dl) 0,060-1,14 (5,26-100,0)


Wynik badania laboratoryjnego nr: 18197w0622
Data pobrania materiału: 22.06.2022 Data badania: 22.06.2022 Rodzaj próbki: krew EDTA, krew natywna
Badanie Wynik Jedn. Norma
Chlorki 114,7 (406,04) mmol/l (mg/dl) 110,0-130,0 (389,4-460,2)
Fosfor nieorganiczny 1,78 (5,52) mmol/l (mg/dl) 0,800-1,90 (2,48-5,89)
Magnez 0,990 (2,42) mmol/l (mg/dl) 0,600-1,30 (1,46-3,17)
Potas 4,14 (16,19) mmol/l (mg/dl) 3,00-4,80 (11,7-18,8)
Sód 153,5 (353,05) mmol/l (mg/dl) 145,0-158,0 (333,5-363,4)
Wapń 2,51 (10,04) mmol/l (mg/dl) 2,30-3,00 (9,20-12,0)
Globuliny 37,8 g/l 19,0-66,0
Stosunek: albuminy / globuliny 0,989 0,500-1,10
Glukoza
Wynik 6,23 (112,14) mmol/l (mg/dl) 3,05-6,10 (54,9-109,8)
Lipaza (DGGR)
Wynik 22,4 U/l 1,00-26,0
Fruktozamina
Wynik 294,0 μmol/l 160,0-335,0
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 11 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 379
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-24, 08:25   

Jeszcze jedno pytanie.
Co jest przyczyną,dlaczego kotka wylizuje brzuszek?
Od kiedy?
Badanie moczu robiliście kotkom?

Podwyższona lipaza jest tylko u kotki-aż tak bardzo nie martwiłabym się tym,bynajmniej na razie.
Na pewno zrobiłabym min.wyżej wskazane badania.

Jeżeli robicie mieszanki dosyć tłuste,trochę bym jednak ten tłuszcz ograniczyła,bo przy chorych jelitach za tłusto też nie jest aż tak b/wskazane.

Można jeszcze z gotowanym spróbować.
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 11 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 379
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-30, 21:15   

Jeszcze jedno!
Może warto jeszcze wziąść pod uwagę lek przeciwzapalny DEXASONE(jeśli to ten dostaje kotka).
Działania niepożądane min;
glikokortykosteroidy mogą powodować hepatomegalię(przerost wątroby)wraz ze wzrostem
stężenia enzymów wątrobowych w surowicy oraz mogą zwiększać ryzyko wystąpienia ostrego
zapalenia trzustki.
Pies znajomej dostawał go na zapal.pęcherza.Niestety musiała przerwać kurację,bo pies dostał
zapal.trzustki.
 
 
Jakubek 

Barfuje od: 2021
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 28 Lis 2021
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-02, 17:14   

Kotka wylizuje brzuch od 2-3lat :) Na początku biegaliśmy do dermatologa, bo się to babrało i szukaliśmy przyczyny.
Do tego często wymioty, zjadanie wszystko co jest sznurkiem(bardzo kompulsywnie, raz wciągnęła ramiączko od stanika), doprowadziło to do rozcinania raz brzucha/jelit. Po tym i badniach USG doszliśmy do wniosku z wetami, ze mamy do czynienia z IBD. Nie robiliśmy nigdy wycinka z jelit, bo to kolejna operacja.

Wtedy właśnie zaczęliśmy brać Dexasone, średnio raz na miesiąc. Trwa to już dość długo. Niestety, czasem zaczyna lizac ten brzuch, robią się strupki, trzeba smarowac Flucinarem 2-3dni i znika.
W Grudniu bylo USG, wszystko w normie, nawet Pani chwaliła, że bardzo ładna wątroba jak na kota, ktory bierze Dexa.


Rozmawialismy juz z osoba ktora nam przygotowuje mieszanki, zejdziemy z tłuszczu, przestaniemy uzywac smalec gęsi i zobaczymy wyniki :)
Zeszlismy na kilka dni z 3 posiłków BARFU na 2+puszka i nawet chętnie mięso wcinają bez dosmaczania :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne