BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przerabiane noże do szarpaka
Autor Wiadomość
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-21, 21:45   Przerabiane noże do szarpaka

O żesz!
Ja mam maszynkę Zelmer Diana "8". Wiem że nożyk tam jest chyba dwustronny...ale symbolu samego nożyka nie wiem gdzie szukac :cry: Bo ja taka zdolna technicznie jestem :lol:
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-21, 22:58   

To bardzo ważne aby wybrać właściwą wersję noża jedno lub dwustronną. Te części nie są zamienne.
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-21, 23:08   

Na moim nożyku jest tylko "8"...prównując z obrazkiem jest nożyk jednostronny jednak
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 09:01   

Mam zelmer 986 - nożyk jednostronny, ma 5 cm, ale pisze na nim 8. Powinnam kupić też nóż jednostronny i do niego sitko szarpak ? (ten dwustronny rozumiem nie będzie się nadawał?)
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-22, 10:35   

Numer nożyka jest umieszczony na nożyku lub sitku. Jak jest 5, to zamawiamy rozmiar (numer) 5, jak 8, to 8, itd.
gerda, jak na nożyku jest cyfra 8, to masz numer 8. Aby móc siekać mięso potrzebny jest szarpak. Jeżeli masz własny to nie musisz kupować u mnie tego sitka ;-)
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 11:20   

Sojuz - sitko które mam (większe) - ma okrągłe dziurki o średnicy 8 mm.Czy takie nadaje się do zamawianego szarpaka ?
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-22, 11:38   

Gerda, szarpak to jest właśnie sitko - takie śmieszne - ma tylko trzy otwory w kształcie rozlanej kropli wody. Sitko które masz to zwykłe sitko z grubym oczkiem.
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 13:05   

No dobra - to do czego służy ten nożyk tylko z dwoma ostrzami - czemu obcinają z 4 -2 ? Ja mam taki nożyk jak na obrazku od Sojuza - myślałam, że on obetnie 2 ostrza i to będzie właśnie szarpak. Nie mam za to takiego sitka z 3 otworami i nie wiem teraz co mi Sojuz ma kupić. :evil:
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-22, 13:44   

Sojuz obcinajac dwa skrzydełka nożyka powoduje ze to co mielisz jest mielone znacznie grubiej niż normalnym nożykiem. Ale to nie wszystko - musi być sitko z wielkimi otworami aby te duże kawałki mogły swobodnie wypadać a nie rozmaslac sie na drobnym sitku.
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-04-22, 14:16   

gerda, tu masz pokazany szarpak:
http://www.eskot.pl/alleg...0szarpakiem.jpg
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 14:27   

Czy mieląc nożykiem z 2 ostrzami i szarpakiem nie otrzymam zbyt dużych kawałków dla kota? Ja mielę na dużych otworach normalnego sitka, a część wołowiny kroiłam nożem w kostki 2/2 cm (do gryzienia) Może takie noże są potrzebne dla psów ? :roll:
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-04-22, 17:19   

gerda napisał/a:
Czy mieląc nożykiem z 2 ostrzami i szarpakiem nie otrzymam zbyt dużych kawałków dla kota? Ja mielę na dużych otworach normalnego sitka, a część wołowiny kroiłam nożem w kostki 2/2 cm (do gryzienia) Może takie noże są potrzebne dla psów ? :roll:


Im maszynka większa, tym kawałki z szarpaka będą większe.

Chyba będę musiała zrobić osobny temat o maszynkach, sitkach i nożach :roll: :mrgreen:

Na szybko dla przykładu, tak wygląda mięso z szarpaka:
http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_4368.jpg
http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_3508.jpg

Wygląda jak krojone w drobną kostkę.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Muffka 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 17 Mar 2012
Posty: 1
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2013-05-16, 23:58   

Kochani,
te nozyki-szarpaki tylko do zelmerów?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-05-17, 17:08   

Muffka, te konkretne modele tak, ale może uda mi się znaleźć też części do maszynek innych producentów.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Udział BARFa: 75-90%
Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-08, 06:25   

Jak dla mnie dwa skrzydełka noża produkują trochę za małe kawałeczki mięsa. Moja kotka to prawdziwy tygrys i niestety z większym smakiem zajada bardzo duże kawałki mięsa, bo lubi sobie pomlaskać ;-) Spróbuję obciąć u siebie jeszcze jedno skrzydełko i zobaczę, jak wtedy wyszarpuje się mięso...

Dla niewtajemniczonych, którzy nie mają takich nożyków. Używając noża, który ma z czterech tylko dwa skrzydełka, w połączeniu z szarpakiem maszynka "wypluwa" bardzo małe kawałeczki mięsa, gdzieś wielkości tych kawałków w saszetkach, a nawet mniejsze.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne