BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Bulterierowy jadłospis
Autor Wiadomość
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-10, 16:37   Bulterierowy jadłospis

Bulterier, 3 letnia suka, 22kg.
Dzienna dawka 380g + 60g warzyw/owoców
Żywienie bez wszelkiego drobiu, brak wieprzowiny. Głównie cielęcina/wołowina, jagnięcina/baranina, konina, królik, dziczyzna (sarna, jeleń), mięso ze strusia, ryby.
Karmienie 3x dziennie (2x mięso, 1x mix).


1. 200g mięso z/k + 180g żołądków + 60gwarzywa i owoce + olej

2. 100g podroby + 280g mięso z/k+ 60g warzywa i owoce + zółtko + olej

3. 200g mięso b/k + 180g żołądków + 60 g warzywa i owoce + olej

4. 200g kości mięsne + 180g podrobów + 60g warzyw i owoców + olej

5. 200g żołądków + 180g mięso z/k + 60g warzywa i owoce + żółko + olej

6. dzień nabiałowy + olej /ser biały/

7. 160g podrobów +150g mięsa b/k + 50g mięsa z/k+ 60g warzywa i owoce + olej

8. 200g kości mięsne + 80g żołądków + 100g podrobów + 60g warzywa i owoce + olej

9. 160g mięso z/k + 100g żołądków + 120g mięso b/k + 60g warzywa i owoce + olej

10. jak 1

11. jak 2.....

Zołądki i mięso z kością to gotowe mieszanki Primexu.
Mięso, kości i podroby kupuję sama.
Pies dodatkowo dostaje mielone orzechy, słonecznik, suszone owoce np żurawina itp.

Menu układał wet. Bez przerwy głodówkowej, jednak ja wstawiłam tam dzień nabiałowy.
Zastanawiam się czy nie za dużo jest tam mięsa z kością. Poza tym czy w ogóle jest sens robić dzień nabiałowy skoro jest tyle kości?

Proszę o pomoc :kwiatek:
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-07-10, 20:31   

Nabiał osobiście w ogóle bym wykluczyła z diety. Chyba, że jako smakołyki od czasu do czasu. Mleko jest pożywieniem wyłącznie ssaczych niemowląt i po tym okresie przez żadne zwierzę (poza człowiekiem nie jest spożywane (a tym bardziej przetwory z niego). Czasami przytaczane są przykłady, ze psowate w naturze polują też na karmiące matki i młode z żołądkami wypełnionymi nadtrawionym mlekiem. Jednak jest to sprawa tak marginalna, że nie uważam aby jakikolwiek nabiał był potrzebny w diecie psiej - nie wnosi nic, czego nie byłoby w mięsie, podrobach i kościach a z kolei w większych ilościach może zaszkodzić.
Przerwa głodówkowa nie jest potrzebna. To jest jakaś opcja. Czasem pies sam sobie zrobi taki dzień
Chciałam zapytać cię - jaki olej jest w tym zestawie?
Czym są u ciebie "kości mięsne"?
Na pierwszy rzut oka wcale nie wygląda źle. Jeszcze sobię policze trochę i powiem ci jeśli coś wypatrzę.
Jedna rzecz - nie musisz koniecznie psu tak dokładnie bilansować diety codziennie. Nie musi każdego dnia dostawać wszystkiego lub prawie wszystkiego. W naturze psowate też nieczęsto zjadają w pełni zbilansowany posiłek. Ja osobiście wyliczam sobie zapotrzebowanie na miesiąc i robię zakupy. A potem daję "jak leci" - czyli to co na wierzchu w zamrażararce. Oczywiście jednocześnie obserwuję psie kupy i to karmienie "jak leci" polega na dostosowaniu mojej wygody i tolerancji psiego brzuchola
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-10, 22:20   

Olej w obecnej chwili pies dostaje Aptus Eforion czyli mieszankę oleju z wiesiołka, rzepakowego i rybnego (nie podają dokładnie jaki).
http://sklep.mvet.pl/Skor...1/produkt.1303/

Takie ważenie i odliczanie kompletnie mi nie przeszkadza. Sama tak ważę jedzenie dla siebie na każdy posiłek, więc odsypanie odpowiedniej ilości mięsa to akurat najmniejszy problem. Pies nie ma z tym problemów żołądkowych. Podroby i mięso mam podzielone w paczuszki i opisane np: serca 120g. Jeśli drugi pies przejdzie na barfa to wtedy nie będę się bawić w ważenie, krojenie, pakowanie tylko raczej przejdę na taką samą opcję podawania co pod ręką.

Oczywiście mam wyliczone, że w ciągu 45 dni pies powinien dostać:
- 4kg żołądków z treścią
- 2kg mięsa bez kości
- 2kg podrobów
- 3kg mięsnych kości
- 4kg mięsa z kością
- 2kg owoców i warzyw
To wyliczył program u weta.

To nasz początek, barfujemy 3 tygodnie, dopiero zaznajamiam się ze wszystkim. Nie ukrywam, że dla mnie to czarna magia i ciągle chodzę i pytam :mrgreen: Myślę, że za jakiś czas nie będę potrzebowała kalkulatora u weta i gotowych mieszanek.

Kości mięsne natomiast to u nas ogony wołowe, żeberka - nie mam pomysłu co więcej. Niestety kości są u nas bardzo dużym problemem. Pies po prostu nie gryzie - połyka wszystko. :-/ Tak ogromne części, że inny pies by się tym udławił. Dlatego nie podaje żadnych szyjek, korpusów, skrzydełek. Ląduje to w żołądku w takiej formie jak podałam. Dlatego też mięso bez kości jest przeze mnie krojone, bo kawał mięsa jak podam to połknie. Dlatego tak długo zwlekałam z przejściem na surowiznę, bałam się podawania kości.

Z dnia nabiałowego w takim razie rezygnuje. Więc będzie to wyglądać tak:

1. 200g mięso z/k + 180g żołądków + 60g warzywa i owoce
2. 100g podroby + 280g mięso z/k+ 60g warzywa i owoce
3. 200g mięso b/k + 180g żołądków + 60 g warzywa i owoce
4. 200g kości mięsne + 180g podrobów + 60g warzyw i owoców
5. 200g żołądków + 180g mięso z/k + 60g warzywa i owoce
6. jak 1..
7. 160g podrobów +150g mięsa b/k + 50g mięsa z/k+ 60g warzywa i owoce
8. 200g kości mięsne + 80g żołądków + 100g podrobów +warzywa i owoce
9. 160g mięso z/k + 100g żołądków + 120g mięso b/k + warzywa i owoce
10. jak 1
11. jak 2.....
12. jak 3.....



Bardzo dziękuję za wszelkie rady :kwiatek:
Od jutra pies niestety wraca na 4 dnia na suchą karmę, co mnie wcale nie pociesza, no ale cóż ;)
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-07-11, 09:48   

To ja jeszcze polecę zamienić ten olej na olej z łososia. Oleje roślinne nie powinny się znajdować w psiej diecie.
Uwaga dotycząca dziennego wyliczania była luźna. raczej na zasadzie, że nie musisz koniecznie ;-)
Jeśli o kości chodzi to odradzam wielkie gnaty z nóg dużych zwierząt i kości zupełnie już odarte z mięsa. połykaniem dużych kawałków się nie przejmuj. Psy tak jedzą naturalnie. Odrywany jest duży kęs i połykany w całości, czasem ze dwa kłapnięcia zębami, żeby łatwiej przeszło przez gardło. U psa "paszcza" z zębami służy tylko do odrywania kawałków pokarmu, ogólnego zmiażdżenia kości i ewentualnie nawilżenia śliną. I tyle. Dopóki widzisz, że pies nie ma żadnych kłopotów (typu dławienie albo natychmiastowe zwracanie) to w ogóle się nie przejmuj. One nie muszą tak rozdrabniać pokarmu jak roślinożercy czy choćby ludzie. Jeśli uważasz, że pies je za szybko to z pełnym przekonaniem polecam podawać jak największe kawały (oczywiście jeśli masz taką możliwość). Mój psiur też jest taki szybkopołykacz. Małe kawałki znikają w przeciągu sekund i niestety czasem kończy się to zwrotką. Kiedy podaję mu mięso w kawałkach na tyle dużych, że nie może ich przełknąć - posiłek trwa dużo dłużej, zwrotek nie ma, a ile pies ma radości z samego jedzenia to jego :lol:
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-11, 13:09   

Niestety jest to dla mojej Buły trochę niebezpieczne, ona tego nawet nie miażdy, połyka. A to staje w gardle, pies się dławi. Raz ledwo psa uratowałam wieszając go za tylne nogi do góry. :-(
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-07-11, 13:42   

No jeśli staje w gardle to istotnie nie ma co szarżować. A próbowałaś dać jej kawał czegoś co byłoby większe od jej głowy? :mrgreen: Może by ją nauczyło?
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-11, 15:55   

Jedyne więsze od jej łba jest noga wołowa lub.. świński łeb. :lol:
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-07-11, 16:15   

Krowiej nogi bym nie podawała ze względu na twardość kości (nieważne, że mówimy o bullterrierze). Świński łeb jest ok pod warunkiem, że jesteś pewna źródła.
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-11, 16:19   

Nie mam dojścia do kości, a wieprzowiny nie chce dawać. Nogi to mogę mieć co najwyżej jagnięce, ewentualnie cielęce.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-07-11, 19:39   

Ale spokojnie, nie ma co kombinować za bardzo. Przeciez pies już dostaje kości. A jeśli chodzi o wielkość porcji - to już sami musicie sobie dotrzeć między sobą. tak, żeby było bezpiecznie i wygodnie
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2013-07-11, 20:49   

Jara, ogon wołowy lub cielęcy. Nie ma możliwości aby chapnął na raz.
 
 
 
Jara 

Barfuje od: 06.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Cze 2013
Posty: 198
Wysłany: 2013-07-11, 22:06   

U mnie dostęp jest tylko do ciętych ogonów.
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2013-07-11, 22:11   

Na hali targowej można czasami dostać zarówno wołowe jak i cielęce. Jak poprosisz to potną na pół lub nie potną w ogóle.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne