BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz (część 1)
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-10-08, 00:53   

Marcepan :kwiatek:
Dokładnie tak :mrgreen:
IU = IE = j.m = jednostka międzynarodowa

Kod:
Jednostka międzynarodowa, IU, U, j.m. (ang. international unit, IU; fr. unité internationale, UI; niem. Internationale Einheit, IE)
 
 
Marcepan 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 10/2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 75
Skąd: Sopot
Wysłany: 2016-10-08, 14:38   

dziękuję. jakby nie mogli napisać na pudełku, z dedykacją dla barfujących ludzi :twisted:
  Zaproszone osoby: 1
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-09, 13:07   

Stwierdzilam ze dobrze jest czesto urozmaicac diete wiec stworzylam takie przepisy:
*wieprzowina:
600g wieprzowa lopatka
100g kurczak grzbiety
200g skrzydla cale
80g kurczak serce
80g kurczak zoladek
1szt zoltko
33,7g watroba kurczak
38,1g losos
1,7g maczka z wodorostow
0g drozdze piwne
16,4g Fortain
1,2kap Tokivit100
10g olej z lososia
3g skorupki
4g naturalna sol morska
2,2g tauryna
125g warzywa
478g woda

*indyk:
600g indyk udo bez kosci
100g kurczak grzbiety
200g skrzydla cale
80g indyk serce
80g indyk zoladek
1szt zoltko
28g indyk watroba
44,7g losos
1,7g maczka z wodorostow
2,3g drozdze piwne
13,1g Fortain
1,1g Tokovit100
10g olej z lososia
2g skorupki
4g naturalna sol morska
2,5g tauryna
121g warzywa
390g woda

*wolowina
600g wolowina sredniotlusta
100g kurczak grzbiety
200g skrzydla cale
60g serce wolowe
60g zoladen wolowy
40g nerka wolowa
1szt zoltko
38,6g watroba wolowa
35,8g losos
1,7g maczka z wodorostow
2,2g drozdze piwne
13,1g Fortain
1,2kap Tokovit 100
10g olej z lososia
3g skorupki
4g naturalna sol morska
2,3g tauryna
118g warzywa
375g woda

Byla jeszcze kaczka ale kicia komoletnie odmowila nawet lizniecia, to samo z krolikiem. Na szczescie jest Nico ktory z checia zje wszystko co do kota nalezy.

Kazda z mieszanek teoretycznie jest na 19 dni dla kota 2,2kg.
Teoretycznie bi Nina jest jak worek bez dna i jedna taka mieszanka wystarczy moze na 10 dni :-D

Teraz jeszcze zrobie jej z jagnieciny i jakies jeszcze dla czestego urozmaicania :lol:
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-09, 22:42   

Czy znalazla by sie jakas dobra dusza i sprawdzila mi w kalkulatorze exela o ile podniesie sie bialko jesli dam tylko polowe warzyw. Niestety w kalku oo nie moge tego zmienic. Poki co mloda je ogromne ilosci wiec daje jak w przepisie ale jednak chyba jej lepiej smakuje z mniejsza ich iloscia. Z gory ogromnie dziekuje.

I jeszcze jedno pytanko. W kalkulatorze w suplementach wit E jest olej lniany rozumiem ze mozna go podawac?. Nikos dostaje taki na zimno tloczony wiec chyba dla kotki rowniez powinien byc ok ale wole zapytac.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-10-09, 23:06   

barbara838 :kwiatek:
A o który przepis Ci chodzi ? Bo wszystkie trzy mają ten sam błąd... za dużo części z kością na ilość mięsa w mieszance. Części z kością może być około 30% ilości czystego mięsa czyli na 600g mięsa części z kością tylko 600 x 30%= 180g.
Warzyw nie musisz dawać wcale, no chyba że kotki lubią :mrgreen: a olej lniany nie koniecznie podawać, oleje roślinne nie są przyswajane przez koty, lepiej już tą naturalną wit. E Tokovit. Albo inną naturalną.
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-10, 11:11   

Shana55
Jezeli czesci z koscia ma byc do 30% w mieszance to by sie zgadzalo
1/3 czesci z koscia i 2/3 mieso i podroby. Czyli w tych nie ma nawet 30%. Jest 760g mieso i podroby (70%) to 30% by bylo ok 325g miesa z koscia a jest 300g wiec mysle ze jest ok.
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-10, 12:11   

W ramach uscislenia.
Biorac pod uwage ze mysz zawiera 17% CZYSTYCH KISCI to jest 17g na 100g myszy. Przyjmujac 30% KOSCI MIESNYCH to bedzie 30g na 100g myszy. Wartosc ta liczymy od masy calkiwitej myszy a nie od wagi miesa.
Czyli moja skomponowana mysz o wadze 1060g powinna zawierac 17% CZYSTYCH KOSCI - 180g lub 30% KOSCI MIESNYCH -325g.
Wydaje mi sie to logiczne
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-10-10, 17:25   

barbara838 :kwiatek:
W ramach uściślenia:
Kości to nie są mięsne kości... samych kości nie używamy, bo za wysoko w mieszankach rośnie fosfor i wapń i narażamy kota na chorobę nerek. (W naturze kot nie je samych kości przecież.)
Mięsne kości np. skrzydełka całe z kurczaka, mają stanowić 30% diety czyli czystego mięsa...a nie mieszanki...
Czyli 600g x 30%=180g.
Czyste mięso plus mięsne kości i tą ilość razy 15% i otrzymujemy ilość podrobów należnych w tej mieszance. (i tu można trochę nagiąć procenty, bo serc może być i 20%)
600g+180g=780g x 15%=117g (podroby)
600g+180g+120g= 900g + wątróbka + suplementy + woda w/g wyliczeń kalkulatora.
Wtedy taka mieszanka ma wszystkie parametry w normach. (Przynajmniej ja to tak liczę).
W mieszance z wołowiną jest zła proporcja wapnia do fosforu i wysoko przekroczona norma tych dwóch składników, za mało soli, mogłoby być więcej drożdży.
Białko w górnej granicy normy 5,33g na kg.m.c. kota na dzień.
W pozostałych dwóch przepisach sytuacja jest analogiczna.
Doradzałabym dokładniejsze postudiowanie kalkulatora i wątku o zasadach komponowania przepisów.
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-11, 00:43   

Bialko 5,33 jest w mieszance z indyka a nie wolowej ktora ma 5,19. W kalkulatorze oo parametry byly ok nic nie bylo na czerwono.
W gotowych przepisach jest przepis: 2/3 mieso w tym podroby i 1/3 miesne kosci.
Doskonale wiem ze kot nie je samych kosci(17% w rozbieranej myszy) i dlatego miesne kosci stanowia 30%. Ale nie zgadzam sie ze ilosc kosci liczymy od ilosci miesa. Skoro 30% diety kota to kosci miesne to znaczy ze to jest 30% tego wszystkiego co kot je czyli calosci.
Moze sie myle ale...
Z twoich wyliczen wychodzi ze miesne kosci stanowia 20% diety a nie 30%.
Niestety nie jestem w stanie dodac wiecej soli w kalkulatorze oo.
Widze ze musze skolowac exela skoro twierdzisz ze taka roznica w parametrach.

Zasady komponowania przepisow przestudiowalam i jak najbardziej zgadzam sie se slowsmi tam zawartymi:
Siłą BARFa jest różnorodność, a nie apteczne odmierzanie suplementów. Jeżeli będziemy żywić kota w sposób urozmaicony, to unikniemy niedoborów poszczególnych składników, gdyż ewentualne błędy nie będą się kumulować.
Stosuje to od niepamietnych lat i to jest zawsze najlepsze.
Dlatego robie mniej a bardziej roznorodnie a ni jedna mieszanka przez 2 miesiace w kolko ta sama.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-10-11, 03:11   

barbara838 :kwiatek:
Masz wolny wybór.... Życzę zdrowia... koteczce.
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-11, 07:48   

Shana55
Moja droga koteczka ma sie swietnie. Z tego co przegladam forum to widze ze wiecej osob liczy procenty tak jak ja czyli w calej diecie: skoro w diecie mieso i podroby to 70% a kosci miesne 30% to w 1000g mieso i podroby to 700g a miesne kosci 300g. Prosta matematyka
Biorac nawet pod uwage tylko mieso
600*30/70= 257
A nie tak jak ty to liczysz 180
Uczepilas sie tak tych kosci a przeciez i tak dodawane sa jeszcze skorupki bo stosunek wapnia do fosforu jeszcze jest za wysoki.
Fosfor jest przede wszystkim w miesie i podrobach. Po to sa kosci miesne zeby zrownowazyc stosunek wapnia do fosforu z miesa bez nadmiernej ilosci suplementow. No sorki wielkie.

Widze ze ciezko ci przychoodzi zaakceptowanie faktu ze ktos ma inne zdanie czy robi cos inaczej.
Tak czy inaczej dziekuje za pomoc i rady :kwiatek:
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-11, 08:03   

Shana55
Tak liczylas wczesnie:

Wysłany: 2015-05-19, 19:59
missy_88 :kwiatek:
Ja to liczę tak:
700g mięsa
300g mięsa z kością (np. szyjka z karczkiem, skrzydełka całe)
150g podrobów (serca, żołądki lub inne)
+ wątróbka
Te procentowe wskazania są orientacyjne i maja odzwierciedlać skład myszy. :mrgreen:
Niewielkie przekroczenia szkody nie robią o ile w kalkulatorze wszystko się zgadza,
czyli normy nie są przekroczone.

To samo jesli chodzi czy procenty liczymy od ilosci miesa czy ilosci w calej mieszance. Mi piszesz ze od ilosci miesa a wczesniej twierdzilas ze od ilosci calej mieszanki.

Czyli chyba jednak tak jak to robie od wielu lat
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2016-10-11, 10:39   

Dziewczyny :kwiatek: pobieżnie w locie przeczytałam ostatnich kilka postów i wetnę się wam do dyskusji.

shana55 napisał/a:
Mięsne kości np. skrzydełka całe z kurczaka, mają stanowić 30% diety czyli czystego mięsa...a nie mieszanki...

Czyli 600g x 30%=180g.

Czyste mięso plus mięsne kości i tą ilość razy 15% i otrzymujemy ilość podrobów należnych w tej mieszance. (i tu można trochę nagiąć procenty, bo serc może być i 20%)

600g+180g=780g x 15%=117g (podroby)

600g+180g+120g= 900g + wątróbka + suplementy + woda w/g wyliczeń kalkulatora.

Wtedy taka mieszanka ma wszystkie parametry w normach. (Przynajmniej ja to tak liczę).



30% mięsnych kości to inaczej 30% ze 100% składników mięsnych mieszanki, czyli liczonych (tych 100%):
bez supli,
bez dodatkowej wody,
bez warzyw,
a także w przypadku naszego kalka, bez włączania w te 100% składników mięsnych wątróbki, która akurat jest tu traktowana jako suplement (inaczej jest np. w kalkulatorze Judy's, w którym wątroba jest pełnoprawnym składnikiem zaliczanym do 100% elementów mięsnych mieszanki),

czyli, przykładowa mieszanka dla zdrowego kota zawierająca tzw. mięsne kości, do której użyliśmy 1kg mięsa (tj. składników mięsnych), w tym właśnie mięsa z kością, powinna mieć następujący skład (jeśli chodzi o proporcje):

max. 300gr. mięsnych kości (np. 300gr. skrzydełek z kurczaka) + 700gr. czystego mięsa z podrobami, gdzie podroby stanowią np. 15% (np. 550 gr. wołowiny + 75gr serc indyczych + 75 gr. żołądków indyczych)
+ dodatkowo do max. 7% wątróbki (traktowanej, jak wspomniałam, akurat w naszym kalku jak suplement, a nie składnik mięsny) + wszystkie niezbędne suple + woda + opcjonalnie gotowane warzywa (dla nerkowca bez cukrzycy wręcz zalecane, aby dostarczyć trochę węglowodanów i w ten sposób choć delikatnie ograniczyć proces glukoneogenezy, czyli wytwarzania glukozy z białek, który to proces zawsze dodatkowo obciąża nerki, to tak na marginesie).

Czyli reasumując: mięsne kości w naszym kalku stanowić mają nie 30% czystego mięsa, ale 30% wszystkich składników mięsnych mieszanki za wyjątkiem wątroby traktowanej w naszym kalku nie jako składnik mięsny, ale suplement.

barbara838 napisał/a:
Uczepilas sie tak tych kosci a przeciez i tak dodawane sa jeszcze skorupki bo stosunek wapnia do fosforu jeszcze jest za wysoki.


Skorupki są dodawane dodatkowo przy mięsnych kościach kiedy stosunek wapnia do fosforu jest za niski, a nie za wysoki.

barbara838 napisał/a:
Fosfor jest przede wszystkim w miesie i podrobach. Po to sa kosci miesne zeby zrownowazyc stosunek wapnia do fosforu z miesa bez nadmiernej ilosci suplementow. No sorki wielkie.


barbara838, to nieprawda, że fosfor jest przede wszystkim w mięsie i podrobach. W kościach jest go też bardzo dużo. Z tym, że w kościach jest zarówno fosfor jak i wapń. W czystym mięsie i podrobach natomiast za to wapnia nie ma prawie wcale (mikroskopijne ilości w stosunku do potrzeb). Dlatego ten zachwiany zbyt wysoki stosunek fosforu do wapnia równoważymy w mieszance: albo stosując mięsno-kostne części u kotów ze zdrowymi nerkami (+ odrobinę dodatku w postaci suplementu wapnia w razie potrzeby), albo stosując suplement wapnia u kotów nerkowych, bo części kostne są za bardzo zasobne w fosfor, który szkodzi zwłaszcza chorym nerkom, które nie radzą sobie z wydalaniem jego nadmiaru i dochodzi do kumulacji tego pierwiastka we krwi i dalszego uszkadzania nerek.
Na marginesie, u zdrowych kotów tez nie należy fosforu przedawkowywać, a już zwłaszcza permanentnie, bo w starszym wieku tez może się to odbić na ich nerkach. Także patrzenie w kolumnie kalka na normy dzienne wapnia i fosforu, aby ich nie przekraczać, nie jest bez znaczenia.

Ponadto, oczywiście zastosowanie mięsnych kości u zdrowych kotów pozytywnie wpływa na równowagę zasadowo-kwasową organizmu, co ma m.in. wpływ na ph kociego moczu, albowiem fosfor jest minerałem o właściwościach zakwaszających, a wapń alkalizujących.
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-10-11, 13:05   

Margot napisał/a:
czyli, przykładowa mieszanka dla zdrowego kota zawierająca tzw. mięsne kości, do której użyliśmy 1kg mięsa (tj. składników mięsnych), w tym właśnie mięsa z kością, powinna mieć następujący skład (jeśli chodzi o proporcje):

max. 300gr. mięsnych kości (np. 300gr. skrzydełek z kurczaka) + 700gr. czystego mięsa z podrobami, gdzie podroby stanowią np. 15% (np. 550 gr. wołowiny + 75gr serc indyczych + 75 gr. żołądków indyczych)

No to teraz to liczenie się ciut skomplikowało ;-) . Chodzi mi o liczenie poszczególnych składników, no bo bazą wyjściową jest czyste mięso, do którego należy dopasować ilość kości i podrobów (przynajmniej ja tak robię, idę do sklepu, kupuję mięso i dopiero dobieram resztę ;-) ). To może spróbuję to jakoś matematycznie podsumować i poproszę Cię Margot o sprawdzenie, czy dobrze myślę :-) .
W Twoim przykładzie ten 1 kg to jest masa końcowa (x) jaką się otrzymuje, czyli czyste mięso (a) + kości (k) + podroby (p). Z wyliczeń wynika, że a=x*55% (=550 g), k=x*30% (=300 g), p=x*15% (=150 g). I teraz tak hipotetycznie: kupujemy np. 880 g wołowiny + 500 g udek z kurczaka bez kości, czyli mamy 1380 g czystego mięsa i to stanowi 55% końcowej mieszanki. Zatem musimy otrzymać x=1380/0,55, x=2509 g. I to jest masa końcowa (bez supli, wody itp). I teraz z tego co otrzymaliśmy obliczamy ilość np skrzydełek (2509*0,3) oraz ilość podrobów (2509*0,15). Czy dobrze zrozumiałam? ;-)
 
 
barbara838 

Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 21 Sie 2016
Posty: 69
Skąd: Anglia
Wysłany: 2016-10-11, 13:26   

Margot
Dziekuje za klarowne wyjasnienie bo juz myslalam ze tylko ja pojmuje diete jako mieso plus kosci miesne.
Nie twierdze ze w kosciach fosforu nie ma tylko ze jest go duzo mniej w stosunku do wapnia
Chodzilo mi o to ze kosci sa najlepszym skladnikiem do rownowazenia stosunku wapnia i fosforu a najwaznieszy jednak jest ich stosunek ilosci przy urozmaiconej diecie sie wyrownaja np.
Mieso chude wolowe 6mg Ca/ 195mg P
Szyjki kurze ( bez skory) 1580mg Ca/ 900mg P
Skrzydla 1070mg Ca/ 660mg P

Tak skorupki dajemy przy niskim stosunku. Przepraszam za moj blad -pospiech :-P
Ostatnio zmieniony przez barbara838 2016-10-11, 13:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne