BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 1)
Autor Wiadomość
Panterowo 


Barfuje od: 23.07.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 28 Cze 2012
Posty: 199
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-01, 12:07   

szukałam, szukałam... i znalazlam wreszcie :-) :

"Mieszanki dla kociąt powinny być bogatsze w tłuszcz niż dla kotów dorosłych. Zawartość tłuszczu w mieszance dla maluchów w okolicach 35% suchej masy to norma.(...)Dodam jeszcze, dla wszystkich, że mieszanki dla kociąt powinny być tym tłustsze im młodsze są kocięta. W miarę dorastania należy sukcesywnie dostosowywać je do norm obowiązujących dla dorosłych kotów. "

oto cytat dagnes z wątku "ile BARFa dla kociąt" i stąd też moje pytanie, gdyż jako dla osoby dotąd niebarfującej pojęcie "35% suchej masy" jest dla mnie czarną magią... :oops:
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
 
neris 


Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 23 Sty 2012
Posty: 67
Wysłany: 2012-07-01, 13:15   

Panterowo napisał/a:
dla osoby dotąd niebarfującej pojęcie "35% suchej masy" jest dla mnie czarną magią... :oops:

Zakłada się, że mieszanki bafrowe mają ok.75% wilgotności (75% wody). Suchą masę wylicza się, odejmując tę ilość od 100%, a zatem:
100%-75%= 25% suchej masy
Przeliczając na gramy, w porcji ważącej 100 g o wilgotności j/w,
sucha masa = 25%*100g, czyli 25g.
Zawartość tłuszczu na poziomie 35% suchej masy wynosić więc będzie,
35%x25g, czyli 8,75g

W kalkulatorze barfowym nie trzeba bawić się takimi wyliczeniami- on sam pokazuje zawartość procentową w suchej masie.
Dla lepszego zrozumienia różnych tego typu pojęć związanych z analizą polecam:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=243
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-01, 16:27   

Panterowo te linki od Neris bardzo ciekawe, więc przeczytaj koniecznie :-) Jak tylko wrócę do domu, to zajrzę do kalkulatora i coś wymyślimy dla maluchów :-)
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Panterowo 


Barfuje od: 23.07.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 28 Cze 2012
Posty: 199
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-02, 12:47   

neris - dzięki za linki
Po przeanalizowaniu analizy wychodzi na to, że można by stwierdzić, iż do tej pory koty trułam.... :oops: :oops: Na szczście Maluchy planuję mieć 100% barfowe...
Obliczenia zaczynam przetrawiać...

maix - będę dozgonnie wdzięczna :) :kwiatek:

o FC zaczęłam myśleć ew. tylko jako sam początek (jedno małe op.), gdyby nie udało mi się zgromadzić wszystkich naturalnych suplementów, choć będę się starać... na razie choćby zamówienia zbiorowe umarły chwilowo, choć miałam nadzieję, że uda mi się podpiąć...
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
 
wistra 
BARFny Hodowca

Wiek: 31
Dołączyła: 07 Lis 2011
Posty: 108
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-02, 18:59   

Proszę o info, ile FC lub TCPremix mam dosypać na 100g karmy filetowej: http://www.zooplus.pl/sho...sma_thai/297724
 
 
 
yerba 

Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 27 Cze 2012
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-03, 13:01   

Witam :-D
Chciałabym zacząć stawiać pierwsze kroczki w BARFie, ale mam małe wątpliwości i wolałabym się poradzić zamiast sama coś źle wykonać ;-) .
Koty do tej pory są głównie na karmie mokrej i dogryzają czasami chrupkami.
Gdy trafiłam na forum i poczytałam trochę różnych wątków, zaczęły się próby różnych kombinacji surowych mięs. Wcześniej też od czasu do czasu dostawały surowego kurczaka, więc większych oporów nie było :-D . Ostatnio stwierdziłam, że nadszedł czas na pierwszą mieszankę. I tutaj zaczynają się schody...
Jeden z prostszych wydaje mi się przepis nr 1. z „gotowych przepisów”:

Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi nr 1 (z forum Dubarfst)
1 kg mięsa bez kości (mięśnie, serca i żołądki)
40 g wątroby
5-6 g mączki ze skorupek lub 5 g węglanu wapnia lub 10-11 g cytrynianu wapnia
2 g soli
2 g tauryny
30 g łososia
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
1 ml oleju z łososia
50 g warzyw
400 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa.

Powoli zaczynam zbierać suplementy :-) . Wolałabym ominąć etap gotowych preparatów i od razu spróbować z naturalnymi suplementami ze względu na wrażliwego kocurka :-)

Niestety nie posiadam jeszcze kalkulatora, (a i nauka na nim pewnie sporo czasu mi zajmie jeżeli koty zaakceptują taką dietę ;-) ) i tutaj prośba o pomoc, bo niestety nie wiem jak ta mieszanka wygląda na kalkulatorze, a tym bardziej z moimi propozycjami…

Pytania do przepisu:

1. Jak podzielić 1 kg mięsa? 70% mięśnie, 15% serca i 15% żołądki?
2. Czy soli musi być aż 2g? Wiem, że wiele razy było wyjaśniane dlaczego sól też jest potrzebna, ale jak się doda mniej to mieszanka bardzo straci na wartości? Jakoś 2 g mnie przerażają :-?
3. Mączka z alg morskich- przy opisie produktu na ekozwierzaku: „Uwaga! W przypadku zdiagnozowania choroby tarczycy u psa lub kota, przed zastosowaniem alg (ze względu na dużą zawartość jodu) proszę skonsultować się z lekarzem weterynarii.”
Tutaj nie będzie problemu z jednym kotem, ale drugą muszę jeszcze przebadać pod kątem tarczycy i wolałabym nie ryzykować. Mieszankę mogę podzielić na pół i do jednej dodać algi, a drugą pozostawiłabym bez, ale tutaj pytanie czy muszę zamiast nich dodać coś innego?
4. Olej z łososia- na razie dostępny jest w butelce 300 ml (Salmopet), a na początku barfowania niewiele go potrzeba, ale producent zaleca 2,5 ml dziennie na kota poniżej 5 kg. Jeżeli moje koty do tej pory nie dostawały takiego oleju, to mogę go im podawać codziennie do karmy mokrej dodatkowo (np. 2 ml zamiast 2,5) nawet jeżeli jest ten 1 ml w mieszance i 30 g surowego łososia? [mieszankę będę starała się powoli wprowadzać dlatego nie będzie to na pewno więcej niż jeden posiłek BARFa na dzień]
5. Dodatkowy tłuszcz- jeżeli mieszanka składać się będzie z uda indyka bez skóry, piersi z indyka i wołowiny[najprawdopodobniej rozbratel] (indyk 70% i 30% wołowina) czy będzie konieczny dodatkowy tłuszcz?

Mam nadzieję, że nie powtórzyłam się z jakimś pytaniem ;-)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :kwiatek:
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-03, 22:46   

wistra, sprecyzuj - czy chcesz tą karmę podawać z FC bez żadnych więcej dodatków jako normalny posiłek? Nawet producent podaje, że to karma uzupełniająca, nie nadaje się do podstawowego żywienia. Nie tylko brakuje jej witamin i składników mineralnych. Praktycznie nie zawiera tłuszczu, który jest absolutnie niezbędny dla kota. W dziale o gotowych karmach mokrych ma swój wątek, poczytaj.
EDIT: widzę, że parę miesięcy temu już Dagnes - właśnie na tym wątku i właśnie tobie - wszystko tłumaczyła, włącznie z dawkowaniem FC i uwagami odnośnie kociąt.
Obecnie zadajesz te same pytania na obu wątkach. Sama musisz sobie zważyć tego fileta z puszki i policzyć dawkę FC z prostej przyczyny - nikt z moderatorów najprawdopodobniej nie karmi kota tą karmą i jej nie posiada.
Poza tym wątek "Receptariusz" nie dotyczy polepszania karm, tylko komponowania prawdziwych przepisów barfowych.
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
Ostatnio zmieniony przez maix 2012-07-03, 23:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-03, 23:11   

Panterowo, mam problem z wyliczeniem mieszanki dla twoich kociąt przy zastosowaniu mięs, które podałaś - czyli wołowina, kurczak, indyk. Jeżeli uda się osiągnąć właściwy poziom tłuszczu, to wychodzi za niski poziom białka i odwrotnie :-? Poprosimy o pomoc: Daaagneeees ;-)
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-04, 00:19   

yerba zacznę od tego, że przepisy z innych forów np dubarfst, czy catnutrition nie współpracują z naszym forumowym kalkulatorem. Jak zaczniemy przeliczać, a one są wg innych norm, to nam powychodzą całkiem inne przepisy. W tym akurat po sprawdzeniu na naszym kalku wychodzi, że jest za mało wit.D (łososia trzebaby zwiększyć do 60g) i taurynu (powinno być 2,5 - 3g)
Olej z kiełków pszenicy zastąp preparatem naturalnym Tokovit E, tak jest dla kota znacznie lepiej. 100 IU witaminy E to akurat jedna kapsułka Tokovitu E100.

Jak bardzo powoli zbierasz te suplementy ;-) Czy nadal czegoś brakuje? Jaki masz plan na wprowadzanie barfa?

Kalkulator jest bardzo przyjazny i prosty, wcale nie trzeba znać excela, ale obsługa wymaga znajomości ogólnych zasad - podanych w wątku ABC.

Podany przez ciebie podział mięsa jest ok. Pamiętaj, że mięso musi być raczej tłuste, zwłaszcza, że żołądki są chude.
Wyobraź sobie, że mi soli wychodzi 3,5 - 4g, więc 2g to malutko (sól jest ciężka).
Gdyby twój kot chorował na tarczycę, raczej już byś zauważyła, choroby tarczycy dają wiele wyraźnych objawów, tak jak u ludzi. Ja nie badałam tarczycy moich kotów, a ilości alg w barfie są bardzo małe.
Olej z łososia - tak, możesz dodawać, nie zawiera wit.A i D, więc teoretycznie nie przedawkujesz.
Tłuszcz zależy od mięsa, jak dasz dużo chudego a mało tłustego, trzeba będzie dodać tłuszczu. Pamiętaj, że bardzo niezdrowo jest kota przebiałkowywać samym chudym mięsem, kot ma jeść dość tłusto.

Przepis, który wybrałaś ma komplet suplementów, a dla ciebie jest w miarę prosty. Sama widzisz - wszystkie są proste :-)
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Panterowo 


Barfuje od: 23.07.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 28 Cze 2012
Posty: 199
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-04, 08:41   

maix, dziękuję w ogóle za niesienie pomocy takim "sierotkom" jak ja :oops:

co do stosunku tłuszczu do białka :
"(...)tylko że jak zwiększam ilość tłuszczu (łój wołowy) to leci mi na dół białko (brakuje conajmniej 3%) i zaraz mi wyskakuje zbyt duża ilość tłuszczy. Czy mam na to wobec tego przymknąć oko ?"

i odp. dagnes:
"Tak, możesz na to przymknąć oko. Dla szalejących kociąt mieszanki mogą być nieco tłustsze, zresztą to samo dotyczy bardzo aktywnych dorosłych kotów, np. wychodzących."

Mam nadzieję, że to pomocne będzie :-)
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-04, 11:49   

:-) Panterowo przepisy dla kocich dzieci:

Przepis z indykiem, wołowiną i skrzydełkami z kurczaka (suplementy naturalne)
1kg - indyk udo ze skórą, bez kości (możliwie tłuste)
1 kg - wołowina średniotłusta (ta tańsza) bez kości
250g - serca z indyka
360g - skrzydełka z kurczaka (ok.3 sztuki)
50g - łój wołowy, tłuszcz surowy wołowy lub np z kaczki, kurczaka (NIE wieprzowina)
2 żółtka
70g - wątroby z indyka
110g - surowy łosoś lub 5g tranu z wątroby dorsza
3,5g - mączka z wodorostów (algi)
5g - drożdże piwne w proszku
32g - Fortain lub 38g hemoglobiny w proszku forumowej
3 kapsułki Tokovitu E100 (wycisnąć)
13,5g - zmielone na pył skorupki jajek
10g - sól jodowana (jeżeli himalajska, to trzeba o 0,5g zwiększyć ilość wodorostów)
6g - tauryna
800g - woda
130g - przetarte warzywa

Ten sam przepis można zastosować podmieniając: za wołowinę 1kg mięsa z udek z kurczaka z tłuszczykiem i skórą, bez kości, czyli:
Przepis z indykiem, udkami i skrzydełkami z kurczaka (suplementy naturalne)
1kg - indyk udo ze skórą, bez kości (możliwie tłuste)
1 kg - mięso z udek kurczaka z tłuszczem i skórą, bez kości
250g - serca z indyka
360g - skrzydełka z kurczaka (ok.3 sztuki)
50g - łój wołowy, tłuszcz surowy wołowy lub np z kaczki, kurczaka (NIE wieprzowina)
2 żółtka
70g - wątroby z indyka
110g - surowy łosoś lub 5g tranu z wątroby dorsza
3,5g - mączka z wodorostów (algi)
5g - drożdże piwne w proszku
32g - Fortain lub 38g hemoglobiny w proszku forumowej
3 kapsułki Tokovitu E100 (wycisnąć)
13,5g - zmielone na pył skorupki jajek
10g - sól jodowana (jeżeli himalajska, to trzeba o 0,5g zwiększyć ilość wodorostów)
6g - tauryna
800g - woda
130g - przetarte warzywa

Przepis z wołowiną, udkami i skrzydełkami z kurczaka (suplementy naturalne)
1 kg - mięso z udek kurczaka z tłuszczem i skórą, bez kości
1 kg - wołowina średniotłusta (ta tańsza) bez kości
250g - serca z kurczaka
360g - skrzydełka z kurczaka (ok.3 sztuki)
50g - łój wołowy, tłuszcz surowy wołowy lub np z kaczki, kurczaka (NIE wieprzowina)
2 żółtka
90g - wątroby z kurczaka
110g - surowy łosoś lub 5g tranu z wątroby dorsza
3,5g - mączka z wodorostów (algi)
5g - drożdże piwne w proszku
32g - Fortain lub 38g hemoglobiny w proszku forumowej
3 kapsułki Tokovitu E100 (wycisnąć)
14,5g - zmielone na pył skorupki jajek
10g - sól jodowana (jeżeli himalajska, to trzeba o 0,5g zwiększyć ilość wodorostów)
6g - tauryna
900g - woda
130g - przetarte warzywa

Przepis z indykiem, wołowiną i skrzydełkami z kurczaka (z FC z dodatkami)
1kg - indyk udo ze skórą, bez kości (możliwie tłuste)
1 kg - wołowina średniotłusta (ta tańsza) bez kości
250g - serca z indyka
360g - skrzydełka z kurczaka (ok.3 sztuki)
80g - łój wołowy, tłuszcz surowy wołowy lub np z kaczki (NIE wieprzowina)
29g - Felini Complete
2 żółtka
40g - wątroby z indyka
20g - łosoś surowy lub 1g tranu z wątroby dorsza
1g - mączka z wodorostów (algi)
8g - Fortain lub 10g hemoglobiny w proszku forumowej
1 kapsułka Tokovit E100 (wycisnąć)
2g - sól jodowana lub himalajska
3,5g - tauryna
800g - woda
130g - przetarte warzywa

Tak jak w przypadku suplementów naturalnych - tutaj też można zamienić wołowinę z mięsem z udek kurczaka z tłuszczem i skórą, bez kości.
Zajrzyj na gotowe przepisy w tym dziale, tam jest wołowina ze skrzydełkami w 4 wersjach, w tym z FC i eB.
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Panterowo 


Barfuje od: 23.07.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 28 Cze 2012
Posty: 199
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-04, 12:04   

maix, dziękuję, dziękuję, dziękuję i jeszcze po stokroć dziękuję!! :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :-D

i jeszcze pytanko... czy skrzydła z kurczaka można zamieniać na kacze, czy wtedy są różnice w suplementacji? czasami mam dostęp do kaczych skrzydel, szyjek, czy gesich i kaczych korpusow...
_________________
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
 
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-04, 12:40   

Panterowo nie ma za co :)
Co do kaczych skrzydeł, to nie pojawiły się w przepisach nie przez przypadek, nie ma ich w tej postaci w kalkulatorze, więc nie chciałam kombinować na własną rękę. Sklad mięsa kaczego i z kurczaka się różni. Poza tym łatwiej zmielić skrzydeka z kurczaka, bo kaczka ma grubsze kości i nie każda maszynka sobie z tym poradzi.
Ja czasem też kupuję kacze skrzydła i porcje rosołowe (częściej całą kaczkę), ale wtedy ślęczę nad tym i dziubię, żeby wykroić mięska ile się da. W kalkulatorze jest tylko mięso z kaczki (bez kości) ze skórą lub bez. Z jednej porcji rosołowej i dwóch skrzydeł mam ok.500g mięsa kaczego z tłuszczem i skórą (porcje i skrzydła na tackach świeże).
Jak będzie ci się chciało tak dłubać, to ci wyliczę jeszcze coś z kaczką, taki "eksklusive" lekki ;-) Ale najpierw sprawdź, jak ci to obskubywanie będzie szło :lol:
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
wistra 
BARFny Hodowca

Wiek: 31
Dołączyła: 07 Lis 2011
Posty: 108
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-04, 13:52   

maix, zadaję te same pytania z prostego względu. nie chcę kotom zaszkodzić tą karmą, a nic innego nie chcą jeść.
Mój błąd, że w ogóle dałam im tę karmę na spróbowanie, ale teraz ze względu na kociaki nie będę karmiącej kotce robić zamieszania ze zmianą karmy. Jej wystarczy przesunięcie kotnika o 2cm do zamiatania, żeby zacząć świrować.

Karmy filetowe to nie mięso i doskonale wiem, że to karma uzupełniająca.
Stąd poprosiłam o wyliczenie, ile powinnam FC lub TCPremix podać konkretnie do tego produktu, bo ile podać do mięsa, to sobie z ulotki wyczytałam.
Chciałam zasięgnąć porady mądrzejszych, ale cóż.
Będę eksperymentować sama z moimi kotami.
 
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-04, 14:14   

Wistra koty nie mogą dokonywać takich wyborów, to właściciel musi być odpowiedzialny i decydować co jedzą.
W głowie ciężko pomieścić, że żywisz w ten sposób kotkę karmiącą :hair: To tak jakbyś karmiącej matce oferowała wyłącznie gotowaną chudą pierś z kurczaka, zmiksowaną z wodą i konserwantami, w dodatku na litr tej papki przypada tylko 150-180g mięsa, a reszta to woda...Jak myślisz, jaka jest wartość pokarmu takiej matki i w jakiej kondycji będzie za rok lub dwa?
Gdybyśmy kierowali się takimi motywami jak ty, to nasze dzieci jadłyby wyłącznie w McDonaldzie, a do tego batoniki i wata cukrowa. Za to bezstresowo.
Proszę cię, co to za tłumaczenie? I nie pisz proszę, że nie chcesz kotom zaszkodzić, czasem przestawienie kota na zdrowe jedzenie jest trudne i wymaga trochę więcej od właściciela, ale zawsze w końcu jest możliwe. Żeby zaszkodzić, nie trzeba zrobić coś złego, czasem wystarczy nic nie robić.
Sama przestawiałam kotkę hodowlaną, upartą jak osioł i udało się.
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne