BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Olej pokrzywowy?
Autor Wiadomość
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-06-23, 13:24   Olej pokrzywowy?

Doczytałam w którymś temacie, że to dobry sposób na utrwalenie dobroczynnych właściwości pokrzywy, na działce mam dorodną pokrzywę z której co roku robię susz, tym razem chciałabym spróbować stworzyć taki olej.

Znalazłam przepis w którym używa się oliwy lub oleju słonecznikowego, nie może to być rzepakowy dobrej jakości?
Jak dalej postępować z zielem, miażdżyć, kroić, tłuc?
Zalane ziele zostawić w ciepłym czy zimnym miejscu?

Nigdy tego nie robiłam, zielona jestem jak... pokrzywa :oops:
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2012-06-23, 17:11   

Cytat:
Olej pokrzywowy – Oleum Urticae: 1 część świeżej lub suchej pokrzywy (ziele) zalać 3 częściami ciepłego oleju winogronowego, makowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia, odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Stosować do wcierania w chorą skórę, do okładów na zmiany łuszczycowe, suche wypryski. Ponadto do kąpieli olejowych włosów po zniszczeniu ich zabiegami fryzjerskimi (we włosy wcierać olej, trzymać 6-8 godzin, po czym zmyć w dobrym szamponie). Takie kąpiele olejowe wskazane są także do leczenia suchego łupieżu. Olej pokrzywowy może zastąpić mleczka kosmetyczne i kremy, posiada bowiem właściwości natłuszczające, odżywcze, przeciwzapalne, oczyszczające i regenerujące. Zażywany doustnie staje się źródłem fitosteroli, chlorofilu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, K, F). Wskazany w leczeniu hiperandrogenizmu, miażdżycy, przerostu gruczołu krokowego, zaparć oraz zaburzeń w wydzielaniu żółci.

:twisted: http://luskiewnik.pl/urtica/preparaty.htm
http://www.bioslone.pl/fo...ic=3959.30;wap2
_________________
http://www.garnek.pl/aniar/a
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-06-23, 19:28   

Ja znam te strony, ale dalej nie wiem dokładnie co robić (tak, uparta jestem) i czy może to być olej rzepakowy (nie mam oliwy a kupować nie chcę bo jest piruńsko droga co w tej chwili ma dla mnie duże znaczenie)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2012-06-23, 20:55   

Olej rzepakowy to sie wogole do jedzenia nie nadaje --> http://articles.mercola.c...cer-growth.aspx http://articles.mercola.c...7/con-ola2.aspx http://www.bhawkindustrie...t=0&prodstart=0
_________________
http://www.garnek.pl/aniar/a
 
 
AniaR 


Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 447
Skąd: z daleka
Wysłany: 2012-06-23, 21:03   

A tutaj masz bez zadnego oleju --> http://www.ehow.com/how_1...l-infusion.html
_________________
http://www.garnek.pl/aniar/a
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1574
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2012-06-23, 22:05   

Dlaczego olej rzepakowy nie nadaje się do niczego(placki ziemniaczane)? Niestety nie znam angielskiego :oops:
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3450
Wysłany: 2012-06-23, 23:03   

AniaR napisał/a:
Olej rzepakowy to sie wogole do jedzenia nie nadaje

Nawet ten tłoczony na zimno ?
  Zaproszone osoby: 1
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-06-23, 23:16   

AniaR napisał/a:
Olej rzepakowy to sie wogole do jedzenia nie nadaje --> http://articles.mercola.c...cer-growth.aspx http://articles.mercola.c...7/con-ola2.aspx http://www.bhawkindustrie...t=0&prodstart=0


Iee tam, nie popadajmy w skrajności, jadam obiady robione na takim oleju (rzadko bo rzadko) od lat i żyję, moja matka i babcia również :twisted:

Zwierzakom nie daję, zresztą żadnego oleju nie daję poza zwierzęcymi ;-)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4795
Wysłany: 2012-06-27, 13:12   

gerda napisał/a:
Dlaczego olej rzepakowy nie nadaje się do niczego(placki ziemniaczane)?

Nie nadaje się zwłaszcza do smażenia placków i innych potraw. Odpowiedź dlaczego znajdziesz w tym poście:
http://www.barfnyswiat.or...php?p=2141#2141

Sandra napisał/a:
AniaR napisał/a:
Olej rzepakowy to sie wogole do jedzenia nie nadaje

Nawet ten tłoczony na zimno ?

Olej tłoczony na zimno, pod warunkiem że nie jest oczyszczony, nadaje się do spożycia w niewielkich ilościach, ale tylko na zimno. Jednak taki olej trzeba by tłoczyć samemu, bo w sklepach nie uświadczysz.
No i spróbuj wytłoczyć olej z rzepaku :twisted: .
Gdyby olej z rzepaku nadawał się do jedzenia, to butelki z tym olejem rosłyby na drzewach ;-) . Tak, by ludzie od zarania swych dziejów mieli go pod dostatkiem ;-) . Mam nadzieję, że wybaczysz mi żartobliwy ton :kwiatek: .
Mała dyskusja o olejach była tu:
http://www.barfnyswiat.or...php?p=3540#3540
Zresztą to jest bardzo obszerny temat. Dużo jest w linkach zamieszczonych przez AnięR, w necie innych informacji też jest ogrom. Jak tylko czas mi w końcu pozwoli , to zabiorę się za kontynuację tematu o tłuszczach w kociej diecie, który i dla dwunogów wiele wyjaśni :-) .

Przepraszam za OT :oops: , ale w temacie o oleju chyba nie aż tak rażące ;-) .
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 711
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-06-27, 14:50   

A ja nadal nie wiem czy użyć tego co mam w domu (bo kupić teraz nie mam jak), czy sobie podarować.
Mnie nie chodzi o jedzenie tego oleju, on ma być nośnikiem substancji leczniczych z pokrzywy, tego się używa na krople, nie łyżki czy litry.
Pokrzywa mi przekwitnie i tak się skończy przygoda z olejem pokrzywowym, buuu.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-11, 20:11   

harpia napisz na co Ci ten olej pokrzywowy. Najlepszy byłby olej lniany albo słonecznikowy ale na zimno tłoczony. Myślę, że nie ma sensu pakować sobie chemii wraz z olejem tłoczonym nie na zimno - wówczas i tak zbawienne właściwości pokrzywy "idą w diabły".
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne