BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kurczak
Autor Wiadomość
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3450
Wysłany: 2014-08-13, 20:51   

A kolor mięsa nie jest inny ?
Czasem kupuje zagrodowe i mam wrażenie, że są bardziej różowe/czerwone.
A co do skóry, to oczywiście jest w innym odcieniu. I jeszcze jedno, nie tak łatwo sie oddziela mięso od kości i mięso nie rozłazi sie w palcach.
  Zaproszone osoby: 1
 
Verano
[Usunięty]

Wysłany: 2014-08-13, 21:04   

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny: mięso jest chudsze, bardziej zbite/twardsze (to jest zwłaszcza widoczne u dorosłych osobników) i ciemniejsze, sama tuszka mniejsza niż te w sklepach. A poznać to faktycznie najlepiej po zapachu.
Jak znajdę ten artykuł o rozpoznawaniu dobrego drobiu to tu wstawię, ale to dopiero gdzieś w przyszłym tygodniu.
 
 
bodzio 

Barfuje od: 02-2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 11 Sie 2014
Posty: 83
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-14, 07:41   

Takiego drobiu, jaki przywoziłem kiedyś ze wsi, to przez lata nie kupiłem jeszcze. Te wszystkie "zagrodowe", "rosołowe", "z wolnego wybiegu", itd, według mojej opinii, są hodowane na fermach, różnią sie ceną i opakowaniem. Jeżeli ktoś chce kupić dobrego kuraka to musi pojechać na wieś, upatrzyć sobie takowego i zwrócić się do gospodyni aby go opatrzyła. Trzeba też dodać, że i na wsiach tego drobiu jest już bardzo mało, tam gdzie na gospodrstwach mieszkają jeszcze starsi ludzie to można kuraki spotkać.
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3450
Wysłany: 2014-08-14, 21:36   

Reszta postów o kurakach z nierównymi piersiami i nogami i innych bezeceństwach jestTutaj

[ Komentarz dodany przez: Snedronningen: 2015-07-15, 10:24 ]
Posty o mieszance z kurczakiem przeniosłam do receptariusza
  Zaproszone osoby: 1
 
Anna Katarzyna 

Barfuje od: 13-05-2019
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 13 Maj 2019
Posty: 49
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-06-25, 21:52   

Cześć, mam pytanie, może głupie, ale muszę się upewnić. Czy jeśli w kalkulatorze jest jako część mięsa udo z kurczaka z kośćmi i ze skórą, to czy w skład tego uda wchodzi górna część udka i pałka :mrgreen: , to znaczy całe udko? Bo w sklepie spotykam się się z określeniem "udo" odnośnie tylko górnej części (bez podudzia). Chciałabym wiedzieć czy jeśli w kalku wrzucę 1000 gram udek z kośćmi i ze skórą (dolna i górna część) to mi dobrze policzy (chodzi przede wszystkim o kości).
Ania :-)
_________________
Ania
 
 
Anna Katarzyna 

Barfuje od: 13-05-2019
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 13 Maj 2019
Posty: 49
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-06-26, 15:51   

Harpia, w pytaniu jak wyżej chodzi o udka, ale teraz mam zgryz z tuszką kurczaka. W kalkulatorze tuszka kurczak widnieje w menu gdzie są wszystkie mięsa, a nie tam gdzie są mięsa z kośćmi, dlatego mam pytanie czy kurczak tuszka jest z kośćmi czy mięso z całego kurczaka obrane z kości? Podobne mam dylematy z innymi mięsami w kalkulatorze (mięso z kośćmi jest w innej rubryce).
_________________
Ania
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne