BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieprzowina
Autor Wiadomość
Tiamina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 250
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-05-28, 13:07   

Agulinka, Sorry za głupie pytanie, ale skąd mam wiedzieć, że mięso pochodzi z wiadomego źródła.

Czy kupowanie mięs na bazarze jest ryzykowne? Czy lepiej kupować w sklepach mięsnych i marketach?

Nigdy nie kupowałam mięsa i dopiero teraz zaczynam się nimi interesować.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1055
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-29, 14:03   

Tiamina, i właśnie ja na przykład z powodu takich pytań jakie Ty zadajesz nie zdecydowałam się nigdy na podawanie surowej wieprzowiny. Ale wiem, że są ludzie, którzy podają. Więc chyba zależy od wyboru opiekuna, który ma świadomość ryzyka
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Oscietra 


Dołączyła: 19 Mar 2022
Posty: 16
Wysłany: 2022-06-01, 22:17   

Artoo napisał/a:
A czy choroba Aujeszky'ego została już ogłoszona za całkowicie nieistniejącą?

Ruletka nadal istnieje zwłaszcza, że ten wirus nie jest w ogóle negatywny dla ludzi.
Z tego powodu mięso wieprzowe podczas uboju nie jest badane pod tym kontem i trafia do sklepów niesprawdzone w kierunku tego wirusa.


Bzdura, stada są badane pod kątem Aujeszky'ego bo jest to choroba bardzo zakaźna i wybiłaby hodowle. Są na to statystyki na stronie rządowej, tu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210000270
Niemniej można stwierdzić chorobę jedynie na żywym organizmie w związku z czym np. nie da się przebadać mięsa np. już ze sklepu i w ubojni. Tylko stale monitoruje się stada na terenie RP.
Dodatkowo jest "91 regionów wolnych od tej choroby (wykaz regionów wolnych znajduje się na końcu). W maju 2017 r. 11 powiatów województwa podlaskiego zostało uznanych za urzędowo wolne od tej choroby. ".

Generalnie kilka miesięcy temu pisałam do Państwowego Inspektoratu Weterynarii w tej sprawie i jak wygląda sytuacja teraz, i zacytuję tu swojego posta z marca tego roku:

"Napisałam zapytanie do Głównego Państwowego Inspektoratu Weterynaryjnego z zapytaniem o najnowsze dane odnośnie choroby Aujeszky'ego na terenie RP.
Właśnie uzyskałam następującą odpowiedź - od lek. wet. Karoliny Mizgier-Żuczek z Biura Zdrowia i Ochrony Zwierząt - że od czasu publikacji zawartych w przewodniku dostępnym na grupie nic się zmieniło w kwestii regionów i powiatów wolnych od Aujeszky'ego.
A także, że pozostałe regiony i powiaty RP zgodnie z ww. rozporządzeniem mają status stref posiadających zatwierdzony program likwidacji zakażenia ADV.
I co ważne: "w odniesieniu do sytuacji epizootycznej w zakresie chA w 2020 i 2021 r. uprzejmie informuję, że w ww. latach nie stwierdzono ani jednego ogniska chA u świń w Polsce."
Tak więc wg Inspektoratu to już dwa lata bez chA w Polsce. W 2019 było 5 przypadków na terenie RP.
Uzyskałam też informację, że: "Został złożony wniosek o uwolnienie kolejnych regionów, ale jeszcze nie wiadomo, kiedy KE podejmie decyzję o uwolnieniu. Procedura jest długa i wymaga kolejnych wyjaśnień. Na chwilę obecną trudno jest określić kiedy i jakie regiony zostaną uwolnione."
I tu niestety nie mam informacji o jakie regiony konkretnie złożono wnioski.
Można jednak rzec, że w związku z tym że od dwóch lat jest spokój, rokowania są dość obiecujące. Miejmy nadzieję, że status państwa wolnego uzyskamy jak najszybciej."

Dodając oczywiście, że:
"Ten post nie zwalnia z samodzielnej oceny sytuacji i analizy ryzyka. Jest to post czysto informacyjny o aktualnym stanie chA w RP. Teoretycznie w Polsce wirus od dwóch lat nie występuje, ale w praktyce może być tak że mięso będzie importowane lub trafi się ten jeden malutki, malutki, malutki przypadek, że świnia będzie zakażona. Należy uważać, czytać i sprawdzać. "

Ja wieprzowinę będę podawać, ale bez podrobów. Poza tym i tak podroby wieprzowe mają zbyt dużo fosforu jak dla mojego futrzaka.
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 363
Wysłany: 2022-06-02, 08:08   

Oscietra napisał/a:

Ja wieprzowinę będę podawać, ale bez podrobów. Poza tym i tak podroby wieprzowe mają zbyt dużo fosforu jak dla mojego futrzaka.


Każdy sam podejmuje decyzje.
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
 
 
darianna1 


Wiek: 32
Dołączyła: 27 Wrz 2017
Posty: 97
Wysłany: 2023-04-05, 11:09   

hej czy ktoś wie jak sprawdzić czy to mięso jest z regionu wolnego od Ajuszkiego?
W sklepie zapomniałam zapytać a dzisiaj mieszkanka plis plis plis
https://zapodaj.net/9c876d97ad82d.jpg.html
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 363
Wysłany: 2023-04-05, 13:07   

Jeśli posiada badania pod tym kątem dostępne dla kupującego to jest bezpieczne.
Jeśli nie posiada to ruletka z większą lub mniejszą szansą przegranej.

Oczywiście obecnie w Polsce twierdzi się, że zagrożenie jest bardzo niskie.
Zerknij do wcześniejszych postów
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
 
 
darianna1 


Wiek: 32
Dołączyła: 27 Wrz 2017
Posty: 97
Wysłany: 2023-04-05, 13:14   

W sumie to ja na bieżąco czytam o tej chorobie i postępach w badaniach i na FB jest taka grafika, która pokazuje, że tylko jeden region w Polsce nie jest wolny od wirusa i można to sprawdzić po numerkach natomiast tutaj ich nie widzę. Myślisz, że marketowe mięso może nie mieć tych badań , o których piszesz? Moje futra uwielbiają wieprza a przepisy dobrze mi sie na nim bilnasują:/
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 363
Wysłany: 2023-04-06, 06:18   

pod kątem Aujeszky'ego bada się tylko pogłowie w sposób wybiórczy.
Jest to choroba wirusowa, która zostać przeniesiona przez każdego ssaka ze świni na inną świnię.

Mięsa na ubój z uwagi na to, że choroba Aujeszky'ego nie jest w ogóle niebezpieczna dla ludzi w ogóle się nie bada.
Żywiec do ubojni wożony jest nawet wieleset kilometrów.

Efekt: kupując mięso z ubojni w sklepie czy też markecie nie wiesz:
1. czy zwierzę nie pochodzi z zagrożonego obszaru
2. nie wiesz czy przypadkiem hodowca ubitego zwierzęcia nie miał kontaktu z obszarem gdzie wirus Aujeszky'ego występuje
3. wiesz jedynie o tym, że mięso zostało przebadane pod kątem chorób niebezpiecznych dla ludzi
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
 
 
darianna1 


Wiek: 32
Dołączyła: 27 Wrz 2017
Posty: 97
Wysłany: 2023-05-12, 18:05   

To znowu ja :D orientuje się ktoś czy Hiszpania jest wolna od ajuskiego? Kupilam w selgrosie łopatkę miejsce howu i uboju hiszpania i zastanawiam się czy gotowac
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1055
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-05-13, 07:49   

darianna1, ja szukałam informacji o Polsce na stronie głównego Inspektora weterynaryjnego czy coś w tym stylu. Jak znasz hiszpański to pogoogluj pomoże właśnie po stronach rządowo-weterynaryjnych, bo tam taka informacja powinna być. Taką mam nadzieję :D jak uda Ci się coś znaleźć to daj znać, bo jestem ciekawa
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
darianna1 


Wiek: 32
Dołączyła: 27 Wrz 2017
Posty: 97
Wysłany: 2023-05-13, 07:56   

Niestety nie znam hiszpańskiego :D jedyne dane które udało mi się znaleźć to że hiszpania wdrożyła program do kontroli wirusa czy jakoś tak ale byly stare.. dla świętego spokoju ugotowałam te świnie :mrgreen:
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2023-09-07, 16:22   

Odnośnie ubijania Aujeszky'ego mrożeniem, to dołączam taki konkrecik:

Survival of Aujeszky's disease virus in frozen pig meat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6251526/

Cytat:
Virus was not detectable in any of the tissues after 35 days of storage at -18 degrees C.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne