Wysłany: 2026-08-22, 21:21 Stary labrador z chorą wątrobą zaczął zwracać jedzenie.
Witajcie, mam wielką nadzieję, że pomożecie.
Moja 10-letnia Labradorka - Frania od jakiegoś czasu jest osowiała, powolna, małoruchliwa (ogród).
Zrobiliśmy jej komplet badań i USG co załączam.
Od kilku lat walczymy z nadwagą (40-45 kg). Sucha karma Arion rano, po południu surowy kawałeczek serca wołowego (bez tłuszczu). Ok miesiąca temu zaczęła wymiotować suchą karmą i sercami więc je odstawiliśmy i dostaje ryż z ziemniakami, marchewką i piersią kurczaka. Od wczoraj również tym wymiotuje, często ostatnio niedojada. Wilczego apetytu nie ma od ok 2,3 tygodni.
Zaznaczę, że nie sugerowano nam zmiany diety, zalecono brać Hepatiale Forte Advanced (3x/dzień) i Hepaxan (2x/dzień).
Będę wdzięczny za Wasze rady i opinie.
BTW czy nie lepszym dla psa byłby świeżo mielony ostropest zamiast tych suplementów?
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 676 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wczoraj 10:44
Te preparaty są lepsze jak zwykły,mielony ostropest.Ostropest zawiera sylimarynę,ale jego przyswajalność
przez organizm psa jest ograniczona.Te preparaty wet.zawierają min.w składzie sylibinę(najważniejszą czystą
frakcję sylimaryny) lub wyciągi o udowodnionej i wysokiej biodostępności.I oprócz ostropestu mają w składzie inne składniki działające pozytywnie na ten organ.
Hepatiale chroni i regeneruje komórki wątroby,a Hepaxan detoksykuluje i hamuje procesy włóknienia.
Ja mojemu(tylko kotkowi)dawno,dawno temu podawałam min.kurkuminę.
Zmiana diety jest tutaj podstawą,powinna być lekkostrawna,niskotłuszczowa,wysokiej jakości białka w kontrolowanej ilości.Porcyjki powinny być częstsze i mniejsze 4-5 razy dziennie,aby nie obciążyć ukł.pokarmowego.Ograniczyć tłuszcz,wykluczyć produkty bogate w miedż np.wątrobę.Dodawać do jedzonka kwasy omega 3,wit.z grupy B,wywar z siemienia lnianego itd...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum