BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jadłospis dorosły pies dysplastyk 17kg
Autor Wiadomość
calusari 

Barfuje od: 05.03.16
Dołączyła: 26 Lut 2016
Posty: 7
Wysłany: 2016-04-15, 11:38   Jadłospis dorosły pies dysplastyk 17kg

Bardzo proszę o pomoc jak to powpisywać do kalkulatora psiego żeby mi wyliczyło dokładne ilości supli, które muszę dodać (mam problem z kaczka i kurczakiem, nie wiem jak je "ugryźć" ;) ).


Pies dorosły, umiarkowana aktywność (dawka dzienna 2% masy ciała), dysplastyk.
Wszystko jest mielone (tuszki z kurczaka i kaczki całe razem ze skórami i kośćmi, potem dokładnie mieszane).

kurczak tuszka ze skórą i kośćmi* - 440g
kaczka tuszka ze skórą i kośćmi* - 440g
indyk (szyje indycze bardzo mięsne 600g/szt + udziec ze skórą bez kości w proporcji 2,5:1)*, czyli jest 125g udźca ze skórą bez kości + 315g szyjek - 440g
wołowina kark chudy - 540g
ozór wołowy - 270g
łosoś (brzuszki i mięsne żeberka z ośćmi, bez skór) - 270g

*do każdej porcji dodane jest 50g podrobów (25g wątróbki indyczej, 13g żołądków indyczych, 12g serc indyczych), czyli ogólnie na cały jadłospis jest:

150g wątróbki indyczej
78g żołądków indyczych
72g serc indyczych


z supli mam:

olej z tranu dorsza (trzeba zużyć z pierwszej kolejności bo otwarty)
olej z łososia
skorupki mielone
algi morskie
dziką różę
drożdże
hemo wieprzowa
czystek

na dysplazję:
msm z podkowy w tabletkach (teraz daję 1szt na dzień)
mączkę z małży nowozelendzkich
aniflexi + (to daję zamiennie z msm i małżami)
 
 
calusari 

Barfuje od: 05.03.16
Dołączyła: 26 Lut 2016
Posty: 7
Wysłany: 2016-04-15, 16:27   

Próbowałam zbilansować jadłospis i wyszły od razy dwie spore niezgodności z witaminami.

Największa - witamina A - ogromny nadmiar, przy podanych wyżej wartościach wątróbki jest 10 razy więcej niż być powinno.


Teraz mam problem, ponieważ ponoć wątróbka ma stanowić 5% masy całej mięsnej porcji a 20% mięsnej porcji to podroby - wątroba: inne podroby - 1:3). U mnie jest stosunek 1:1 , ale jestem w stanie to sobie nadrobić jak dokupię więcej mięsa i pomieszam tyle ile trzeba, więc poniżej daję jadłospis poprawiony o podroby, które dokupię i dodam.

tylko, że biorąc tyle wątróbki, żeby stanowiła 5% mięsnego posiłku, dalej daje ok. 6 razy więcej witaminy A niż powinno być... I co teraz? Która wartość jest poprawna? Z kalkulatora czy te 5%? :(


Druga sprawa to witamina D - słyszałam, że oleju daje się 5ml na dzień na średniego psa. A to daje np 50 ml oleju na każde 3kg mięsa. To też dużo za dużo jeśli wpisuję dane do kalkulatora, jakieś trzy razy więcej. Wg kalkulatora powinno być 13ml na 3 kg mięsa (nie ryby). Naprawdę trzeba dawać tak mało tego oleju? czy nadmiar wit. D jest też szkodliwy, jak nadmiar wit. A?
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2016-04-17, 16:50   

calusari napisał/a:
Największa - witamina A - ogromny nadmiar

Kalkulator ma zaniżoną wartość tej witaminy, więc nie przejmuj się tym. Rozsądek najważnejszy.

O witaminie D poczytaj tutaj:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=328
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne