BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz dla kotów "nerkowych"
Autor Wiadomość
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-02, 19:26   

A mączka z alg morskich? to nie to samo?

Margot,
Dałam indycze i zostanie na pewno wątróbka indycza, bo ma najwięcej witaminy A, czyli będzie można dać jej niedużo. Nad żołądkami i sercami jeszcze myślę. Kurzych nie lubią, może indycze, inaczej zbudowane, bo większe organy będą im pasowały, tego jeszcze nie próbowałam.

Margot, na wcześniejszej stronie dopytywałam się Ciebie o drożdże piwne. Rozumiem, że z nimi jest ok, mogę je dodać.

Piszesz, że zanim dasz mieszankę barfową dajesz swoim kotom również kawałki mięsa. Jakie mięsa im dajesz, czy możesz mi napisać? Dziękuję Wam dziewczyny za cenny czas.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-02, 20:25   

rEni napisał/a:
a mączka z alg morskich? to nie to samo?

nie, mączka z alg morskich, to nie to samo co spirulina
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-02, 20:32   

rEni napisał/a:
Margot, na wcześniejszej stronie dopytywałam się Ciebie o drożdże piwne. Rozumiem, że z nimi jest ok, mogę je dodać.

Możesz. Po co sztuczne witaminy, skoro fosfor był OK.
rEni napisał/a:
Piszesz, że zanim dasz mieszankę barfową dajesz swoim kotom również kawałki mięsa. Jakie mięsa im dajesz, czy możesz mi napisać?

Tu przeczytasz, jak robię mieszankę
http://www.barfnyswiat.or...r=asc&start=120
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-02, 20:55   

Dziewczyny, na poprzedniej stronie jest przepis, który wypociłam i jest tam i spirulina i mączka z alg morskich, no i rozumiem, że są to dwie różne rzeczy, więc nie wiem o co chodzi, czego tam brakuje. Gubię się.
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-02, 23:06   

Margot i Shanna, przepraszam, moje pytanie było nieprecyzyjne.

Chciałam zapytać, czy mączka z alg morskich to jest to samo co algi morskie, a nie czy to to samo co spirulina, a z kontekstu kolejności wypowiedzi tak wynikło.

Mączka z alg morskich to chyba to samo co algi morskie, innego wyjścia nie widzę. :mrgreen:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-09-02, 23:55   

rEni :kwiatek:
Kod:
Mączka z alg morskich to chyba to samo co algi morskie


tak to dokladnie to samo :mrgreen:
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-03, 00:32   

rEni, wrzucę przepis do kalka jutro, tj właściwie już dzisiaj, ale w dzień (wtorek, mieszankę chciałaś robić 4-ego), o tej porze już ciężko myślę.
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-03, 01:54   

Spox Margot, ja mieszankę dopiero będę robiła w piątek lub sobotę. W tym tygodniu mam mieć więcej czasu, jeszcze może jakieś mięso inne wartościowe upoluję na mieście. Muszę potestować żołądki i serca i jeszcze małe zamówienie z ekozwierzaka, do piątku mi zejdzie.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-03, 08:15   

polecam kacze serca (zwłaszcza, fajnie zbijają białko w mieszankach, moje koty je lubią najbardziej ze wszystkich rodzajów serc, ale one lubią w ogóle kaczkę) i żołądki kacze. Jutro powinna być świeża dostawa w Leclercu na Ursynowie. Warto wpaść ok. 9-10.00, jak się ma taką możliwość.
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-03, 11:57   

Margot napisał/a:
polecam kacze serca (zwłaszcza, fajnie zbijają białko w mieszankach, moje koty je lubią najbardziej ze wszystkich rodzajów serc, ale one lubią w ogóle kaczkę) i żołądki kacze.

To kupić dla Beso do mieszanki podroby indycze czy kacze?
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-03, 12:35   

Tufitka napisał/a:
To kupić dla Beso do mieszanki podroby indycze czy kacze?

Jeżeli chodzi o serducha, to zdecydowanie lepsze będą na pewno kacze, bo mają mniej białka i mniej fosforu niż indycze. Kacze 188mg fosofru w 100gr. i 13 gr białka. Indycze serca 222mg fosofru w 100gr. i 17gr. białka. Jeżeli chodzi o żołądki, każde będą dobre, bo są ubogie w fosfor i raczej mają podobny poziom białka 18-20gr w 100gr.

Serc indyczych na razie bym unikała w menu Beso (wszystkiego co ma fosfor powyżej 200mg/100gr wagi. Zołądki mają zwykle najwyżej 130-140mg fosforu/100gr, ale mają więcej białka od serc, więc najlepiej stosować i jedne i drugie w mieszance dla ogólnego efektu.
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-03, 14:44   

Margot, przejrzałam (zgodnie z Twoim powyższym zaleceniem) mięsa w kalkulatorze i wyszedł mi taki zestaw mięs, podrobów z których mogę coś dla Beso komponować. On teraz będzie miał z rok (zajrzałam do wątku powitalnego i policzyłam).
Kod:
 
Wartości żywieniowe                Białko  Wapń  Fosfor
na 100g żywności                      g       mg    mg

Kurczak żołądek                         18    8    135
Owca pierś                              15    13    136
Indyk żołądek                           19    6    140
Baranina tłusta                         17    12    160
Jagnięcina                              17    12    160
Wołowina ozór                           16    10    160
Baranina gulasz                         17    16    165
Jagnięcina gulasz                       17    16    165
Wołowina pierś chuda                    18    4    170
Wołowina pierś tłusta                   16    4    170
Kurczak serce                           16    17    171
Wołowina mostek tłusty                  17    4    173
Kurczak cały ze skórą (bez kości)       19    11    178
Gęś udo bez kości                       14    12    180
Indyk udo (bez kości)                   19    17    180
Kurczak mięso ze skórą                  19    11    182
Kurczak udo bez kości ze skórą          18    15    190
Wołowina tłuste mięso                   19    4    194
Wołowina karczek średniotłusty          19    4    197
Owca polędwica                          16   13    198

Może nie wszystko będzie do zdobycia, ale można coś wybrać z tego, tylko nie wiem jak rozumieć niektóre określenia mięs, jakie pod to może podejść.
Owca (to baranina) pierś czyli pierś barania?
Baranina gulasz

jagnięcina? tak ogólnikowo

później jest jagnięcina gulasz

wołowina pierś chuda
wołowina pierś tłusta - to w końcu tłusta czy chuda?

kurczak cały ze skórą (bez kości) i kurczak mięso ze skórą?

wołowina tłuste mięso (jakie?)
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-03, 15:47   

Kaczka to takie serdeczne zwierzątko, bardziej przytulne od kury, czy indyka. Nic dziwnego, że koty lubią ich serduszka. Kura trochę bardziej jest na dystans w obejściu, w miłości, to może i smak serca gorzkawy albo coś? A kaczka, że też na to nie wpadłam, bajka Andersena o brzydkim kaczątku, tam przecież musi być bardzo czułe i smaczne serce. Nie zdziwiłabym się, gdyby koty znały tę bajkę :->

Dzięki Margot za cynk o kaczkach.
 
 
rEni 


Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 48
Dołączyła: 10 Kwi 2013
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-04, 21:19   

U mnie lekka załamka, chodzę za kotami z miską w zębach i proszę i błagam, żeby chciały jeść surowe. Margot, twoje jedzą surowe chętnie, to bez suplementów, moje muszę prosić, żeby zjadły, błagać. Nie chciałabym być czarnych myśli, ale jestem - co to będzie jak dodam suplementy.

Dziś upolowałam na mieście karczek z cielaczka i chodziłam i błagałam i prosiłam, zeszło pół godziny, zjadły.

Upolowałam wątróbkę z indyka świeżą, też chodziłam błagałam, oczywiście mikroskopijny kawałek, poszedł po pół godzinie.

Udka z kurczaka chyba będą niejadalne, ciągle szukam sklepu, gdzie kupiłabym jadalne.

Kaczkę świeżą i podroby przywożą w czwartki do mojego Laclerca przy Jerozolimskich niedaleko Castoramy, więc mogę jutro się zaopatrzyć.

Sokrates najchętniej jadłby cieciorkę, fasolki i fast food typu Gourmet i Felix i suchary, nie mam nawet zbyt wielu ruchów przy takim menu. Może kupię suchary nerkowe, żeby na zachętę kłaść po 2-3 chrupki do miski.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-09-05, 00:36   

rEni, napisz mi proszę, czy mam sprawdzać ten przepis, który wymodziłaś i który sprawdzała Ci Shana, czy będziesz chciała zrobić mieszanke z czegoś innego jednak i chesz abym coś ułożyła/sprawdziłą. Zaniedbuję ostatnio moje koty (a tak nie może być) z powodu braku czasu, więc chcę się wycofać przynajmniej na razie, z działań na forum.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne