BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Mięso - dyskusja ogólna
Autor Wiadomość
darianna1 


Wiek: 28
Dołączyła: 27 Wrz 2017
Posty: 78
Wysłany: 2019-12-02, 12:01   

Właśnie ja mam pytanie w sprawie mięsa od barfiaków, bo opinie są różne: że nie nadają się dla zwierząt, że nie są przebadane, że nie nadają się do spożycia dla ludzi więc dla zwierząt również, jak to w końcu jest ? :)
 
 
chiliburritos 

Dołączyła: 30 Paź 2019
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-12-09, 13:47   

ja obecnie podaje mieso od barfiakow i wszystko jest ok, ale kwestia braku badan tez mnie mocno zniecheca, jednak chyba przerzucimy sie na sklepowe miecho
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 997
Wysłany: 2019-12-09, 14:33   

Barfiaki mają wiele mięs jakości Human Grade. Twierdzicie, że taki standard mięs nie jest poparty badaniami?
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2019-12-09, 15:53   

Ja u Barfiaków kupuję mięso od lipca 2018r. Czyli juz kawałek czasu...
Nie kupuję mixów, ani mieszanek z kośćmi, wybieram takie porcje co widać jakie to mięso.
Za ten czas nie trafiło mi sie mięso o podejrzanym zapachu albo wyglądzie, koty go jedzą bardzo chętnie. A wiadomo że zepsutego mięsa lub podejrzanego koty sie nie chwycą.
Jak piszą w ofercie udziec z indyka bez kości ze skórą to jest to udziec ze skórą.
Wołowinę jaką maja widać w opakowaniu. Baraniny moje nie jedzą, kozy też nie, wieprzowiny nie daję. Mają fajne podroby, których u nas nie ma. Ja jestem zadowolona, właśnie czekam na dostawę zamówiłam 19kg. :twisted:

Oni dostarczają mięso do zakładów w Sokołowie, więc to musi być mięso HG.
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-13, 16:50   

Co do mięsa z barfiaków koza, sarna

Sarna od myśliwego zjadana ze smakiem i zachwytem, a od barfiaków niejadalna.
Koza w kawałkach od barfiaków jadalna, a kupiona w sklepie niejadalna.

Zauważalna różnica w zapachu. U barfiaków zapach mniej intensywny.

Patrząc po innych mięsach domyślam się, że jagnięcina będzie mięsem prawdopodobnie pochodzącym z karczku lub innych tańszych i bardziej żylastych ciężej strawnych części jagniaka.
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2019-12-13, 17:41   

bobson napisał/a:
Patrząc po innych mięsach domyślam się, że jagnięcina będzie mięsem prawdopodobnie pochodzącym z karczku lub innych tańszych i bardziej żylastych ciężej strawnych części jagniaka.

A Ty to co dajesz? Samo chudziutkie, mięciutkie i lekkostrawne?
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-13, 20:40   

Mięciutkie :-D
Z jagnięciny najczęściej udziec - wykrajam żylaste części od strony kopyta i reszta mięsa bezproblemowa.
Jak daję karkówkę, to mam więcej do wykrojenia. Wycinam wszystko czego blender nie jest w stanie zmielić + część tłuszczu ze względu na jego zbyt dużą ilość.

Jak coś twardego pomijałem, to kota brzuch bolał i wymiotował lub zostawało na żołądku i robił się kłak albo wychodziło dołem. Najgorzej było po twardych białych żyłach, których nawet zmielić się nie dawało.

Z gotowanym przez 30 sekund jest jeszcze gorzej, bo żylaste części robią się już całkowicie twarde.
Teraz mam problem, bo do mieszanki dałem 0,5 kg mięsa z żeberek jagnięcych. Błona wokół mięsa jest po ugotowaniu strasznie twarda więc będę musiał albo to wyrzucać albo spróbować na surowo. Sam tłuszcz równiez lepiej wchodzi na surowo

Jeśli miałbym barfiaków o coś podejrzewać, to jedynie o ozonowanie mięsa właśnie przez ten mniej intensywny zapach
Ostatnio zmieniony przez bobson 2019-12-13, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2019-12-13, 21:05   

No to powodzenia w szukaniu dentysty dla kota, może gdzieś w Polsce się znajdzie taki, który Cię przyjmie ;-)
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-13, 22:23   

mięso w kawałkach oczywiście też dostaje - nawet więcej musi się z tym męczyć niż z surowym, bo ma więcej do gryzienia, ale nie rozwiązuje to w jakikolwiek sposób problemu płytki nazębnej.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne