BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wołowina
Autor Wiadomość
mapi_ 

Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 59
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-03-23, 18:58   

Dziękuję! :)
 
 
mrudnicka 

Wiek: 33
Dołączyła: 07 Mar 2013
Posty: 22
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-03-28, 12:35   

Z działu psiego przeniosło mnie tutaj, a chciałabym o coś zapytać, mianowicie:

Serce wołowe - z racji na jego wielkość i ilość miejsca zajmowanego w zamrażalniku, mimo iż kupiłam tylko połowę, zastanawiam się jak rozplanować prawidłowo jego zjedzenie w czasie :-) Czy traktować je jak mięso (to w końcu mięsień i to ogromny), czy podroby (wiadomo, że tych stosuje się w diecie mniej)??

Prosiłabym o jakieś oświecenie w tej kwestii, bo nie chciałabym dać tego psu za dużo w małym okresie czasu :) /szczeniak 3,5 miesiąca, chart perski/ Z góry dziękuję!
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-03-28, 12:44   

Serce to mięsień. Bardzo podobny do mięśni szkieletowych(choć nie identyczny). Myślę, że spokojnie możesz traktować jako mięso. I to fajne, bo zapewne krwawe.
Z doświadczenia - serce może trochę rozluźniać kupę. I jest ona po sercu często czarna jak smoła
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2013-03-28, 13:05   

W tym dziale "Mięso i mięsne składniki diety" znajduje się poszukiwany temat pt. Serca :-P
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=496
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2013-03-28, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  
  Zaproszone osoby: 2
 
mrudnicka 

Wiek: 33
Dołączyła: 07 Mar 2013
Posty: 22
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-03-28, 13:22   

ciocia_mlotek napisał/a:
Serce to mięsień. Bardzo podobny do mięśni szkieletowych(choć nie identyczny). Myślę, że spokojnie możesz traktować jako mięso. I to fajne, bo zapewne krwawe.
Z doświadczenia - serce może trochę rozluźniać kupę. I jest ona po sercu często czarna jak smoła
Super, czyli moje rozważania nie są takie pozbawione sensu :) Zmiany w kupie już odkryliśmy :)

Sandra, dziękuję :) Pytałam konkretne o serce wołowe, stąd tutaj - już wiem gdzie się w pełni w temacie doszkolić :)
 
 
mapi_ 

Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 59
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-04-13, 14:49   

Jakie parametry w kalkulatorze powinien mieć szponder wołowy? (jest coś podobnego wprowadzone?).
 
 
immortal 

Dołączyła: 04 Kwi 2013
Posty: 453
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-06, 21:14   

Dzięki!

Jeszcze jedno pytanie - ostatnio kupiłam wołowinę, która miał taki dość nieprzyjemny, lekko gorzko/kwaśny zapach. Czy to po prostu kwestia długiego leżenie? Mogę to dać psu?
 
 
rashka 
BARFny Hodowca

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 08 Lut 2013
Posty: 79
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-06, 22:29   

Uważam, że jak najbardziej- w naturze psowate żywiły się nie tylko upolowaną ofiarą, a i nie pogardzały padliną. Jeśli BARFujesz dłuższy czas to nic złego się nie stanie, psi żołądek na pewno sobie z tym poradzi ;-) .
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2013-05-25, 12:47   

Kupiłam dzisiaj łatę wołową dla moich kocisk :mrgreen:
Pod jaki rodzaj mięsa wołowego można to podciągnąć w kalkulatorze ?
Znalazłam co prawda wartości odżywcze w internecie, ale one sa jakieś kosmiczne - wartość kaloryczna 100 g 415 kcal, zawartośc tłuszczu 39,3 g.
Łata którą kupiłam to cieniutkie poprzerastane mięsko, w którym prawie w ogóle nie widać tłuszczu :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2013-06-13, 08:22   

W Kalkulatorze jest zakładka "Mięso", w której można sprawdzić zawartość tłuszczu w poszczególnych rodzajach mięs. Należy "na oko" ocenić ilość tłuszczu w kupionym mięsie i dopasować do tego któryś z rodzajów.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2808
Wysłany: 2013-06-13, 18:53   

Tako żem zrobiła :mrgreen:
Po mieszance zostało już tylko wspomnienie... :roll:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-06-13, 19:28   

Czy jeśli pies ma uczulenie na wołowinę to na cielęcine też będzie miał?? W teorii przynajmniej?? Ma ktoś jakieś doświadczenia??
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-06-13, 19:47   

Cielęcina to młoda krowa. Białka budujące mięso i całe cielę są dokładnie takie same jak u dużej krowy. Krowa i cielak różnią się tylko wiekiem i rozmiarem :mrgreen:
Jeżeli pies jest uczulony na białko krowie to nie może jeść cielęciny ani krowiego nabiału - nawet masła
 
 
Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 2811
Wysłany: 2013-06-13, 19:54   

Jak dokładnie wypłukać nerki? Ale tak dokładnie dokładnie?
 
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-06-13, 20:29   

Ten wątek może być pomocny
http://www.barfnyswiat.or...?t=1484&start=0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne