BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi
Autor Wiadomość
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 839
Skąd: znad morza/W-wa
Wysłany: 2016-01-18, 04:20   

Liczyłam na OO_1.3, ale zwrócono mi uwagę, że mam błędy w przepisach (które nie były widoczne w OO) i zasugerowano mi przeliczanie w Excelu.
Teraz sprawdzam z Excel 1.5 ale widzę, że w każdej pozostałej wersji były jakieś poprawki.
Mogę prosić o podpowiedź, która wersja jest obecnie najbardziej wiarygodna?
Dziękuję :kwiatek:
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1045
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-18, 10:21   

małga, najlepiej najnowsza 1.7a - do ściągnięcia w wątku kalkulatorowym :)
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 839
Skąd: znad morza/W-wa
Wysłany: 2016-01-18, 10:34   

dziękuję :-D wolałam się upewnić.
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 839
Skąd: znad morza/W-wa
Wysłany: 2016-01-20, 11:05   

Trochę mi zeszło nim sobie to policzyłam, a proszę o korektę jeśli coś mieszam.
Open Office 1.3 kontra Excel 1.7a :
przy dokładnie tych samych składnikach i ilościach miałam różnice: wapń-fosfor, potas-sód i witamina D.
OO: wapń-fosfor 1,15 / Ex: wapń-fosfor 1,20
OO: potas-sód 1,35 / Ex: potas-sód 1,45
OO: witamina D suma równa normie / Ex: witamina D suma niższa ok 1/4

W OO są skorupki jaj: wapń 35 800, fosfor 120, sód 160, potas 115 (mg),
w Ex jest mączka ze skorupek Lilly's Bar/Lunderland odpowiednio: wapń 38 800/38 600, fosfor 960, sód 0/87, potas 0/37 (mg).
Witamina D w tranie dla OO: 15 000, dla Ex: 9 300/11 900 (I.E)

Jest też różnica w ilości węglowodanów: OO podaje więcej od Ex i nie wylicza mikroelementów, co również zmienia proporcje.

Dragana wspomniała parę postów wyżej, że oba kalkulatory się znacznie różnią, ale nie rozwinęła tematu.

Wiem, że Dagnes od początku zalecała, by korzystać z różnych kalkulatorów. Mój błąd, że jestem mało rozgarnięta komputerowo, mając tylko OO pracowałam z jednym i dopiero chore nerki kota skłoniły mnie do postarania się o Excela. Piszę o tym, bo może ktoś jeszcze na forum jest taki jak ja i teraz zwróci na to uwagę.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-01-20, 14:51   

małga :kwiatek:
Dokładnie :-) są osoby korzystające tylko z Oo i im na pewno przyda się taka opinia i przeliczenia. Ja osobiście jestem za tym żeby i tak gotowy przepis wrzucić na Forum jak się nie jest go pewnym, zawsze ktoś pomoże i korektę zrobi w Ex.
 
 
bumbas 

Barfuje od: 01.01.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-05, 11:10   

Witam, jestem tu nowy i być może moje pytanie jest nie na miejscu ale mam jeden problem:

w kalkulatorze przy sporej ilości rodzajów mięsa wołowego wartości witaminy D są ustalone na 0,
przy innych zaś na około 30. Ponieważ nadmiar witaminy D jest szkodliwy to czy nie bezpieczniej
dla mięsa dla którego nie znamy zawartości witaminy D ustalić na średni poziom dla mięsa wołowego czyli na przykład 30? Bo 0 to chyba jednak lekka przesada, jeśli ktoś sporządza mieszankę z samej wołowiny to może sporo przedawkować mimo że kalkulator wskaże poprawne wartości, albo w gorszym wypadku będzie dodawał tran a zupełnie niepotrzebnie. Pozdrawiam.
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 388
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-05, 16:39   

bumbas, wołowina ma 0,35 mcg ( dane z bazy Instytutu Żywności i Żywienia). Wprowadź sobie do kalkulatora i zobacz czy przedawkujesz.
 
 
bumbas 

Barfuje od: 01.01.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-06, 12:28   

Jeśli wołowina ma 0,35 mcg to może warto to wprowadzić do kalkulatora zamiast wpisywać 0?
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2016-02-06, 15:11   

Podejrzewam, ze w kalkulatorze 0 jest nie dlatego, ze nie wiadomo co wpisac, ale takie sa dane w zrodlach, z ktorych zostaly one zaczerpniete do kalka. Stwierdzenie, ze "wolowina ma tyle witaminy D" jest o tyle nieprawdziwe, ze wartosci odzywcze zaleza od kawalka miesa ale i od zwierzecia, jego zywienia, pochodzenia... Mozliwe, ze przyszla aktualizacja kalka bedzie okazja do przyjrzenia sie tym danym z bliska.
Najlepszym sposobem na obejscie problemu jest roznorodnosc w wyborze mies.
 
 
bumbas 

Barfuje od: 01.01.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-06, 15:20   

"w kalkulatorze 0 jest nie dlatego, ze nie wiadomo co wpisac, ale takie sa dane w zrodlach, z ktorych zostaly one zaczerpniete" - nie no bez jaj proszę. Przecież to wbrew logice. Antrykot 24 a rostbef 0? To jest ewidentny błąd. Jeśli nie ma danych to moim zdaniem należy wpisać wartości uśrednione albo wszędzie wpisać 0 i już. Podobnie sprawa się ma z innymi rodzajami mięs, i o ile inne witaminy można "olać" to tych które da się przedawkować nie powinno się olewać.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2016-02-06, 15:43   

Bumbas, osobiscie nie analizowalam nigdy zadnego miesa wiec nie powiem Ci czy to wbrew logice czy nie. Dla przykladu, tu masz inne dane dla antrykotu, gdzie witaminy D jest 0. Nie brak danych, nie nieanalizowane, tylko 0: http://www.valeursnutriti...=ListDetails#22
Tutaj dane dla rostbefu gdzie witaminy D jest 4 IU: http://www.matvaretabelle...bone-raw-03.068
Zeby byla jasnosc, ja nie uwazam, ze dane w kalkulatorze sa niepodwazalne. Mysle, ze zadne takie nie sa i dlatego nie mozna z gory zalozyc, ze kalk sie myli tylko trzeba to glebiej przeanalizowac.
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 388
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-06, 16:02   

bumbas napisał/a:
Jeśli wołowina ma 0,35 mcg to może warto to wprowadzić do kalkulatora zamiast wpisywać 0?
Ja w swoim kalku wprowadziłam. Jestem takim samym użytkownikiem jak Ty.
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 839
Skąd: znad morza/W-wa
Wysłany: 2016-02-06, 19:06   

vesela krava napisał/a:
...wartosci odzywcze zaleza od kawalka miesa...


no właśnie dziś rzeźnik się ze mnie uśmiał, gdy mu powiedziałam, że zależy mi na łacie, bo ma najmniej fosforu. Powiedział, że "ze swoim 20letnim doświadczeniem zapewnia mnie, że różnice w tłuszczu, białku i wody tak, ale ilość pierwiastków w całej tuszy (mięśniach) jest ta sama".

Moje pytanie więc, od czego zależy ile czego jest w danej części ciała zwierza? Że karczek ma 200mg a łata 113mg?

(jeśli to do tematu "wołowego" to proszę o przesunięcie).
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 388
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-06, 19:40   

moim zdaniem nie miał racji. To kwestia proporcji tłuszczu do mięśnia.
 
 
Ewik72 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 388
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-06, 20:17   

Właściwie to nie....częściowo miał rację :mrgreen: jeśli mowa tylko o mięśniu to wartości będą zbliżone.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne