Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2012-09-11, 15:47
Harpio specjalistko od mięs powiedz mi proszę gdzie w kalkulatorze szukać antrykotu, kupiłam ładny tłusty kąsek i nie wiem jak go do przepisu wpisać czy jako górna łopatka czy raczej jako rostbef?? Zupełnie nie znam się na wołowinie
pozdrawiam
Mam pytanie o ozory, ostatnio zobaczyłam, że w naszym mięsnym bywają dość regularnie... Jednak osobiście ozorów nie lubię, bo konsystencja tego mięsa mnie drażni. Czy ktoś ma doświadczenie, czy kotom nie robi to różnicy?
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-11-20, 22:47
Ozory są bardzo lubiane przez moje fretki, właśnie przez "chrupką" konsystencję, dostają od czasu do czasu wieprzowy lub cielęcy (dokładnie umyty i wyszorowany, razem ze skórą i gruczołami) Ozory nie są jakoś wyjątkowo wartościowe, dużo białka i witaminy z grupy B, możesz spróbować dać kotu, jak polubi to spokojnie można wprowadzić jako okresowy smakołyk
Shana55, nie widziałam wcześniejszych wpisów, antrykot możesz traktować jak średniotłuste mięso, albo jako rozbratel (rostbef), moim zdaniem przekłamanie wartości będzie minimalne
kwiatpaczuli, pręga to mówiąc łopatologicznie, goleń tylna wołowa, mięso poprzerastane błonami i ścięgnami, tworzące skupiska mięśni, jeżeli kot lubi twarde mięsa to jak najbardziej może dostać pręgę, mięso wykrojone z błon jest bardzo delikatne.
Pręga jest najlepsza na zawiesiste gulasze bo zagęszcza całe danie
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2012-11-20, 23:55
Moje koty systematycznie dostają ozorki cielęce (takie na dł. 6-7 cm)
Kroje na paseczki do Barfa, uwielbiają ich smak.
One chyba sa tłuste bo łatwo się zmrożone kroi.
Ja kupuje moim ozory wołowe. Łatwo się je mieli, a koty nie wybrzydzają ;) Cena różna. W markecie widziałąm nawet po 18zł/kg w mięsnym jak zamawiałam to szło za 12 zł/kg.
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 1134
Wysłany: 2012-11-22, 11:17
no własnie u mnie była cena jak za gulasz
dzis kupiłam taki kawałek wołu z kościa i ful szpiku
wydłubałam im to,ale z zjadliwoscia róznie
musiałam przemycać
Witam, w naszej rzeźni mogę sobie powymyślać i chłopaki mogą mi dorzucić ścięgien i tłuszczu wołowego ile chce, zazwyczaj biorę 10kg tłustej wołowiny i 2 serca wołowe, czy moja mieszanka może być za tłusta? chodzi mi o to czy z tłuszczem wołowym można przesadzić? do mojej mieszanki wchodzą jeszcze inne mięsa, zależy co dokupię, kurczak, indyk, kaczka, gęś, plus obowiązkowo ryba polok-1kg, 1kg wątroby baraniej
Beata
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-12-11, 21:01
A nie za dużo tych serc na 10 kg mięsa? Będzie okay jeśli razem serca ważą do 2 kg, z tego odchodzi jeszcze trochę materiału żylastego, którego koty raczej nie wciągną.
Z tłuszczem pewnie, że można przesadzić, dlatego warto trzymać się ram % przewidzianych przez kalkulator.
2 serca mają ok 3kg, do tego na 10kg wołowiny wchodzą jeszcze inne mięsa i ryba, co razem daje ok 15kg, dużo się naczytałam na forum i wyczytałam że serc może być więcej bo to lepszy jakościowo mięsień
Czekam na razie na dane do przelewu z zagranicy by nabyć kalkulator
mapi_
Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013 Posty: 59 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-03-10, 23:08
Czy ktoś dysponuje może parametrami do kalkulatora dla goleni wołowej bez kości? Kupiłem takie coś w markecie i nie bardzo wiem, co wpisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum