Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-04, 21:02
Świeży kokos to nic innego jak mlekokokosowe,olej kokosowy i wiórki w jednym :)
O nieodtłuszczone wiórki chyba raczej niełatwo. Poza tym zazwyczaj mają dodatki (serio, zerknij na opakowanie). A kokos - rozbijesz, wydłubiesz, poszatkujesz, wysuszysz w piekarniku na niskiej temperaturze i jeszcze ciepłe wrzucisz w blender. Trochę czasu ale wg mnie warto
Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014 Posty: 425 Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-05-04, 21:24
w sieci jest dużo przepisów na raw desery ;) nie wiem czy zgodne z dietą paleo, bo mnie ten temat nie dotyczy, ale są surowe i na pewno zdrowsze niż te tradycyjne
_________________ "ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-04, 23:38
Jedyne co kupuję to masło kakakowe i kakao(ja akurat na ebayu kupuję). Resztę robię. Znaczy kupuję produkt wyjściowy. Kokosy, migdały, orzechy
Jak chcesz mąkę to najpierw orzech czy kokos zalewasz dobrze ciepłą wodą i wrzucasz w blender. Odsączasz i masz orzechowe lub kokosowe "mleko". Pozostałość się suszy i mieli dalej aż do mąki. Jeśli chcę masło to nie wyciągasz "mleka" tylko orzechy lub kokos siekasz, suszysz i dajesz w blender. Chwilę to trwa ale serio wychodzi z tego masło
Naturalnie zarówno masła orzechowe jak i mąki są dostępne w sprzedaży ale kosztują krocie. Ja wolę poświęcić kilka minut i zrobić sobie sama
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-05, 11:04
Wszystko zawsze może być oszukane. Ja kupuję takie, które mają certyfikat organicznej żywności. To może trochę ogranicza ryzyko
Te mąki... tia są w sklepach, oczywiście. Ale w jakich cenach. Weźmy choćby migdałową. Można kupić mielone migdały oraz "mąkę migdałową". Różnią się w jedynie trochę stopniem zmielenia za to ceną dwukrotnie. Ja używałam mielonych jako mąki bez problemów. Jak również takich zmielonych w domu. Mi jest szkoda kasy wydawać na coś co jestem w stanie i mam czas zrobić sama
Wątróbka powiadasz? Mam pół zamrażarki zajęczej. Muszę skoczyć do rolnika po boczusiu trochę (ze świnek pastwiskowych) i zrobić pasztecik.
Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Sie 2012 Posty: 663 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-05, 12:53
Ciocia, gdybyś zechciała podać przepis na biszkopta "paleo"... On na zdjęciu wygląda na pulchny, nie wiem, jak to uzyskałaś, bo ze zmielonych migdałów mi wychodzą jedynie gnioty w stylu castaggnacio i spody do sernika.
Odkryłam, że na diecie LC jednym z niewielu ciast "tradycyjnych" jest nieco zmodyfikowany sernik. Spód z masła i zmielonych migdałów lub orzechów laskowych/włoskich, bez cukru + masa serowa z jajkami, masłem lub mlekiem/śmietanką, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i nieco miodu i/lub owoce.
A jako deser - zmiksowane mleko kokosowe ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Bez cukru, a słodkie, gęste jak lody i sycące!
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-05-05, 12:58
On nie był bardzo pulchny. Bardziej konzystencja chleba niz biszkopta.Robiłam go "na oko" ale gdzieś sobie zapisałam proporcje. Z tym, że na laptopie, do którego przez jakiś czas nie będę miała dostępu
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2014-05-05, 21:09
Ciocia a czy to maslo kakaowe moze byc niefiltrowane? Znalazlam strone poswiecona raczej kosmetykom, proponuja dwa rodzaje masla, przefiltrowane i nie, czyli brazowe i z zapachem. Nada sie, czy lepiej kupic u sprzedawcy stricte gastronmicznego?
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2014-05-06, 18:48
Zrobilam maslo kokosowe - czemu nie odkrylam tego wczesniej, jest przepyszne! To chyba zjem, ale z nastepnego zrobie kuleczki cytrynowo-kokosowe. W kolejce do zmaslenia czekaja juz migdaly :D
Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 2660 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-10, 22:29
Mam pytanie odnośnie surowego mięsa - czy ktoś z Was je surową wieprzowinę? Mi bardzo smakują niektóre elementy na surowo, ale jak tak sobie szperam w internecie, to wszędzie widzę krzyk, że nie wolno wieprzowiny na surowo. Ale dlaczego nie wolno? Czy faktycznie nie powinno się? Jeśli rzeczywiście tak jest, to jakoś szczególnie tego nie odczuję ale jeśli to histeria nie pokrywająca się z rzeczywistością, to chętnie sobie od czasu do czasu zjem carpaccio z karczku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum