to dalsza cześć screena.
No i mam w sumie pytanie bo ta wieprzowina mnie mocno zastanawia. Osób wykonujących barfa (tutaj+ grupyfb + reszta)jest cała masa. W kwesti wiedzy czy mięso jest przebadane pod kątem wirusa Aujeszkiego po prostu ryzykują czy mają jakieś magiczne źródło? Często widzę, że część mięsa lub całość ludzie kupują w marketach no i skąd wtedy info o takim badaniu...
Ja sama jestem dość sceptyczna do wieprzowiny, ale na przykład ostatnią mieszankę "zaryzykowałam" i dodałam trochę łopatki wieprzowej. Trochę też miałam okazję popisać z jedną z forumowiczek na ten temat - i w sumie ryzyko występowania tego wirusa w mięsie mięśnowym jest znikome. Raczej większe jest w podrobach (i tych się nie zaleca). Myślę, że warto poczytać trochę na stronie Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego na ten temat, bo to jest instytucja, która to w Polsce monitoruje. Ja trochę wertowałam internet ostatnio w tym temacie i w sumie nie znalazłam żadnych "świeżych" informacji o ogniskach tego wirusa. Była jedna świeża praca naukowa (ze stycznia 2023), ale był to opis przypadku - choroby psa i nie było tam informacji kiedy to się wszystko wydarzyło (albo ja nie doczytałam).
Więc moje stanowisko jest takie - warto być świadomym ryzyka, zebrać merytoryczne informacje i samemu podjąć decyzję czy dawać wieprzowinę czy nie.
edit - aaa i B:T:W kalorycznie też wygląda ok ;)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Ok dziękuję za linka, zawodowo poniekąd można powiedzieć, że współpracuję z inspekcją weterynaryjną więc spróbuje temat zgłębić i coś tam się dowiedzieć.
A jeśli chodzi o proporcje B:T:W to mogę poprosić o linka do jakiegoś wątku w tym temacie? Bo w tym przypadku wyszło mi to przypadkiem :D.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1113 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-02-15, 17:14
Kocur_, w kalkulatorze masz zakładkę BTW i tam wyjaśnienie :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Tiamina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2022 Posty: 258 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-02-20, 11:55
Hebe,
Hebe napisał/a:
ostatnią mieszankę "zaryzykowałam" i dodałam trochę łopatki wieprzowej. Trochę też miałam okazję popisać z jedną z forumowiczek na ten temat - i w sumie ryzyko występowania tego wirusa w mięsie mięśnowym jest znikome. Raczej większe jest w podrobach (i tych się nie zaleca).
Dość cenna informacja, że w mięsie mięśniowym prawie nie ma wirusa.
przyznam, ze coraz bardziej mnie korci, żeby zrobić mieszankę z wieprzowiny
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1113 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-02-20, 15:51
Tiamina, no ja teraz mam z wieprzowiną. Nawet sobie nie wyobrażasz jaki zawał przeżyłam jak zaraz po zmianie mieszanki koty mi się pochorowały (2 z 3). Ale Sznur się sam naprawił, ze Szpilką było gorzej, ale lekki zawał i panikę miałam. Ale najprawdopodobniej problem był... przez puszkę.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Przedstawiam swój pierwszy przepis na 13 kg BARF-a. Dla mnie to za dużo do zrobienia na raz, ale przynajmniej przepis zawiera łatwe do zważenia ilości składników bez kombinacji z miligramami. Robiąc już mieszankę zmniejszę to kilkukrotnie by sprawdzić czy kociak będzie nią zainteresowany.
Oto on:
800,0 g Kaczka mięso ze skórą
2000,0 g Kurczak pierś ze skórą
1000,0 g Wołowina pręga
2000,0 g Wołowina pierś chuda
250,0 g Kaczka pierś bez skóry
1500,0 g Indyk udo bez skory
800,0 g Krewetka surowa
250,0 g Sola
400,0 g Indyk serce
750,0 g Kurczak żołądek
210,0 g Wątroba indycza
600,0 g dynia gotowana, bez soli
500,0 g marchewka gotowana, bez soli
250,0 g pietruszka - korzeń, gotowana, bez soli
45,0 g Spirulina
10,0 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
5,0 g BARFeed Kelp Algi 0,08% jodu
10,0 g Drożdże browarnicze Pokusa
120,0 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
5,0 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
53,0 g Mączka ze skorupek Pokusa
29,0 g Sól himalajska
20,0 g Tauryna
1400,0 g Woda
chętnie usłyszę uwagi i pomoc w ulepszeniu tego przepisu.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1113 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-02-25, 11:10
Janek, nim wrzucę w kalkulator - czy Twój kot jest zdrowy? Jeżeli zdrowy to po co tyle warzyw?Po co w ogóle warzywa i spirulina? Czy jest jakiś konkretny powód, że uwzględniłeś je w przepisie?
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Starałem się by wszystko wyszło w normach i stosunkach kalkulatora.
Nie widziałem w kalkulatorze na OO widełek K:Na czy białku. Dlatego to wrzucałem.
Ca:P -1,15 K:Na -1,38
Teraz zjechałem z warzywami do 250g każdy rodzaj( czyli 600g mniej), więcej drożdży, trochę mniej spiruliny, więcej wody, lekka kosmetyka z dodatkami i wyszło mi:
62,4% białko 25% tłuszczu, 75% wody, 3,5% węglowodanów.
Schodzić jeszcze z warzyw?
ps. a kociak zdrowy, mam jeszcze 2 tygodnie do odbioru
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1113 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-02-27, 08:01
Janek, ani warzyw, ani spiruliny nie dodajemy jeżeli nie ma takiej potrzeby. Jeżeli masz młodego kociaka, to wystarczy zwykły barf, na początek z około 15% podrobów. Dla młodego rosnącego kota możesz też używać mączki kostnej lub części z kością (np. skrzydełek, ale części z kością nie więcej niż 30%). Pamiętaj, żeby mięso używane w barfie nie było ani za chude, ani za tłuste. Spróbuj ułożyć jeszcze raz przepis, bez warzyw i spiruliny i wrzuć proszę. Możesz też zrobić screeny i zamieścić tutaj za pomocą strony np fotosik.pl :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Tiamina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2022 Posty: 258 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-02-27, 16:55
Janek,
Ja bym się zastanowiła nad dodaniem soli i krewetek. Nie wszystkie koty lubią rybne smaki. Niby to kociak i nie powinien być wybredny ale trafiają się takie egzeplarze.
I tak jak Hebe, pisze bez warzyw i spiruliny.
A i możesz stosować różne rodzaje wątróbek (kacza, indycza gęsia) wtedy miedź ładnie się wyrówna, bo sama indycza ma jej za mało.
Dokonałem zmian, mam nadzieję, że będzie coś widać.
Czy teraz to wygląda lepiej?
Tiamina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2022 Posty: 258 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-02-27, 20:44
Janek, jest nadal źle.
Zdecydowanie za wysokie białko, a za mało tłuszczu. Przecież świeci się w kalkulatorze na czerwono przy białku.
Proporcje B:T:W przez to też są złe.
Jeśli dajesz skrzydełka to już nie dawaj mączki kostnej. Fosfor nie musi być w górnej granicy norm.
Brakuje oleju Omega3, to ważny składnik.
I brakuje żółtek, a to jest bomba witaminowa, dla młodego kota ważna.
Zerknij na wcześniejsze przepisy w tym wątku, część z nich jest poprawna i zaakceptowana. Spróbuj na nich się wzorować.
Przepisy dla kociaka układa się trochę orientacyjne, bo maluch je tyle ile chce, bo ma duże zapotrzebowanie m.in na energię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum