BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy BARF - prośba o pomoc i korektę
Autor Wiadomość
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-13, 08:30   

Ok przepis bede robił za ok 20 dni wtedy się odezwę w tej sprawie.
Poszukam w miedzyczasie tego łososia.
Czyli zamiast okrawków mogę pomieszać różne gatunki tłustych wołowych mięs żeby suma sumarum stanowiły 2kg.
Jęśli nie znajdę tego łososia to mogę to zrównoważyć tranem z dorsza?
Czy indyk mięso chude bez skóry to będzie np.filet z piersi?
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-13, 09:05   

Mam pytanie odnośnie białka, jesli wychodzi mi ponad normę czym mogę je zbić w dół??
Skoro znam już zasadę dzieki twojemu przepisowi chcę teraz oćwiczyć i sam coś wykombinować a potem wkleić do rozkminki dla was co żle zrobiłem.
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-13, 15:52   

shana55, Zabiorę wszystkie pytania w kupę;
1) Przeliczylas w swoim przepisie olej na 72 dni dalo to ponad 100ml, jednak ja mam małe kotki one opedzluja to w 25.dni czy przeliczyć ilosc oleju na nowo 1,5mlx25dni? Czy jak zjedzą tą poorcje oleju ktora jest przeznaczona na 72dni w ciagu 25 to bedzie ok? Czy kierowac sie yylko tym 5ml na 1kg mięsa?

2) Tworząc wlasny przepis excel pidaje juz niektore ilossci suplementow np.drozdze piwne czy ta ilość może podllegac jeszcze modyfikacji w pozniejszym okresie zeby jakis parametr podnieść lub obniżyć?

3) Jesli w przepisie wyjdzie mi np.5'9g białka w jaki sposób mogę to bezpiecNie obniżyć
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-01-13, 21:00   

bromas :kwiatek:
Na pytanie 1 odpowiedziałam w poście z przepisem. Czytaj ze zrozumieniem co Ci piszę.
Na pytanie 2 odpowiedź brzmi "tak" ale wszystkie modyfikacje muszą być w normie.
Na pytanie 3 odpowiedź brzmi tylko przez prawidłowe dobranie mięs. Które maja być średnio białkowe i w miarę tłuste.
bromas napisał/a:
Jęśli nie znajdę tego łososia to mogę to zrównoważyć tranem z dorsza?
Należy, tranem z wątroby dorsza albo wit.D3 dla niemowląt.
Cytat:
Czy indyk mięso chude bez skóry to będzie np.filet z piersi?

Tak.
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-14, 09:07   

Ok pokombinuję dziś i wkleje do oceny. Pozdrawiam
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-14, 12:59   

Co myślicie o tym przepisie?
Nie rozumiem czemu w liczydle wychodzi białko na poziomie 6,6 a w momencie kiedy licze na piechotę wychodzi 5,3??



Waga Ilość miarek
3 000,0 g Kurczak udziec ze skórą
1 500,0 g Wołowina szponder
2 000,0 g Indyk udo ze skórą
1 500,0 g Kurczak pierś bez skóry
600,0 g Indyk serce
600,0 g Kurczak żołądek
8,0 szt Żółtko jajka
300,0 g Wątroba kurczaka
100,0 g Wątroba indycza
8,3 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
10,1 g 15,5 Mączka z alg morskich Lunderland
27,6 g 46,0 Drożdże piwne
132,8 g 53,1 Fortain
5,2 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
70,0 g Olej z łososia SALMOPET
60,7 g Wapno z alg (Algenkalk Lunderland)
35,3 g 29,4 Sól himalajska
300,0 g mieszanka warzyw, bez ziemniaków, uśredniona
22,0 g 44,0 Tauryna
3 524,0 g Woda
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-16, 13:08   

Czy forum nadal działa bo jakoś cicho tu ;-)
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-01-16, 16:06   

bromas :kwiatek:
Mamy zimę, ferie dzieci mają, był weekend...
Czytaj spokojnie Forum, wiedzę przyswajaj i nie bój się, Forum czuwa :mrgreen: :twisted:
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-16, 17:18   

bromas napisał/a:
Czy forum nadal działa bo jakoś cicho tu

bromas, to nie jest jedyny wątek na tym forum ;-) . Poczytaj inne wątki, Ci się naprawdę przyda :-)
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-17, 07:53   

Ok jak będziecie miały chwilkę to oceńcie mój przepis.Pozdrawiam
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-20, 09:55   

Udało mi sie wynaleźć sporo dodatkowego miejsca na mrożonki :mrgreen: chcę w tym tyg.zrobić polecany przez ciebie przepis dodatkowo chcial bym zrobic jeden stworzony przezemnie (ten powyżej) czy mam coś w nim zmienić? Dzieki temu będę mial ok 2 miesięcy spokoju z robieniem mieszanek. :-P
Pozdrawiam
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-01-20, 12:38   

Bromas :kwiatek:
Będę wieczór na kompie to sprawdzę Ci ten przpis :mrgreen:
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-20, 13:55   

Bardzo dziękuję. Jak dobrze pójdzie to jutro ruszam do roboty.
Za misiac będę kastrowal kociaki czy powinienem to ująć w tworzeniu mieszanki?
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-20, 16:42   

bromas napisał/a:
Za misiac będę kastrowal kociaki czy powinienem to ująć w tworzeniu mieszanki?

Co? Kastrację czy cenę kastracji? ;-) Musisz dokładnie zważyć kociaki żeby odjąć to co im wycięli ;-) . A tak poważnie - nie zmieniasz mieszanek, poczytaj wątek o kastracji.
 
 
bromas 

Dołączył: 14 Lis 2016
Posty: 95
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-20, 17:20   

No tak niefortunnie to ująłem :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne